Markant udvikling i nedskydning af vildsvin i Sønderjylland

Antallet af nedlagte vildsvin i i Sønderjylland er faldet markant. Vildtkonsulent giver to bud på hvorfor.

Der bliver skudt færre og færre vildsvin på den danske side af den dansk-tyske grænse i Sønderjylland.
Faktisk er der kun blevet skudt ét vildtsvin i Sønderjylland i 2022.

Det oplyser vildkonsulent hos Naturstyrelsen Sønderjylland, Klaus Sloth, til TV Syd.

Siden 2018 har det været lovligt at skyde vildsvin i den danske natur i et forsøg på at holde den afrikanske svinepest ude af landet.

Siden da er der skudt 159 vildsvin. I 2022 er der indtil videre nedlagt ét vildsvin. I 2021 lød tallet på seks, og de foregående tre år blev der hvert år skudt omkring 50 vildsvin.

Det blev gjort lovligt at skyde vildsvin, fordi den afrikanske svinepest, der kunne true den danske svineproduktion, rykkede tættere og tættere på Danmark.

Klaus Sloth er ikke i tvivl om, hvorfor der bliver skudt færre vildsvin.

- Jeg er sikker på, at vildsvinehegnet har en effekt. Vildsvinene kan ikke bare krydse frem og tilbage, som de kunne, før hegnet blev sat, siger Klaus Sloth til TV SYD.

Faldet i antal nedskydninger skyldes dog ikke, at jægerne og Naturstyrelsen har droslet ned på indsatsen.

- Vi er stadig oppe på mærkerne, og vi har overvågning i gang. Og vi får tit henvendelser fra folk, der har set spor, som vi tager ud og kigger på, siger han.

Der findes flere åbninger i vildsvinehegnet, hvor vildsvin vil kunne komme igennem. Men de åbninger bliver kameraovervåget, og her er der aldrig observeret vildsvin.

Det oplyser driftsleder for vildsvinehegnet fra Naturstyrelsen Vadehavet, Merlin Hans, der også mener, at vildsvinehegnet har den ønskede effekt.

En anden medvirkende årsag til faldet er, at man i Tyskland også gør meget for at nedlægge vildsvinene, siger Klaus Sloth.

Hvert år de sidste 12 år er der skudt mellem 400.000 og 900.000 vildsvin i Tyskland, viser tal fra Deutscher Jagtverband.

Merlin Hans deler også Klaus Sloths opfattelse af, at den intense regulering af vildsvin i Tyskland er en væsentlig grund til, at der kun er nedlagt ét vildsvin i Danmark i år.

- Det er min fornemmelse. Jeg har lidt kontakt med tyske jægere, og de siger, at de skyder mange vildsvin. Der kommer generelt mere vildt i Tyskland - herunder også vildsvin. Men de skyder også tilsvarende flere, siger Merlin Hans.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle