Markedet er i ubalance - bliver vi reddet af foderprisen?

Forholdet imellem grisenoteringen og omkostningerne er negativ læsning, og der skal snart ske noget, for at det bliver godt at pro- ducere grise igen.

Af Peter Mark Nielsen, svinekonsulent i Velas

Selv om der er blevet et bedre forhold mellem omkostninger i griseproduktionen og afregningen, er der stadig et stykke vej til, at der kan tjenes penge på griseproduktionen. Alle omkostninger er steget, men for at det for alvor skal blive godt at have grise igen, skal der ske noget enten med noteringen eller med foderpriserne. Udmeldingerne fra slagterier og smågriseomsættere tyder ikke på, at hjælpen kommer fra den kant, så spørgsmålet er derfor, om foderpriserne står til at falde.

Prisen på sojaskrå har i efterhånden lang tid kun kendt en vej, og det er op. Jeg er ret sikker på, at prisen vil falde på et tidspunkt, men der er desværre ikke udsigt til, at det vil ske lige foreløbig.

Vi skal heller ikke forvente et væsentligt fald, før vi kommer til den sydamerikanske høst. Dertil kommer, at det er for tidligt at udtale sig om, hvorvidt den høst bliver stor nok til at give en lav pris. Jeg tror dog ikke på et stort fald frem til april eller maj måned.

Vær dækket mindst tre måneder

Der er store bevægelser i prisen fra dag til dag, og dermed er det med at udnytte faldene til at få dækket det, du eventuelt mangler.

Dagsprisen på soja er 30-40 kroner/100 kilo højere end terminerne fra februar og frem, så det er vigtigt at undgå, at du skal købe noget i dag, som du skal bruge i morgen – eller sagt på en anden måde skal du være dækket af mindst tre måneder hele tiden.

På kornsiden tiltrækker situationen i Ukraine sig stor opmærksomhed, og selv om der er kommet gang i eksporten, forløber det i et noget lavere tempo end normalt, og derfor er der ikke udsigt til lave kornpriser derfra lige nu.

Mennesker kræver mere end dyr

Energimarkedet holder desuden en hånd under kornprisen, og biogasanlæg er i stand til at betale en temmelig god pris for snart sagt alt, de kan lave gas af. Og som om det ikke var nok, giver de øgede energipriser også højere omkostninger til forarbejdning af både råvarer og foderblandinger.

- Griseproduktionen falder, så må det da give lavere foderpriser, er et udsagn, der tit kommer frem.

Den første del er desværre korrekt, men det kniber lidt mere med at få sammenhæng til anden del. Forklaringen på det er er ret simpel, for på verdensplan betyder forbruget til mennesker meget mere end forbruget til dyr.

Summen af det hele er, at jeg har svært ved at se et stort fald i foderpriserne i nær fremtid. Men vi lever trods alt i en meget usikker tid, hvor de normale markedsmekanismer er sat ud af kraft af krig, inflation og energikrise – så det kan jo være, at de kommer alligevel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle