Marken, der aldrig skuffer, giver topudbytte i raps

Med hejst flag til høsten fik Andreas Fink fra Grønholmgaarden høstet de sidste hektar af raps.

Flaget var hejst da Andreas Fink sidste lørdag fik det sidste af rapshøsten i hus ved Tølløse på Midtsjælland. Og det var en passende baggrund, da udbyttet fra årets høst viste sig at være værd at fejre.

Med sin Claas Lexion 560 og en god ven fra Jylland har Andreas Fink fra Grønholmgaarden høstet i alt 32,5 hektar raps af sorten butterfly med et udbytte på 4,9 ton råvarer og et vandindhold på 6,5.

"Det er et udbytte, man er meget godt tilfreds med, ellers skal man ikke være landmand. Man skulle i hvert fald være et skarn", griner Andreas Fink.

Ud over rapsen har Andreas Fink også høstet vinterbyg og rug. Sidstnævnte gætter Andreas Fink på har givet omkring 8 ton.

"Det har lige været til den tørre side i år, men vi skal ikke klage, det har været et helt okay år", fortsætter han.

Rapsen er kørt til DLG, og på marken skal der nu udsås hvede af sorten Kvium.

Marken, som aldrig skuffer

Andreas Finks forældre købte Grønholmgaarden i 1990, og efter en uddannelse i landskabsarkitektur hos Landbohøjskolen flyttede han i 2005 ind på gården og blev fuldtidslandmand.

"Jeg havde ikke været aktiv landmand før", fortæller Andreas Fink, der nu lever af at dyrke ren planteavl.

Andreas Finks forældre ejede i alt seks gårde på Sjælland på i alt 200 hektar. I år har familien dog gennemført et generationsskifte, og nu er det Andreas Fink, der har overtaget.

Forældrene har dog ikke helt sluppet taget og er stadig lidt med til høsten:

"Min far kan ikke springe så meget rundt mere, men de er stadig meget engagerede", siger han.

Marken med de sidste hektar raps ligger ved Nyvangsgaarden, som er Andreas Finks bedste gårde ud af de seks. Han har prøvet at opnå 4,9 ton i raps før på marken, der er af jordtypen JB 6, men det er seks år siden.

"Så det er gentagelse af en succes. Jeg plejer at sige, at nogle jorde skuffer bare aldrig", siger han.


Foto: Andreas Fink

Flaget blev hejst 

På gårdene har Andreas Fink 32,5 hektar raps, 65 hektar maltbyg, 35 hektar hvede og det samme i rug. Derudover har han lige overtaget 30 hektar, der er forpagtet ud og dyrkes økologisk.

Flaget var der dog kun ét af.

"Det var midt under høstarbejdet, at vi lige pludselig så, at flaget var oppe, mens vi kørte og høstede, og det var da ret sjovt", siger Andreas Fink.

Efterfølgende fandt de to venner ud af, at flaget var hejst for at fejre den lokale vognmand, der havde rund fødselsdag.

Med billederne deltager Andreas Fink i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle