Markvandere må fortsætte uden at afvente svar på ansøgning om ekstra vand

Tørkehjælp: Landmænd slipper for KO-sanktion, selvom de vander før kommunen har haft tid til at ekspedere deres ansøgning.

Landmænd, som er ved at ramme loftet i deres vandingstilladelse og derfor har søgt kommunen om ekstra vand, kan uden risiko for træk i støtten begynde at vande.

Det oplyser Landbrugsstyrelsen, som på landbrugets anmodning har lempet kravene til krydsoverensstemmelse (KO) midlertidigt på grund af tørken.

»Hvis man her og nu står og mangler vand, bliver man ikke ’bon’et’, selvom kommunen ikke har nået at besvare deres ansøgning. I alt fald ikke for krydsoverensstemmelse,« siger chefkonsulent Nikolaj Ludvigsen, Landbrug & Fødevarer.

Kommuner på lavt blus

Lempelsen af reglerne om krydsoverensstemmelse er indført for at sikre, at landmænd med akut behov for at få øget deres vandingstilladelse midlertidigt i 2018, ikke skal gå og vente, mens kommunens ansatte er på ferie eller sagsbehandlingen er gået på vågeblus.

Lempelsen af KO-reglerne gælder kun landmænd med eksisterende vandingstilladelse, som har indsendt en ansøgning om at få fornyet eller midlertidigt få øget vandindvindingstilladelsen.

Og selvom Landbrugsstyrelsen på sin hjemmeside bruger formuleringen: ’fornyet vandindvindingstilladelse’, så tænkes der íkke mindst på ’forøgelse’ af den eksisterende vandingstilladelse.

»Det har styrelsen bekræftet«, siger Nikolaj Ludvigsen,

Kommuner kan sanktionere

Selvom landmænd altså ikke risikerer træk i støtten efter KO-reglerne, har kommunerne selv mulighed for at sanktionere efter vandløbsloven, når landmænd vander ekstra uden at have afventet kommunens godkendelse.

Men Nikolaj Ludvigsen tvivler meget på, at det vil ske.

»Når staten har sagt: Vi kommer ikke efter jer« - så beder vi selvfølgelig til, at kommunerne ser på det med samme øjne. Andet vil i alt fald være mærkeligt«.

Rigeligt til en måned

»Man skal huske, at vi nu har haft tre våde vintre, og mange landmænd har langt fra udnyttet deres vandingstilladelser de sidste to år. Derfor burde der være rigeligt vand til at køre den måned ekstra, som vi i realiteten taler om. Derfor opforder vi i Landbrug & Fødevarer kommunerne til ikke at være nidkære i den helt ekstraordinære situation«, siger Nikolaj Ludvigsen.

Det er især producenter af specialafgrøder, som p.t. står med et stort behov for at vande.

Får de ikke ’vandet færdigt’ risikerer man, at afgrøderne brænder af, så hele den hidtidige vandingsindsats har været spildt, pointerer Nikolaj Ludvigsen.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle