Martin Merrild: Dansk landbrug er klima-duks - ikke klimaskurk

»Vi producerer verdens mest klimavenlige fødevarer,« siger Martin Merrild. Han er forundret over klima- og energiminister Rasmus Helvegs kritik af landbruget for ikke at være klimavenligt.

Klima-ministeren gør ven til fjende, når han langer ud efter de danske landmænd for ikke at være klimavenlige nok.

Det skriver Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild i et nyhedsbrev fra Landbrug & Fødevarers formanskab.

Hårdt udfald fra Helveg

Martin Merrild undrer sig over, at den danske klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen langer hårdt ud efter de danske landmænd og fødevarevirksomheder som uambitiøse klima-skurke, som halter efter andre sektorers CO2-reduktion.

Kritikken er fremført både i en kronik i Berlingske – og blev gentaget på den fælles temadag om landbrug, vækst og klima på Axelborg i dag.

Kritik er forfejlet

»Kritikken er helt forfejlet. Vi har reduceret landbrugets udledning af klimagasser med 23 pct. i perioden 1990-2011. Dermed er vi nu verdensmestre i klimavenlig produktion. Ministerens kritik svarer til, at vi i Danmark sender en løber til verdensmesterskabet i 100 meter løb, og når han så kommer hjem med sejren, så siger vi, at han ikke løb hurtigt nok,« skriver Martin Merrild.

Forkert sammenligning

»Det giver ikke mening at sammenligne reduktionen i CO2-udledning i landbruget med den danske industri-, energi- og transportsektor,« skriver Martin Merrild.

»Vi kan da godt slå køerne ned og lade de ansatte på mejeriet gå derhjemme i stedet. Så falder landbrugets andel af CO2-udledningen så let som ingenting. Men det gør jo ikke det globale klimaaftryk mindre. Tværtimod. Verdens behov for fødevarer vil stige kraftigt de kommende år. Derfor vil fødevarerne blot blive produceret et andet sted, hvor klimabelastningen er langt større,« siger Marin Merrild.

Synet skal være globalt

Det nytter ikke isoleret at se på Danmark – klimaudfordringen er global. Derfor skal dansk landbrug sammenlignes med landbrug i andre lande med en betydelig produktion – og her har vi det laveste klimaaftryk per produceret kilo mælk og kød,« pointerer Landbrug & Fødevarers formand.

»Landbruget overlever nok at være Helvegs skurk. Men det er trist for klima-kampen,« slutter Martin Merrild.

Emneord

klima , l&f

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle