Martin Merrild: Europæisk landbrug fejlede i glyphosat-sag

Europas landbrugslobby undervurderede modstanden mod glyphosat, sagde Martin Merrild på Større Jordbrugs årsmøde.

De europæiske landbrugsorganisationer sov i timen, da glyphosat-sagen og debatten om aktivstoffets fortsatte godkendelse begyndte at rulle i Europa.

Det sagde Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i et indlæg ved årsmødet for Sektionen for Større Jordbrug mandag.

Lobby svigtede

»I bagklogskabens klare lys har vi slet ikke gjort den lobbyindsats, vi burde have gjort. Hvis vi havde vidst, at de grønne organisationers kampagne ville få så stor effekt, som den fik, skulle vi have grebet sagen anderledes an,« sagde Martin Merrild.

»Men ingen havde fantasi til at forestille sig, at to af EUs største lande, Frankrig og Tyskland, ville gå imod EUs egen fødevaresikkerhedsorgan, EFSA.«

’Skræmmende’

Martin Merrild betegnede det som ’vildt skræmmende’, at Frankrigs præsident Macron har sat sig for at udfase glyphosat over tre år.

»Vi har alle før troet, at der i Frankrig var god, folkelig opbakning til landbruget - og det er der også til maden. Men befolkningens skepsis overfor moderne landbrug er lige så udtalt i Frankrig som i Tyskland, hvor den er ekstrem,« sagde han.

Intet middel sikret

Martin Merrild undrede sig over den lille opmærksomhed, der i debatten har været om, hvad der er af alternativer til Glyphosat.

»Hvis Glyphosat går ned, er der ingen bekæmpelsesmidler, der ikke kan falde. Intet middel er så veldokumenteret som Glyphosat.«

Martin Merrild opfordrede afsluttende til opbakning om landbrugets samfundsvendte aktiviteter.

»Intet slår at få folk ud at se, mærke og røre. Skolekontakt og Åbent Landbrug giver den bedste modvægt til fordommene, det at man har mødt en rigtig landmand og har set, at han er stolt af at være landmand.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle