Merrild: Man skal se hele billedet af dansk landbrug

Formanden for Landbrug & Fødevarer kommenterer Lars Rohdes syn på det danske landbrug: Det er nødvendigt at se dybere end BNP og driftsresultater.

Hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg er planlægningen af årets delegeretmøde til november i fuld gang. Men formanden, Martin Merrild, er hurtigt klar til at give sit besyv med om landbrugets store betydning for Danmark.

Han udviser forståelse for Lars Rohdes pragmatiske syn på branchen i forhold til økonomi, men understreger, at der er flere faktorer, som man skal overveje ud over aktuelle tal og prognoser.

Tvivler på påstand

For eksempel hvis man ser på nationalbankdirektørens påstand om, at det ville være en fordel for alle, hvis de stærkeste virksomheder i landbruget overtog den svageste tredjedel.

"Det tror jeg, at man vil kunne sige for de fleste brancher. Hvis man fjerner den svageste tredjedel og lader de stærkeste tage over, vil det naturligvis være en fordel, men spørgsmålet er hvor længe. Når der så er gået et par år, og erhvervet har udviklet sig, vil der være en svageste tredjedel igen".

"Virksomheder konkurrerer jo med hinanden, og så vil der under alle omstændigheder ende med at være nogle i toppen, og nogle der ligger længere nede", lyder kommentaren fra L&F formanden.

Se på andet en nøgletal

Han mener heller ikke, at man kan opgøre branchens betydning til fulde ved at sammenligne indflydelsen på samfundets værditilvækst.

"Det er et noget forsimplet billede, han lægger ud af landbruget. Når han beskriver erhvervets størrelse målt på bruttofaktorindkomst, må man gå ud fra, at han har styr på tallet, men det er jo ikke alt, hvad branchen er", fortæller Martin Merrild og sætter fokus på eksporten.

"Det er en kendsgerning, at 25 procent af vores eksport kommer fra fødevarerne. Landbruget, og de fødevarer vi er kendt for, betyder meget for Danmarks relation til resten af verden, og under finanskrisen i 2008 var fødevareerhvervet et af de mest stabilie. Det er en branche, hvor vi står sammen og både har syn på udfordringerne i økonomien, men også på de sejre vi får", siger Martin Merrild.

Skaber jobs i yderområder

Ud over at forsyne udlandet med fødevarer argumenterer formanden også for, at virksomhederne i branchen har stor indflydelse på lokalsamfund i landområderne herhjemme.

"Vi er stærkt repræsenteret i mange af de befolkningstynde områder. Her ville der ikke være nær så mange arbejdspladser, hvis ikke fødevarevirksomhederne og landbrugene var der", argumenterer L&F formanden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle