Martin Merrild om risikostyring: Vi skal se alle risici i øjnene

Martin Merrild kom vidt omkring på konference om risikostyring i landbruget. Han redegjorde for en række af de udfordringer, branchen står over for og opfordrede til at gå mod fremtiden med oprejst pande.

Til konference om risikostyring i Landbruget holdt Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, foredrag om den lange liste af udfordringer, landbruget står over for i dag.

”Det kan nemt blive et oplæg, hvor jeg opremser så mange risici, at det skræmmer alle væk. Det er der ikke nogen grund til, men vi bør tage de risici, der findes, alvorligt. For har vi øje og er opmærksomme på dem, kan vi håndtere dem”, lyder det fra Martin Merrild.

Han kom vidt omkring i både politiske, økonomiske og kulturelle forhold, der har indflydelse på landbruget. Nogen mere pressende end andre.

”Vi lever i en turbulent periode. Det sagde jeg måske også sidste og forrige år, men det har virkelig været dramatisk i år, og det er tørken, der især har sat sit præg på vores økonomiske situation, og den der med rette tager mest af vores opmærksomhed", siger L&Fs formand.

"Vi skaber vækst under hårde betingelser"

Tørkens økonomiske aftryk sættes i en branche, der i forvejen er domineret af gæld, og det gør alt andet lige Danmark mere sårbar, var budskabet.

”Vi er suverænt landet med den højeste gæld og laveste egenkapital. Det er selvfølgelig en udfordring, når en større risiko skal bæres af den enkelte landmand, og vi skal være omstillingsparate på et utal af omverdens forhold”, fortæller formanden.

Men også forholdene internt i landet har stor effekt på landbrugets konkurrencedygtighed. Især når man ser på de løn- og omkostningsforhold, der gør sig gældende i Danmark.

”I forhold til vores nabolande, var vi længe om at få skub i væksten efter finanskrisen i 2008. Men på trods af et tårnhøjt omkostningsniveau, må vi konstatere, at der er kommet gang i væksten. Det er et vilkår, at vi lever i et samfund med høje omkostninger, men vi har vist, at vi kan skabe vækst under de forhold", forklarer Martin Merrild

EU's landbrugspolitik har ændret sig markant

EU var et af de berørte emner, og her havde formanden fokus på, hvordan forholdene for landbruget har udviklet sig i unionen.

”EU’s landbrugspolitik har ændret sig fuldstændig, der er nærmest ingen prisgaranti, og jeg tror, det bliver svært at finde politisk vilje i EU til at understøtte priserne, hvis vi igen rammes af en krise", fortæller formanden om risikoen.

Derefter kom han med en opfordring til at være mere åben for at samarbejde med EU.

"Den danske skatteborger betaler, hvad der svarer til 38 kroner om ugen, for at være medlem af EU. Det synes jeg er billigt for alle de fordele, vi får ud af det. Hvis der var større velvilje til at betale i samme omfang som andre lande, vil man efter min bedste mening have en bedre position til at finde politisk støtte", fortæller Martin Merrild.

Martin Merrilds indlæg blev holdt ved en konference arrangeret af Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab i samarbejde med Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle