»Mange muligheder sikrer rigtig pris«

Hos DCC Energi, der har DLG som medejer og er forhandlingsled til landbrugsmarkedet i dagligdagen, mener adm. direktør Christian Heise ikke, at det er ugennemskueligt for landmændene at finde frem til en god pris i markedet.

»En af mulighederne er leverancer ud fra den listepris, som vi sætter. Den er sammensat af en række komponenter som råoliepris, dollarkurs, vores omkostninger og vores margin. Det er en kalkulation, og landmanden kan nemt ringe til potentielle leverandører og få den rigtige nettopris for det produkt og mængde, som han ønsker. Der er mange, der vil sælge til landbrugskunderne. Derfor er der mange muligheder. Han kan også låse prisen, hvis han ønsker det. Som vi ser det, er det til glæde for forbrugeren med mange muligheder. Det stimulerer konkurrencen og giver de rigtige priser«, siger han.

Landmanden, som vi har talt med, oplever, at det er ugennemskueligt med en listepris, som han ikke kan se, om er en reel markedspris, og store rabatter i markedet. Hvordan sikrer han sig, at han får en god pris?

»Det gør han ved at ringe til mange udbydere og få den rigtige pris«.

Kornbasen har analyseret, at rabatterne på landbrugsdiesel er steget med mange hundrede kroner pr. 1.000 liter de sidste år. Hvorfor er rabatterne steget så meget?

»Vi sætter listeprisen hver eneste dag og lægger priserne ud på nettet ud fra, at vi skal være konkurrencedygtige på markedet. Hvis vi skal være konkurrencedygtige, skal vi sætte den rigtige rabat og pris«.

Er det så bare naturens gang, at rabatterne hele tiden stiger i takt med, at I byder hinanden op?

»Når man er kunde, er den rigtige pris nettoprisen. Den kan han hele tiden spørge sig frem til hos potentielle udbydere«.

Kornbasen har også analyseret, at listeprisen for landbrugsdiesel er steget med 500 kr. på 13 måneder, uden at man kan se samme mønster i råolieprisen på udvalgte datoer. Er det korrekt, at listepriserne ikke afspejler den bagvedliggende markedspris, som I køber ind til?

»Jeg kan kun udtale mig ud fra, hvordan vi gør det. Vi har en model, som er bygget ud fra, hvad vi køber ind til. Det er baseret ud fra en notering baseret på en dollarkurs, og så gør vi det så konkurrencedygtigt over for den enkelte kunde. Kunden har rigtig mange muligheder på at vælge forskellige leverandører og forskellige produkter«, siger han.

Handler I bagvedliggende ind via prisen på Brent-børsen eller andre noteringer?

»Vi handler efter en notering«.

Handler landmænd på samme måde som andre erhvervsgrupper som f.eks. transportbranchen?

»Vi har forskellige pakker og produkter. Der er også kunder, som handler til listepriser i de andre brancher«.

Er der de samme marginer på landbrugsdiesel som på den diesel, som andre erhvervsgrupper køber hos jer?

»Det håber jeg, at du har forståelse for, at det vil vi gerne holde for os selv«.

LandbrugsAvisen har forgæves forsøgt at få interview med YX Landbrug og OK Benzin til ugens avis om priserne på landbrugsdiesel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.