To årsager afholder mange fra præcisionsteknologi

Rigtig mange landmænd peger på to hovedårsager til, at de ikke kobler sig på toget med udstyr til præcisionslandbrug.

Der er masser af muligheder for at få præcisionsteknologi ind på landbrugene.

Men størstedelen af de danske landbrug har alligevel ikke investeret i løsningerne endnu.

Faktisk kører mere end 25.00 bedrifter ud af knap 33.000 landbrugsbedrifter uden nogen former for præcisionsteknologi, viser en ny opgørelse.

Den største barriere er ifølge Danmarks Statistiks årlige undersøgelse om udbredelsen af præcisionsteknologi i landbruget, at mange landmænd oplever, at omkostningerne er for store i forhold til den forventede gevinst.

Det er især større landmænd, som går ind og regner på, om teknologien kan være en gevinst, fortæller chefkonsulent hos Danmarks Statistik Martin Lundø.

”Flere af de større landmænd synes, at det er et problem. De går oftere ind og regner på det. De er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig, mens flere af de små landmænd slet ikke er så langt i deres beslutning. De tænker nok oftere, at deres gård er for lille, og ser ikke nærmere på det overhovedet. Det skal dog med, at langt flere af de større landmænd bruger præcisionsteknologi end de små”, siger han.

Derefter anser landmændene problemer med at få teknologien til at virke som den andenstørste barriere til at vælge teknologien.

”Det er rigtigt, at der er en oplevelse hos nogle landmænd af, at det er svært at få teknologien til at virke. Det er ikke et så standardiseret område endnu. Det virker til at være lidt som i pc’ens barndom, hvor det var en krig i den spæde start til at få tingene til at virke. Der er nogle standarder, der mangler til at få de forskellige maskiner til at tale sammen. Man har måske en maskine fra det ene firma, der skal tale sammen med et produkt fra et andet samtidig med, at maskinstationen har produkter fra det tredje. Det kan være de praktiske problemer”, siger Martin Lundø, Danmarks Statistik.

Længere nede på listen nævner en mindre gruppe, at manglende kompetence og viden til at betjene teknologien spiller ind.

Undersøgelsen siger dog samtidig, at jo mere landmænd bruger efteruddannelse og uddanner sig, jo mere tilbøjelige er de til at bruge teknologien.

Stor bevågenhed

I regeringens nye klimaplan er der netop afsat 90 mio. kr. til tiltag på landbrugsområdet. Et af fokusområderne er netop præcisionsteknologi, der skal være med til at fremme udbytterne og give lavere udledning af drivhusgasser.
Se Klimaplan: Regeringen anerkender, at dansk landbrug er klimaeffektivt

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.