”Man kan roligt sige, at vi endte på den anden side af 800 mejetærskere”

Danish Agros maskinforretninger oplevede stort comeback på salget af mejetærskere i 2020.

Den store vækstkanon i den landmandsejede Danish Agro-koncern var i 2020 blandt andet maskinerne.

Komponenterne til fremgangen var bl.a. indlemmelsen af nye maskinaktiviteter i Baltikum, men også en markant forbedring i salget af mejetærskere var med til at gøre Danish Agro’s maskindivision til en af Europas største maskinhandlere med årlig omsætning på 4,8 mia. kr. efter en vækst på 23 pct.

Hermed er Danish Agro`s maskinsalg kun overgået af de to store tyske grovvarekoncerner BayWa og Agravis, som har 90 pct. af aktiviteten i Tyskland.

Der har været en meget, meget positiv udvikling på mejetærskere. I 2018 var vi totalt tørkeramt og salget dalede frem til høsten 2019. Høsten i 2019 var god og svinepriserne blev igen gode, så derfor kom mejetærskermarkedet stort set tilbage i alle landene”, fortæller Jens Skifter, CEO Danish Agro Agribusiness Machinery.

Med andre ord købte landmændene kun få maskiner i tiden lige efter tørken og følgelig endte Danish Agros samlede mejetærskersalg på 450 enheder i 2019 – men tiderne blev igen gode i 2020. 

”Man kan roligt sige, at vi endte på den anden side af 800 mejetærskere”, uddyber Jens Skifter. 

På traktorsiden havde Danish Agro stort set identisk salg som året før på omkring et par tusinde nye og brugte traktorer. Bag udviklingen gemmer sig en lille forbedring i Danish Agros markedsandele på primært Claas i de skandinaviske lande og Baltikum, men også New Holland og Fendt, som Danish Agros folk distribuerer i Polen og Tjekkiet.

I alt vurderes markedsandelen at ligge lidt over seks en halv procent på tværs af landene og de førte mærker, hvor de etablerede forretninger i bl.a. Baltikum og Polen nærmer sig 20 pct. markedsandel med Claas-traktorerne og med New Holland i det polske selskab.

Succesfyldt skifte fra John Deere

Når Jens Skifter kigger tilbage på udviklingen, har der været store forskelle fra land til land. I Finland lykkedes det at skifte fra et af landets største traktormærker John Deere til Claas og holde markedspositionen på ca. 10 pct., mens det i et land som Sverige efter fire år stadig er udfordrende at få salget af Claas-traktorer op på det ønskede niveau.

”Der er bare en forskel på, at vi i Finland med vores selskab Hankkija havde et stærkt etableret distributionsnetværk, som rigtig mange finske landmænd har haft som en fast samarbejdspartner igennem mange år, og så til Sverige, hvor vi har etableret os helt fra bunden af indenfor de sidste fire”, siger Jens Skifter og pointerer også, at et land som Norge, hvor Danish Agro ellers får bedre og bedre fat med at sælge redskaber og maskiner fra producenter som Claas, Horsch og Samson i 2020 oplevede, at kronekursen faldt 20 til 30 pct., hvilket gjorde det betydeligt dyrere at hente maskiner til landet og følgelig indvirkede negativt på salget.

Salget af brugte traktorer er også meget forskelligt mellem landene. I Baltikum er behovet for at udskifte gamle traktorer med nye stadig stort, og derfor sælges der stort set en ny traktor hver gang, der ryger en brugt. I Danmark er forholdet nærmere en til to eller tre brugte traktorer pr. ny traktor.

Margin som mellemstor dansk maskinforretning

Da Danish Agro forleden offentliggjorde koncernens nøgletal for 2020, så var der fremgang ud for driftsresultatet på maskinerne.

Driftsresultatet steg med 60 mio. kr. i forhold til året før og endte på 133 mio. kr.

Af en omsætning på ca. 4.800 mio. kr. er indtjeningsmarginen mellem to og tre procent. Det svarer stort set til samme margin som niveauet hos en større, veldrevet dansk maskinforretning som J. Hundahl – men samtidig langt under det niveau, som mange af maskinfabrikanterne selv kan holde sig rundt omkring i verden.

Er Danish Agro tilfreds med det?

”Vi er tilfredse med forbedringen, men vi skal også tjene mere for at have til at kunne investere mere fremadrettet. Men når traktormarkedet falder ti procent, og der er overkapacitet på traktorfabrikkerne i Europa, så bliver der pres på hver handel”, siger Jens Skifter.

Runder milliarden i Danmark

I Danmark rundede Danish Agro en mia. kr. i omsætning i detailleddet – som den første maskinforretning, der foreløbig har nået den milepæl. Her bidrog et bedre mejetærskermarked selvfølgelig også til omsætningen ligesom en række investeringer hos eks. Vinderup Maskiner og Traktor & Høst har skubbet på i den rigtige retning.

Efter 2019 havde Danish Agros maskinforretninger samlet set et helt minimalt overskud.

Regnskabsresultaterne for de enkelte danske forretninger kommer først senere på året. Ifølge Jens Skifter bliver tallene dog bedre for 2020, når man lægger udviklingen hos AP Jørgensen, Traktor & Høst, Vinderup Maskiner, Ringe Maskinforretning og Røstofte Maskiner sammen.

”Vi har fordoblet vores driftsresultat. Det hænger igen også sammen med mejetærskermarkedet og bedre salg af brugte maskiner, som også smitter af på driftsresultatet”, siger han.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.