141 hektar høstet på otte timer – Claas sætter verdensrekord
Den 1. juli 2018 slog amerikanske Tate Mesbergen sammen med sine to Claas maskiner den nuværende verdensrekord for største areal skårlagt på otte timer.

I Colorado, USA, har landmanden Tate Mesbergen i denne måned formentlig fået sit navn i Guinness World Records.

Den 24 årige amerikaner præsterede at slå 141 hektar lucerneplanter på kun otte timer. Gennemsnitligt blev 17,6 hektar slået i timen, selvom Tate Mesbergen kørte imellem marker, og på et tidspunkt måtte køre et kvarter for at nå frem til nabogårdens marker.

Claas maskiner i brug

Sammen med den unge landmand var det to maskiner fra Claas, der gjorde rekorden til virkelighed.

Traktoren Claas AXION 800 fik monteret den tyske maskinproducents flagskib inden for skårlæggere siden 2015, DISCO 1100 RC, der med 10,7 meters bredde fik onduleret lucernerne på rekord tid.

Den tidligere verdensrekord blev sat på græs, hvor en skårlægger uden crimper blev anvendt. Claas DISCO 1100 RC har crimper, der kompresser lucernestænglerne og samtidig skåner bladene, så den højeste foderværdi opnås.

Tate Mesbergen fik i gennemsnit skårlagt 5,24 ton tørstof pr. hektar

Høj hastighed var afgørende

DISCO 1100 RC skårlæggeren har en tophastighed på 30 km/t i marken og 50 km/t når der ikke skårlægges.

Hastigheden var af stor vigtighed, da landmanden løb ind i flere udfordringer under rekordforsøget.

Dagen inden havde 12,7 millimeter regn ramt markerne på familiens landbrug. Rekordforsøgets start blev derfor udskudt flere timer, men den underliggende jord var stadig betydeligt mere fugtig end optimalt, da Tate Mesbergen startede Claas maskinerne op.

I løbet af de otte timers arbejde blev han også nødt til at tage flere uventede stop.

”Jeg ramte et stykke beton på den første mark, så jeg blev nødt til at undersøge, om skårlæggeren havde taget skade”, fortæller Tate Mesbergen til Claas i en pressemeddelelse.

Skårlæggeren fungerede stadig som den skulle, og den amerikanske landmand kunne presse citronen hele vejen, til han otte timer senere stod som nylig indehaver af verdensrekorden for største areal skårlagt på otte timer.

Claas arrangerede

Maskinproducenten bag traktoren og skårlæggeren deltog også aktivt i planlægningen af rekordforsøget.

Claas havde blandt andet hyret en uafhængig observatør til at holde øje med, at arrangementet forløb efter reglerne.

En komité fra Guinness World Records skal i løbet af de næste uger vurdere rekordforsøgets validitet inden at det endeligt kan slås fast, om alle kriterier er opfyldt.


Efter rekordforsøget blev Tate Mesbergen og hele holdet fejret med champagne

Bliver rekorden godkendt, har Tate Mesbergen slået den forhenværende rekord med over 40 hektar. En bedrift han er klar til at forbedre.

"De vil sikkert prøve at slå rekorden igen, og de kan bare komme an", lyder det fra Tate Mesbergen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.