17-årig åbner maskinudlejning - Jeg har altid drømt om at være selvstændig
Filip Tobiasen har i en alder af 17 år købt en traktor. Med den har han startet en maskinudlejning.

For to uger siden hentede 17-årige Filip Tobiasen fra Farup ved Ribe sin første traktor - en John Deere 8530 med 330 hestekræfter. Traktoren skal bruges i hans nystiftede virksomhed - Maskinudlejning Filip Tobiasen. 

"Det har været planen i to år. Jeg syntes, at jeg skulle til at starte nu, hvis jeg skulle have en fremtid som selvstændig. Det var bare med at komme i gang - jeg var sådan set ikke ræd for det", siger Filip Tobiasen. 

Han har længe vidst, at han gerne ville være sin egen chef. 

"Min bedstefar var selvstændig og havde en maskinstation for mange år siden. Min far er også selvstændig med egen maskinstation, så jeg har sådan set altid levet i det miljø. Jeg kan godt lide at have en plan og selv bestemme - at have et selskab med gode kunder. Det har jeg altid gerne villet have", fortæller Filip Tobiasen. 

Havde sparet 25 procent af prisen op

Traktoren er grundpillen i den nystartede udlejningsvirksomhed, og derfor skulle det også være den helt rigtige, han investerede i. 

"Til at starte med kiggede jeg på flere traktorer - både Claas og Fendt. Men så kom John Deeren, og det var sådan set den eneste, jeg rigtigt fandt mig til rette i. Det eneste jeg har kørt med hele mit liv er John Deere, og det er også det, der står derhjemme", fortæller Filip Tobiasen. 

Selvom traktoren er købt brugt, er det nok de færreste 17-årige, der kan gå ud og købe en traktor.

"Da jeg blev 13, fik jeg jo frikortet og kunne gå i gang med at arbejde. Siden dengang har jeg sparet op og så har jeg lånt resten", fortæller han. 

Ung landmand køber gård - investor ejer 49 pct. Torsdag 1. juni 2017 · 13:55

Han har lånt omkring 75 procent af pengene til købet af traktoren. Den kostede omkring 500.000 og 600.000 kroner. 

Planen er, at forretningen løbende skal udvides med flere maskiner - gerne en harve, en såmaskine og en gyllevogn.

"Men en frakørselsvogn er det første, jeg vil gå efter at få. Det bliver nok en treakslet Fliegl-vogn. Hvis alt går, som det skal, har jeg den inden for to eller tre år", siger Filip Tobiasen. 

Indtil videre har han mulighed for at låne de maskiner, han mangler. 

Før Filip Tobiasen købte traktoren, lavede han en aftale med en maskinstation ved Ribe om, at de kunne leje den, mens den står stille. Indtil videre har der ikke været nogen private lejere. Han tror, at grunden er, at det er sidst på sæsonen. 

Filip Tobiasen er i gang med at uddanne sig til landmand på Bygholm Landbrugsskole. Lige nu er han i praktik, så udlejningsvirksomheden kører i fritiden.

"Men jeg har masser af tid - lige meget hvor travlt jeg har", siger han. 

Hvis han alligevel får brug for hjælp, har han to kammerater, der kan træde til.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.