24-årige Sarah er den første kvindelig maskinfører fra JU i 15 år

For første gang i 15 år er der blevet uddannet en kvindelig maskinfører fra JU i Aarhus. 24-årige Sarah Svith Dahl er vild med hestekræfter i mere end én forstand.

Da 24 unge mennesker i slutningen af februar kunne kalde sig for faglærte jordbrugsmaskinførere fra JU i Aarhus, var der én af de nyudklækkede maskinførere, der skilte sig en smule ud.

24-årige Sarah Svith Dahl er nemlig den første kvindelige dimittend fra jordbrugsmaskinfører-uddannelsen fra Jordbrugets UddannelsesCenter Århus i cirka 15 år. 

Til tider var det hårdt, at være den eneste pige på holdet, fortæller Sarah Svith Dahl, men hun glæder sig over, at der aldrig er blevet stillet spørgsmålstegn ved hendes evner med maskinerne. 

"På skolen kunne jeg godt have ønsket mig, at der var en eller to piger mere, så man havde nogle at spejle sig i – og tonen kan godt være lidt hård mellem drengene. Men på arbejdspladsen har det bare været mega fedt. De har virkelig bare taget mig ind, og ikke tænkt over, at jeg er en pige, så det var super fedt bare at komme i gang og blive kastet ud i alt muligt", siger Sarah Svith Dahl.

"Min gamle chef spurgte nogle gange, om jeg følte, at jeg blev set som en pige, og ikke følte, at jeg fik lov at prøve de samme ting som de mandlige elever - men det har jeg ikke oplevet. Jeg skulle det samme som alle drengene, og jeg har oplevet og kan det samme, som de gør".

Endt i traktor ved et tilfælde

I løbet af sin uddannelse har Sarah Svith Dahl haft to praktikpladser, og er nu fastansat på Møldrup Kartoffelcentral, også kaldet Knud Kristensen Kartofler Engros/Eksport, hvor hun havde sin anden praktikperiode. Her er hun med til at passe kartoffelbrugets 716 hektar - og elsker det. 

Men det var faktisk slet ikke meningen, at Sarah Svith Dahl, der kommer fra Djursland, skulle sidde i en traktor. Oprindeligt havde hun søgt ind på uddannelsen til dyrepasser, for hun har altid haft en drøm om at blive berider. 

Det måtte hun dog droppe, og tog i stedet arbejde på hingstestationen Katrinelund.

"Det var dér, det hele startede. Jeg havde nogle venner fra JU, der blev uddannet jordbrugsmaskinfører, og jeg opdagede, at det var ret hyggeligt at sidde i traktoren på Katrinelund. Jeg kunne godt lide at sidde i traktoren i mine egne tanker", siger Sarah Svith Dahl, der derfor tog en chance og søgte ind på jordbrugsmaskinfører-uddannelsen i 2017, selvom hun ikke havde ret meget erfaring med maskinerne.

"De fleste af drengene havde allerede en praktikplads, inden de startede, og ret meget erfaring med maskinerne. Så det var en stor omvæltning for mig at lande i det - men omvendt var det jo fedt, at have så mange at kunne spørge om hjælp".

Et år til hest

Sarah Svith Dahl er vild med hestekræfter i mere end en forstand. Derfor står det næste år også i de firbenedes tegn, når hun fra august skal i gang med et års militærtjeneste hos Hesteskadronen.

"Jeg har egne heste, så fremtiden bliver nok en blanding af heste og maskinfører, for jeg vil stadig gerne arbejde med maskiner inden for landbruget. Jeg har også overvejet at læse maskinteknologen, for en af mine undervisere har fortalt, at jeg måske kunne være god som rådgiver", siger Sarah Svith Dahl.

Flere piger har søgt ind

Hos Jordbrugets UddannelsesCenter er man glad for, at Sarah Svith Dahl turde tage springet - for hun har måske været med til at vende udviklingen, fortæller uddannelsesleder Poul Arne Jansen.

Lige nu går der to piger på 1. hovedforløb til jordbrugsmaskinfører.

"Vi er glade for endelig at have vendt udviklingen, så der igen er begyndt at søge piger ind på vores jordbrugsmaskinføreruddannelse. Det giver en god dynamik i klassen og ikke mindst ude i branchen, at begge køn velrepræsenteret", siger Poul Arne Jansen og tilføjer:

"Men vi vil selvfølgelig gerne have endnu flere piger til at få øjnene op for de spændende fremtidsmuligheder, uddannelsen kan give. Det er en innovativ branche, og vi ser typisk uddannelsen som et springbræt til ledelsesuddannelser og/eller til at starte op som selvstændig erhvervsdrivende".

Spørger man Sarah Svith Dahl er den største udfordringer nok de mange arbejdsdage i maskinerne.

"Det er der nok nogen, der knækker på. Og så den hårde tone, som der kan være, hvis der sker fejl. Det kender jeg i hvert fald fra mig selv, var en udfordring man lige skulle vænne sig til. Men jeg synes helt klart, at man skal prøve det af, og se om det er noget for en, hvis man har lyst", siger Sarah Svith Dahl.

Hos JU er man også optimistisk. Hvis det kunne lade sig gøre på én uddannelse, kan det også på en anden.

"For år tilbage var anlægsgartneruddannelsen, som vores grønne skole også udbyder, nærmest også udelukkende et trækplaster for drenge/mænd. Men i dag har vi virkelig fået vendt op og ned på det billede, da kønsfordelingen er ca. 50/50. Så jeg sikker på, at vi også kan formå at tiltrække endnu flere piger/kvinder til jordbrugsmaskinføreruddannelsen de kommende år", siger uddannelsesleder Poul Arne Jansen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.