500 hk og førerløs: Nu viser Horsch fremtidens køretøj frem

Autonome maskiner er det logiske næste step mener Michael Horsch, og virksomheden er allerede langt, viste den på et pressemøde tidligere i dag torsdag.

Tyske Horsch holdt i dag torsdag pressemøde på fabrikken i Scwandorf, Tyskland, og her viste den familieejede virksomhed for første gang et førerløst køretøj frem i fuld offentlighed. Men fremvisningen satte Michael Horsch, administrerende direktør og indehaver af Horsch, en stor fed streg under, at autonome maskiner er vejen frem.

"Autonome maskiner er ikke noget kæmpestort. Det er bare et helt logisk step af mange årsager," siger Michael Horsch og fortsætter:

"Næste generations arbejdsstyrke til landbruget vil være vokset op med digitalisering, og de vil kunne håndtere masser af robotter i landbruget som 10-årige, hvis det skulle være. Samtidig er der ingen grund til, at en traktorfører skal sidde og lave ingenting en hel dag i en traktor," fastslår han.

Sidst men ikke mindst er Michael Horsch overbevist om, at en autonom maskinpark vil være væsentlig billigere i drift. 

"Bare for at tage et eksempel; Hvis vi sammenligner en af vores selvkørende sprøjter, så vil præcis den samme sprøjte, blot som førerløs, være fire ton lettere. Alene fordi der hverken skal være kabine eller sofistikeret affjedring, som gør det muligt for chaufføren at sidde og drikke en kop kaffe i kabinen, mens han kører". 

500 hestekræfter i speciel power unit

Den specielle maskine, som Horsch viste frem på pressemødet, er resultatet af flere års udvikling, og den vil i løbet af ret kort tid kunne gå i produktion. I første omgang er der en Maestro majssåmaskine efter, men i princippet kan det være en lang række af redskaber

"Med vores powerunit er vi ikke låst af et redskab som sådan. Den er bare en simpel maskine, der er i stand til at trække et redskab uden en chauffør, og den er samtidig ekstrem kompakt," uddyber Michel Horsch.

Powerunit'en findes pt. i to versioner på henholdsvis 450 og 500 hestekræfter. Den er udstyret med bælteundervogn fra Claas for at kunne stå tilstrækkelig fast til de krævende opgaver, og selvom test-versionen har hydrostatisk transmission, så er det planen, at Horsch selv vil udvikle en CVT-transmission og sætte i maskinen. 

Mere selvkørende grej på vej

Den førerløse powerunit og tilhørende majssåmaskine er ikke det eneste, Horsch har i støbeskeen. Virksomheden arbejder i øjeblikket massivt på en række af løsninger. En af dem er en selvkørende 36 rækker enkornssåmaskine, som er bygget op med selvstændig motor, og en anden løsning er et mindre solcelledrevet redskab, som kan udføre mekanisk ukrudtsbekæmpelse.

"I 2023 vil vi lancere vores første førerløse sprøjte på markedet. Ikke til Europa, men eksempelvis i Ukraine eller Brasilien," lover Michael Horsch. 

 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.