Afgående formand fuldfører sin plan til punkt og prikke

Allerede for fire år siden annoncerede han sin pension fra branchen.

I de her måneder har Dansk Maskinhandlerforenings afgående formand Jens-Aage Jensen travlt med at lukke nogle lange og flotte kapitler i sit professionelle liv.

Han har nået at være medlem af bestyrelsen i maskinhandlernes arbejdsgiver- og brancheforening, Dansk Maskinhandlerforening i 25 år, heraf de 19 år som formand.

Fredag giver han formandsstafetten videre under Dansk Maskinhandlerforenings generalforsamling i Herning. 

Igennem adskillige årtier har han været maskinhandler i Bording i Midtjylland. I efteråret 2019 tog han allerede greb om videregivelsen af sin virksomhed Powtec med speciale i maskiner til kartoffelproducenterne, og solgte den videre til Weko Agro Machinery, hvorefter han arbejdede videre som sælger og som afdelingsleder i Bording, hvor det hele startede.

Allerede dengang blev det klart meldt ud, at han ikke skulle arbejde videre for Weko Agro Machinery i evigheder. Når han passerede 65 år skulle det være slut. Og 10. november i år rundede han hjørnet– og så blev der eksekveret efter planen.  

Powtec blev et større svendestykke for Jens-Aage Jensen. Han stiftede maskinforretningen i 2013 efter, at han havde trukket sig ud af den store maskinforretningsfusion MVJ Maskiner. Efter få år blev Powtec kåret til en af landets gazelle-virksomheder i dagbladet Børsens kåringer. Et mantra fra Jens-Aage Jensen holdt stik: Der vil altid være plads til niche-spillere i branchen – og Powtech og i dag Weko Agro Machinerys afdeling i Bording er specialister, og så må andre tage sig af traktorer og mejetærskere.

Store investeringer i branchen

Et er sikkert. Branchen har langt fra været kedelig. Som alle andre brancher var årene under finanskrisen heller ikke sjove for maskinhandlerne, der i årene forud kom fra nogle bragende gode år.

Jens-Aage Jensen har tidligere fortalt i LandbrugsAvisen om dagen i 2008, som forandrede branchen i flere år.

- Det var 15. september. Dagen hvor de amerikanske banker gik ned. Vores salgstal i november og december faldt dramatisk. Det var et lodret fald, lød det i et større interview i årene efter.

Oven på finanskrisen kom en større konsolideringsbølge ind over branchen. Allerede i 2011 meldte John Deere ud, at de fremover kun ville have forhandlere, som havde en omsætning på 200 millioner kroner eller derover.

- Det er en helt ny struktur. Det er John Deeres valg, hvor de som importør selvfølgelig helt selv bestemmer, hvilken struktur de vil have, lød den realistiske kommentar fra formanden dengang. 

Siden kom Selmer Gruppen ind og købte maskinforretninger op og samlede John Deere på en hånd i Danmark efter en tid, hvor John Deree nok en gang skærpede kravene til deres forhandlere i hele verden, mens grovvareforretningen Danish Agro har samlet en stor del af forhandlingen af landets største mejetærsker-mærke Claas.

Nok er de største spillere markant større i dag end dengang Jens-Aage Jensen startede i branchen. Men samtidig er der løbende kommet nye ejerledede virksomheder til – og nettet af afdelinger og maskinhandlere rundt i landet er ikke blevet markant anderledes.

I 2005 havde Danmark 10 maskinhandlere med mere end 50 ansatte. Små tyve år senere er antallet omkring 13 og kun to maskinhandlere har mere end 100 ansatte, så størstedelen af branchen er stadig præget af mindre og mellemstore maskinhandlere, der efter finanskrisen fik stabiliseret forretningerne og øget stødpuderne, så soliditeten i gennemsnit i branchen ligger omkring 30 procent.  

Kampen om de unge

Og om man er store eller små, så er en af branchens hovedudfordringer historisk set at skaffe arbejdskraft.

Hos Dansk Maskinhandlerforening efterlader Jens-Aage Jensen sig også en formandstid, hvor en stor del af foreningens ressourcer er brugt på at knække koden. Som indenfor mange andre faglige uddannelsesretninger har branchen tørstet efter nye mekanikere. Med en masse arrangementer for og branding af branchens dygtige lærlinge igennem mange år har branchen formået at få flere til at søge ind på uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker.  

I 2021 havde maskinhandlerne samlet lidt over 300 lærlinge, mens tallet i år er steget med ti procen til 334 lærlinge. 

Direktør Klaus Nissen hylder formandens ihærdighed for at skaffe flere lærlinge til branchen.

- Noget der altid har ligget hans hjerte nær, er Danmarks Bedste Lærling - landbrugsmaskinmekaniker og deltagelse med danske lærlinge ved EuroSkills og WorldSkills, hvilket er med til at promovere branchens uddannelser, lød det fra direktøren for nylig, da Jens-Aage Jensen offentligt proklamerede, at nu går han på pension som formand – og også som maskinsælger.  

Jens-Aage Jensen efterfølges på posten af direktør og medejer af Stenderup A/S, 35-årige Troels Jensen.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.