Agco Danmark: Beklageligt, men det er desværre ikke lovligt

Fendt’s bæltetraktorer er ikke længere til gængelige på dansk jord.

Agco Danmark går nu ud og siger, at man ikke længere kan købe deres Fendt bæltetraktorer på det danske marked.

Traktorerne, Fendt 900 og 1100 MT, er ifølge Agco Danmark nemlig for tunge til at køre i Danmark med en egenvægt over 16 tons, selvom maskinerne er godkendt af EU’s maskindirektiv.   

- Det er naturligvis beklageligt, men som importør har vi et medansvar for at de produkter vi sælger også er lovlige at anvende i Danmark, lyder det i pressemeddelelsen fra Agco Danmark.

Synet på 16 tons problemet bekræftes af en artikel af DM&E’s konsulent Gerth Petersen Holm i  DM&E Magasinet i december.

Her forklarer DM&E’s ”trafikekspert”, at nok er bæltetraktorer i øjeblikket ikke direkte forbudte i Danmark, da EU-regler  betyder, at de gerne må køre i  marken, men nationale danske regler betyder, at de er forbudte på vejene.

- Danmark kan ikke forbyde EU-bæltetraktorer i Danmark, men dog forbyde dem på vejen. Nye bæltetraktorer er blevet EU-typegodkendt, og de er derfor underlagt EU-regler. Danmark er ved medlemskab af EU også underlagt EU-regler. Helt konkret betyder dette ”Danmark må ikke hindre et EU-typegodkendt køretøj adgang til det danske marked”. Men Danmark tolker reglerne på den måde, at det er lovligt at sælge, men det er ulovligt at bruge disse på danske veje. Så i praksis må vi gerne have bæltetraktorer over 16 ton i marken, men de må ikke køre på vejen. Med den fortolkning har Danmark ikke nægtet adgang for disse EU-køretøjer på det danske marked, skriver han i artiklen.

Ældre bæltetraktorer er klassificeret anderledes end ny bæltetraktorer, da de regnes som motorredskaber – modsat de nye.

Det betyder, at de og ikke EU-typegodkendte bæltetraktorer kan opnå en dispensation, som de nye bæltetraktorer ikke kan – selvom EU altså har godkendt dem.  

Maskinstationsfolk kan læse mere om reglerne i DM&E Magasinet fra december 2021.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.