Agcos nye supertærsker: Snyder skråningerne med specielt tilbageløbsplan
Et patent-anmeldt, selvniellerende tilbageløbsplan skal gøre Opus i stand til at køre på sidehæld uden nogen form for selvoprettende soldkasse.

Magasinet TraktorTech har fået lov til at følge udviklingen af Agcos nye Ideal mejetærsker. Historien om den nye mejetærsker får du i den nyeste udgave, der kommer på gaden i dag tirsdag 19. december. De næste dage her op til julen lufter vi på landbrugsavisen.dk/maskiner og traktortech.dk bidder af historien i en daglig følgeton.

Tester maskiner til det ekstreme

Agco tester dets prototyper for fulde omdrejninger i løbet af 2014, 2015, 2016 og 2017. Til hver sæson, og også i løbet af sæsonerne, ændrer man på maskinernes opsætning og ser, om den praktiske kørsel i marken stemmer overens med de kontrollerede laboratorie-test.

I høsten 2017 kører to nul-serie maskiner i Danmark i forklædning. Hver maskine har et lille testteam af tre personer, og de har til formål at teste forskellige indstillinger, men også at teste maskinerne til det ekstreme. Hvis der er svagheder, skal det så vidt muligt fanges under test.

»Vi har blandt andet kørt med maskinen i skåret på fuld kapacitet og drejet nøglen på maskinen. Hvad sker der, når vi gør det, og hvordan reagerer den, når vi starter op igen med tærskeværket fyldt med materiale? Det skal vi vide«, forklarer Alessio Thomas, testpilot på klasse 7-maskinen, den mindste af modellerne i den kommende serie.

Udvikler nyt tilbageløbsplan

I 2014 sender Agco de tre første, reelle prototyper i marken. De får det efterfølgende år selskab af fire nye prototyper.

Disse fire kører med en ny opsætning, som blandt andet har to separate tilbageløbsplan, der på grund af sin konstruktion altid står vandret op til 15 pct. hældning i marken.

Det tidligere system har for stort spild, og Agco vil gerne undgå et sofistikeret setup med opretning af soldkassen. Løsningen er de to selvnievellerende tilbageløbsplan.

De fungerer ved, at det forreste tilbageløbsplan tager materiale fra den forreste del af rotoren, mens det bagerste opsamler materiale fra den bagerste del.

Agcos nye supertærsker: »Alt inden for bælterne er jeres« Maskiner Mandag 18. december 2017 · 15:23

Det forreste tilbageløbsplan samler samtidig afgrøden indad, så det lander midterligt på soldene. Det bagerste plan leder afgrøden udad, så det rammer soldene her.

»Selve behandlingen af materialet gennem tilbageløbs- og tilløbsplan gør, at materiaelet allerede er fordelt med avner og andre lette dele øverst, mens de tungere kerner ligger nederst. Det gør det langt lettere at lave en ren færdigvare. Hvis man bare sender en stor klump materiale ind på soldet uden at tænke på, hvordan det lander og placerer sig, så kan man have et nok så stort areal«, forklarer Morten Leth Bilde fra Agcos udviklingscenter i Randers.

Agcos kommende supertærsker nærmer sig sin endelige konfiguration. Læs med i morgen her på landbrugsavisen.dk/maskiner.

LÆS OGSÅ

De første dages artikler i serien:

19. dec: Agcos nye supertærsker: Rotor næsten fem meter lang

18. dec: Agcos nye supertærsker: »Alt inden for bælterne er jeres«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.