Agromek Classic: Husker du zig zag nedfælderens store år?

Agromek-feberen er over os igen. Midt i vrimlen af nyheder hopper vi lige en tur tilbage i tiden og ser på, hvad der kendetegnede tidligere års Agromek-udstillinger.

På Nordeuropas største landbrugsmesse Agromek, er der noget for enhver smag. Vi har fundet fire nyheder fra tidligere års Agromek.

1999 - Global krise i svinesektoren

Der var set frem til 25-års jubilæet for Agromek med glæde, men også med bange anelser, da man frygtede, at den globale krise i svinesektoren i 1999, ville afholde mange fra at deltage. Det kunne da også ses på deltagertallet, da messen havde 5.000 færre gæster end året tidligere. 

Udstillerne af maskiner til kartoffelavl mærkede dog ikke meget til krisen og det lave besøgstal.

"Vi har haft det bedste Agromek nogensinde. Interessen for kartoffeloptagere har været overvældende" sagde direktør Svend Buhl fra Samka Vejle, dengang til Landsbladet og fortalte, at især de danske kartoffelavlere var købelystne som følge af de høje afregningspriser.

Tre stjerner til gyllenedfælder

En ny  Zig-Zag nedfælder fra Harsø, var en af de helt store nyheder på Agromek i 1999. 

"Skiven skære ikke alene en rille i græsmarken, den udvider også rillen, så den får en flad bund og dermed et kvadratisk tværsnit", stod der i Landsbladet. Derved adskilte nedfælderen sig fra de hidtil anvendte typer, hvor to skråtstillede skiver frembragte en V-formet rille. De kvadratiske riller var fem centimeter dybe og to centimeter brede, hvilke betød at nedfælderen kunne nedfælde op mod 30 ton pr. hektar, altså dobbelt så meget, som de traditionelle V-formede riller kunne opsuge. Zig-Zag nedfælderen blev på Agromek tildelt tre stjerner. 

2004 - Agromek har vokseværk

Med 610 udstillere fordelt på 15 haller var Agromek i 2004 det hidtil største af sin slags. Udstillingen kunne dette år også markere sit 30 års jubilæum. 

"Agromek er nu Nordeuropas største landbrugs-maskinudstilling. På trods af at der er blevet færre landmænd siden 1975, er Agromek vokset støt og roligt gennem årene. I 1975 var der omkring 12.000 besøgende, nu besøges messen af over 80.000", lød det fra adm. direktør Hans Sørensen, Assentoft Silo, der dengang var formand for Agromek-udstillingen. 

Nye modelserier fra Same

Scan- Agro A/S kunne på Agromek 2004 introducere hele to nye serier fra italienske Same.  

Same oprustede sortimentet med hele syv modeller i størrelsesområdet fra 125 hk til 205 hk. De syv nyheder blev fordelt på to serier, Same Helios med modellerne 130 S, 140 S, 150 S og 165 S og Same Iron med modellerne 175 S, 190 S og 205 S. 

Som noget usædvanligt var begge modelserier udstyret med Overpower, som automatisk udløste en kraftreserve, når der er brug for ekstra kræfter. Derudover havde alle Helios og Iron-modeller også en seks cylinderet 7,145 liter stor Deutz Euro II motor med elektronisk brændstofregulering, højtryks-diselindsprøjtning, turbolader og intercooler. De syv traktorer havde naturligvis også koblingsfrit gearskifte og som noget nyt kunne gruppegearene nu også skiftes koblingsfrit med trykknapper.  

2008 - Agromek vokser igen 

I 2008 kunne Peter Hansen, der dengang var formand for Agromek, i sin åbningstale glæde sig over at messen med sine 96.000 kvadratmeter var den største nogensinde. Han glædede sig samtidig ove,r at det igen var lykkedes at samle virksomheder og udstillere, der havde været på "andre græsgange".

Biocover-metoden fik pris

"Biocover fra Thyregod A/S indebærer et stort miljøfremskridt", stod der i LandbrugsAvisen 28. november 2008. Her kunne man læse, hvordan metoden blev tildelt den ene af de to Agromek 2008-priser for markmaskiner. Biocover binder gyllens indhold af ammoniak samtidig med udbringningen. Dommerkomitéen lagde vægt på, at Biocover indebar store miljømæssige muligheder samtidig med, at stort set al kvælstof i gyllen kunne udnyttes ved udbringningen. 

2012 - Alt udsolgt

Det var en tilfreds direktør, der nogle uger før Agromek 2012 kunne melde 'alt udsolgt'.

"Vi har 45.000 kvadratmeter udstillingsareal og har solgt cirka 46.000, så vi har nået en fysisk grænse for udstillingens størrelse" sagde Allan Petersen, der dengang var direktør for Agromek. Han så dog gerne, at alle de store traktorimportører var med, men kunne til gengæld glæde sig over at kunne byde John Deere velkommen som ny udstiller. 

Rekord i nyheder og smart sprøjtebom

Et rekordstort antal nyheder fik i 2012 to eller tre nyhedsstjerner. Ud af de 237 nyheder fik 33 nyheder tre stjerner og 58 nyheder to stjerner. Ifølge Allan Petersen skyldes de mange stjerner, at der igen var ved at komme gang i udviklingen af nye maskiner. 

En af de nyheder der løb med tre stjerner var Hardis nye TerraForce-bom. En sprøjtebom som kunne forudse bevægelser. De mekaniske fjedre i pendulophænget var udskiftet med el-hydrauliske dele. Disse kunne modtage signaler fra censorer på selve bommen. Censorene målte bommens højde over jorden og ved pludselige ændringer justerede systemet selv de hydrauliske dele på pendulophænget for at reducere de kommende svingninger i bommen.

"Det giver en roligere bom, så vi kan køre med bommen 25 centimeter over jorden uden problemer", lød det fra Hardis salgschef Knud Rughave. 

Normalt var det vanskeligt at komme under 50 centimeter, da der skulle være plads til at bommen kunne svinge uden at gå i jorden. 

 

Emneord agromek

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.