Bæltekøretøjer må køre på statsvejene: Sådan er reglerne

Transportministeren åbner op for en forsøgsordning med bæltekøretøjer, der fra 5. juni til 31. december må køre på statens veje.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) har åbnet for, at bæltekøretøjer må køre på statens veje.

Forsøgsordning for bæltekøretøjer gælder foreløbig kun på statsvejene fra 5. juni til 31. december 2016, hvor landbrugere altså slipper for at sætte traktorer, mejetærskere, ærtehøstere og roeoptagere på blokvogn, når de skal ud til marken. Det er en fortsættelse af forsøgsordningen fra efteråret.

Forsøgsordningen gælder for bæltekøretøjer med en totalvægt op til 32.000 kg eller maksimalt 6400 kg/m målt fra forreste løberulle til bageste løberulle/aksel.

Bæltetraktorer bliver begrænset af, at der maks. må være 6400 kg/m målt fra forreste løberulle til bageste løberulle. Færdselsgruppen, der samler organisationer inden for landbruget, oplyser, at de drøfter denne problemstilling med myndighederne.

Der er dog et andet stort problem: Forsøgsordningen gælder ikke kommunernes veje.

»Så vil kommunerne spørge ind til, ’har I flyvende enheder?’ Det må vi konstatere, at det har vi ikke. Derfor snakker vi med KL og ministeren om, om vi ikke kan finde en løsning på det,« fortæller Knud Erik Clausen, Danske Sukkerroedyrkere og en del af Færdselsgruppen.

Cirka 15 kommuner har siden 2010-2011 givet dispensation for bæltekøretøjer.

»Ingen af de pågældende kommuner har siden 2010-2011 kaldt dispensationen tilbage. Det er også derfor, at vi er overbevist om, at der sker ikke skader på vejene,« siger Knud Erik Clausen.

Der skal installeres GPS i de køretøjer, som ønskes omfattet af ordningen.

»Så kan vi få en viden om, hvor meget det drejer sig om, når der er en GPS-tracker i, så kan vi jo følge dem,« siger Knud Erik Clausen.

Ifølge Knud Erik Clausen er forhandlingerne mellem stat og kommune strandet på, at KL ønsker højere bloktilskud til kommunevejene, hvis bæltekøretøjer skal kunne køre på dem.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.