Bramfri direktør: Der er ingen undskyldninger mere – vi skal bare løfte det salg

Ugens profil i maskinbranchen er ikke bange for at sige det lige ud – heller ikke, når det gælder egne resultater hos Deutz-Fahr-importøren HCP.

Nok taler han norsk. Men det er også klar tekst for danskere.  

HCP’s direktør Lars Wear er helt tydelig om, at hans store traktormærke Deutz-Fahr skal gøre det bedre – og i de kommende år skal løfte sig op på ”gammelt” niveau på det danske traktormarked på ca. syv procent af det danske marked.

”Vi har sagt, at det er et realistisk mål i 2023, og så vil vi langsomt løfte det med en procent om året. Jeg tror, at det er sundere at tage det gradvis end at købe sig til hurtige markedsandele”, siger han.

Hvorfor er det egentlig, at Deutz-Fahr ikke er kommet højere op i de senere år?

”Vi føler, at vi i flere år ikke havde de rette betingelser, og så havde vi nogle problemer med nogle modeller, som gjorde, at vi faldt nedad i markedet fra 2013/14. Nu har vi bedre betingelser og produkter. Vi har helt konkurrencemæssige modeller, priser og udstyr. Der er ikke noget, som vores konkurrenter kan, som en Deutz-Fahr ikke kan. Vi har snakket på forhandlermøder om, at der faktisk ikke er nogen gode undskyldninger mere. Vi kan ikke skyde skylden på Same Deutz Fahr-gruppen. Vi skal bare løfte det her”, siger han.  

Nærmest flyttet ind på dansk kro

Den danske traktorimportør HCP har ved første øjekast valgt en lidt utraditionel løsning, når det gælder direktørposten.  

Lars Wear kommer nemlig langvejs fra, når han møder ind på arbejdet på HCP’s hovedkontor i Kroager ved Grindsted.

Nordmanden bor en gård en halv times kørsel fra Oslo og indfinder sig typisk tre dage hver anden uge i Danmark. Udover kontorpladsen i Krogager så er en bestemt dansk kro et af holdepunkterne i tilværelsen.

”Hovborg Kro er mit sted i Danmark. Der bor jeg fast, og jeg er kommet til at kende familien så godt, at de nu inviterer mig med til personalets julefrokost. Deres mad kunne have en Michelin-stjerne og så er det dejligt, at jeg bare kan få en nøgle, hvis stedet ellers er lukket ned i ferierne”, siger han med et smil.

Den 51-årige nordmand kom til HCP for 11 år siden, da han blev hentet til det norske datterselskab fra en fortid hos svenske Lantmännen og deres bestræbelser på at udbrede Claas til norske landmænd.

Da han kom til HCP var størstedelen af omsætningen centreret omkring det danske marked. I dag er HCP’s hovedmarked flyttet til Norge, mens det danske marked spiller andenviolin samtidig, som der også sælges maskiner til svenske og finske landmænd.  

”Da jeg startede i HCP, der drejede det meste sig om Danmark, og det var der, der var indtjening. Da finanskrisen kom, så fik HCP mere fokus på de andre lande. Norge er langt mere stabilt for os, da der er en anderledes landbrugspolitik, hvor de norske landmænd får en mere fast støtte”, fortæller han og beretter om et aktuelt salgsboom for traktorer i Norge netop nu i kølvandet på en større tørkepakke blev udbetalt til de norske landmænd i slutningen af året.  

En sav trak ham ind i business

Da vi taler med Lars Wear, er hans egne marker med et højt indhold af ler endnu ikke klar til forårsarbejdet hjemme ved Røyken en kort køretur fra hovedstaden Oslo.

Påskeferien afholdes kort, så han i stedet kan frigøre nogle timer til pløjningen og såningen få uger fremme i kalenderen. Han voksede op på en lille landejendom – på norsk et småbruk - og har siden købt en landbrugsejendom til.

I alt driver han 25 hektar ved siden af direktørjobbet.

”I Norge opgør vi det i mål, så det lyder af lidt mere”, lyder det med et smil om planteavlen, som på norsk opgøres til 250 mål med havre og hvede som årets afgrøder.  

Maskinparken suppleres snart af en ny Deutz 6120 TTV, fortæller han og oplyser, at han slog til på en aktuel HCP-kampagne.

Efter landbrugsuddannelsen ville han videreuddanne sig til skovbrugstekniker. En bekendt, der var bådebygger, spurgte om hjælp til at importere en sav fra USA uden anelse om, hvordan man gjorde sådan noget.

”Vi fik importen og så blev ét sabbatår til mere og mere. Siden kom jeg til maskinforretningen Lena Maskin. Det er spændende at arbejde med handel af kapitalvarer, hvor man skal sætte sig ind i produkterne end, hvis man sælger mælk og brød. Og så er det godt at kende kunderne”, siger han.

Han mener dog, at branchen til stadighed kan profitere af at få folk ind fra andre brancher.

”Det er de samme mennesker, som man møder i den her branche. Den danske og norske branche er ganske lille. Den europæiske er lidt større, men når man har været med i flere årtier, så kender du den også ganske godt. Du har meget lyst til at få nye typer mennesker ind, men udfordringen er, at når vi henter folk udefra, så forsvinder de ofte hurtigt igen, fordi de ikke forstå den her verden, hvor man bare må være der, når vores kunder høster, og ikke lige kan gå hjem kl. 16”, siger han.   

INdtog i detailsalget kostede som planlagt

I weekendens udgave af LandbrugsAvisen kunne Lars Wear fortæller om HCP’s nye regnskab. Han er forholdsvis bramfri, når han kigger ind i eget hus og resultater.

HCP lukkede 2018 med et minus på 4,3 mio. kr. For dårligt, lyder den direkte dom fra direktøren om den del af underskuddet – ca. 1,9 mio. kr. - som hidrører fra HCP’s klassiske forretning, import og distribution af traktorer og landbrugsmaskiner.

Størstedelen af underskuddet kommer dog fra sidste års store investeringer, opkøb i maskinforretningen O. Søndergaard på Fyn og opbygningen af maskinforretningen HCP Maskincenter i Randers.

”Det har vi vidst, ville koste. Det rammer faktisk meget godt budgettet, og man skal tænke på, at når vi gik ind i Randers med meget kort varsel, så havde vi tre måneder stort set uden omsætning. Men vi er tilfredse med udviklingen der, mens vi, tørke eller ej, ikke kan være tilfredse med at tabe penge på vores importdel. Det er for dårligt”, siger han og betegner 2019 som et år, hvor investeringerne for alvor skal blive stabile i driften, og at man derfor ikke skal forvente sig nye investeringer i maskinforretninger eller store initiativer.

”Nu drejer det sig om driften. Jeg er sikker på, at der stadig er mange muligheder for os for at øge indtjeningen i Randers, og nu skal vi have positiv indtjening igen”, siger han.

Hvad betyder det for jer, at I laver et underskud i 2019?

”Det er ikke dramatisk for os. Vi er et bundsolidt selskab, så rent økonomisk har det ikke den store konsekvens. Men vi har trukket tre stillinger tilbage. Det giver ikke mening længere at have egen sælger på Fyn efter, at vi kom ind i O. Søndergaard og så undlader vi at oprette to stillinger”, fortæller han.

 

 

Faktaboks

Lars Wear

  • Adm. direktør for HCP
  • 51 år
  • Bosiddende i Røyken i Norge.
  • Arbejder både på HCP’s kontor i Røyken og i Krogager.
  • Uddannet agronom
  • Familiefar med kone, tre børn, et barnebarn og næste barnebarn på vej.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.