Claas vil hive 25 pct. mere kapacitet ud af nye rystermaskiner

Med et nyt tærskesystem og en lang række nye funktioner vil Claas høste mere for mindre i sine to nye Lexion ryster-serier, der topper ved hele 507 hestekræfter.

Så er detaljerne frigivet på Claas’ næste generation Lexion - et 10-årigt projekt som nu byder på en Lexion designet fra bunden, og som i ryster-udgaven topper ved hele 507 hestekræfter i Lexion 6900.

Fælles for alle modellerne – og i øvrigt også på de større hybrid-modeller – er et nyt tærskesystem, hvor Claas fortsat benytter sin APS accelerator foran sin traditionelle tærskecylinder. Bag tærskecylinderen har Claas monteret en roterende kerneudskiller som efterfølges af halmvinden. Den nye kerneudskiller er blot én af mange ændringer:

»Selve acceleratoren har vi ikke ændret ved, men tærskecylinderen er øget fra 600 til 775 millimeter i diameter. Derefter har vi vores nye kerneudskiller på 600 millimeter i diameter og sidst sidder halmvinden, der også er ændret. Det gør, at vi får et større tærskeareal, men også et væsentlig bedre afgrødeflow«, fortæller Christian Schulte, produktspecialist hos Claas, og fortsætter:

»Vi har samtidig installeret to bundklapper under acceleratoren samt én under tærskecylinderen for bedre at kunne håndtere forskellige afgrøder, uddyber Christian Schulte og tilføjer, at broklapperne for eksempel kan bruges i vinterbyg, hvis man ønsker lidt senere udskillelse af kernerne.

I starten af bro-sektionen har Claas også monteret en ekstra anordning, som kan styres fra cebis-terminalen. Den er i princippet et tværliggende stykke profiljern med nogle kanter på, som gør at kornet behandles væsentlig hårdere i tærskecylindren, hvis man vipper den ud mod cylinderen.

Claas kalder det nye tærskesystem for APS Synflow Walker på rystermaskinerne og APS Synflow Hybrid på de større Lexion 7000 og 8000 hybrider.

Nye modeller perfekt til Danmark

Først og fremmest har Claas delt de nye rystermaskiner op i to serier: 5000 og 6000. 5000-serien består af tre modeller med fem rystere og går fra 313 til 408 heste. I forhold til de nuværende to modeller er der lagt en ekstra topmodel på i form af Lexion 5500, der kun fås i Terra Trac-version med bælter. Selv i de mindre modeller kan du altså nu få bælter på din mejetærsker.

35 fod til en rystermaskine: Det match mener Claas passer perfekt til Lexion 6900.

I 6000-serien, som kører med seks rystere, sker der spændende ting set med danske øjne. Claas kommer til at tilbyde fire modeller, hvoraf de to største er nye i rækken og med væsentlig flere hestekræfter, end hvad Claas kan tilbyde på markedet for rystermaskiner i dag. Lexion 6800 og 6900 yder henholdsvis 462 og 507 hestekræfter, og med det nye tærskesystem er de i stand til at høste væsentlig mere end deres forgængere.

»Jeg forventer helt klart, at vi kommer til at sælge godt af Lexion 6800 og 6900 i Danmark. Vi har mange kunder, som godt kunne tænke sig mere kapacitet, men som fortsat gerne vil blive i en rystermaskine. Her passer de to nye modeller perfekt ind«, fortæller Niels Stræde Danielsen, produktspecialist på mejetærskere hos Danish Agro Machinery.

Claas hævder selv, at de nye Lexion rystermodeller, takket være de mange ændringer, kan høste 25 pct. mere end forgængeren, når man sammenligner maskinerne effektmæssigt. Den kommende Lexion 6600 kan altså høste det samme som den nuværende Lexion 670, mens Lexion 6800 og 6900 kommer til at øge kapaciteten endnu mere, fordi effekten på begge maskiner er højere end Lexion 670 og dens 435 hestekræfter.

»Maskinen har en enorm kapacitet, og personligt mener jeg, den er et perfekt match til vores 35 fods skærebord for at udnytte den bedst muligt«, fortæller Christian lüthen, testpilot hos Claas.

Men opgraderingerne stopper ikke ved det nye tærskesystem. Samtlige modeller i Lexion 5000 og 6000 arver en række elementer, som tidligere kun var forbeholdt de største Claas mejetærskere. Det gælder for eksempel Jet-Stream blæsersystemet og Dynamic Cooling, hvor kølervingen ligger vandret over motoren. Maskinerne låner også Dynamic Power-systemet fra Claas Jaguar-snitterne. Det betyder, at motorerne automatisk kan justere ydelsen i 10 trin afhængig af, hvor meget effekt der er brug for. Ifølge Claas skærer den funktion 10 pct. af brændstofforbruget.

Læs også om de ny Claas Hybrid mejetærskere i en anden artikel her på landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.