Da 90-årige Agner fik ideen til berømt dansk landbrugsmaskine

Det skulle pludselig gå stærkt, da Agner Laursen Thisgaard en dag forlod sit sommerhus for at tegne en ny maskine.

Lørdag 6. november er han rundet 90 år. Med i bagagen har han en stor virksomhedskarriere – og bevidstheden om at være bagmand til en af de virkelige store opfindelser i dansk maskinhistorie.

For kendere er man nok klar over, at Agner Laursen Thisgaard er grundlæggeren af Fasterholt Maskinfabrik.

Men det er nok de færreste, som kender historien om, hvordan de berømte vandingsmaskiner blev til.

Han er i øvrigt stadig ofte forbi maskinfabrikken i Fasterholt, hvor han selv kommer kørende forbi for at se, hvad der rører sig.  

Grundlæggelsen af maskinfabrikken skete tilbage i 1958 under navnet Fasterholt Smedie. Dengang var det i kompagniskab med Johannes Laursen, som han kendte fra et arbejde som smed i brunkulslejerne Klynholt ved Fasterholt.

I starten bestod arbejdet af reparationer af maskiner. Men i midten af 1970’erne skete det så.

Mens han sad i familiens sommerhus i Bork og tegnede sammen med børnene, kom ideen.

Pludselig rejste han sig op og sagde, at han ville køre hjem, og at han ikke vidste, hvornår han fik tid til at komme tilbage, lyder det i en pressemeddelelse fra Fasterholt Maskinfabrik. Og dermed havde han fået ideen og fik tegnet det, som blev starten på  Fasterholts vandingsmaskiner.

I de senere år er virksomheden vokset betragteligt og havde i seneste regnskabsår over 70 fuldtidsbeskæftigede.

Det er ikke kun de mange medarbejdere, der kan takke Agner for hans gode ideer og eksekvering. I 2015 blev han hædret for sin store betydning for dansk landbrug af Det Kongelige Landhusholdningsselskab,

Privat var han i mange år gift med nabopigen Grethe Kjær Westergaard, som også var stuepige i barndomshjemmet. I 1999 mistede han hende desværre til sygdom.

Agner og Grethe fik sammen tre børn; Gitte, Ole og Helle, og i dag har Agner ni børnebørn og seks oldebørn.

Nogle år efter han mistede sin hustru, mødte han en ny veninde, Karen, som han delte tilværelsen med helt frem til marts 2020, hvor hun gik bort. Igennem årene havde de to et rigt rejseliv.

Agner bor i dag i en ældrebolig i Arnborg efter, at han flyttede fra sin landejendom Hjortager i februar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.