Danmarks største maskinhandler: Der er spirende optimisme

Omsætningen rundede 830 mio. kr. hos Danish Agro Machinery seks detailforretninger. Og der er tro på, at omsætningen kan holdes trods vigende mejetærskersalg.

Danish Agro Machinerys seks egne maskinforretninger giver dem nu positionen som landet største maskinhandler.

Omsætningen hos de seks forretninger ligger med 830 mio. kr. et godt stykke over Semler Agros årsomsætning på 659 mio. kr., der ellers indtog positionen som Danmarks største forhandler af landbrugsmaskiner.  

Koncerndirektør Jens Skifter i Danish Agros division Agribusiness Machinery er godt tilfreds med de samlede resultater hos detailforretningerne og deres tilsammen 230 ansatte i 2018, siger han til LandbrugsAvisen Maskiner og slår fast, at 2019 kan blive ganske fornuftigt for forretningerne.  

I et 2018, som var præget af tørken generelt i landbruget, lyder vurderingen, at omsætning og indtjening nogenlunde har fuldt niveauet fra året før.

”Der har ikke været den store forandring. Man skal huske, at mange af forretningerne havde solgt de her 100 Lexion-mejetærskere inden høsten, så der var et pænt mejetærskersalg i 2018, mens salget så er faldet efterfølgende”, siger han og peger på, at salget af traktorer og redskaber for Danish Agro Machinerys forretninger har været pænt.  

Går man de enkelte regnskaber igennem, så lyser AP Jørgensen i Ribe stærkest igennem med et plus på solide 3,7 mio. kr. efter skat efterfulgt af overskud omkring niveauet to mio. kr. for Ringe Maskinforretning og Traktor & Høstspecialisten. Omvendt har en forretning som Almas Agro i Nordjylland et underskud på omkring en mio. kr.

”AP Jørgensen er rigtig dygtige til deres serviceoplæg og har en særlig styrke der. Der er vi overordentlig tilpas med resultat. Traktor & Høstspecialisten fik vi overtaget helt i starten af november, så vi via den forretning kunne overtage Kolding Maskinforretning. Det har også en indvirkning på resultatet”, forklarer koncerndirektøren.

I Nordjylland ser han potentiale og fremgang i tingene hos Almas Agro.

”Almas dækker et vigtigt område, hvor der ligger rigtig meget af landets landbrug. Her er der fremgang, og vi ser i årets første kvartal, at der har været en markedsandel på 15-16 pct. for Claas-traktorer”, siger Jens Skifter.

Han forventer, at omsætningen samlet set mere eller mindre uforandret i år for de seks forretninger, der udover de nævnte forretninger også tæller Røstofte Maskinforretning og Vinderup Maskinforretning.

”Ja, det tror vi på. Vi kører høstudsalg for brugte mejetærskere og høstmaskiner i maj og juni. Der er masser af maskiner til at skabe omsætning ud fra. Dem vil vi gerne have ud og køre. Og så må have fat i nogle afsætningskanalser øst på for de brugte ting, som vi får ind”, siger han og forklarer, at der er lidt spirende optimisme i markedet.  

”Det skyldes blandt andet udviklingen på svinenoteringen, men det er også fordi, at der står en pæn avl ude på markerne. Det har regnet lidt hist og pist, og så går vi og håber på, at der kommer en del mere vand i maj og et skud i juni. Det vil være super”, siger han.

Semler vokser

Positionen som Danmarks største forhandler kan dog hurtigt være til låns. Semler Agro står nemlig i øjeblikket til at fusionere med Herborg Maskinforretning, når og hvis konkurrencemyndighederne nikker ja til den fusion, som vil løfte Semlers omsætning op på et niveau omkring 900 til 1.000 mio. kr.

Ifølge Jens Skifter er det ikke en ambition at være den absolut største.

”Nej, vi har fokus på at drive vores forretning så godt som muligt. I den forbindelse er vi meget glade for vores samarbejder med de private forretninger, som sælger Claas for os. Det er vi meget ydmyge overfor, og vi ser det kun som et aktiv, når de lykkes rigtig godt med at sælge vores produkter”.

Når han kigger ind blandt sine egne forretninger, så er der stadig stor fokus på at blive en del af samme virksomhed.

”Det er klart, at for medarbejderne er det meget nyt ved at arbejde i vores regi. Men vi gør meget ud af, at de stadig skal møde kunderne, som de hidtil har gjort ud fra den forretning, som de er i. Der er forskel på at være i Nordjylland, Sønderjylland eller på Sjælland. Og det har vi respekt for”, siger han.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.