Dansk maskine vinder pris i USA - løser opgave fra barndommen
En dansk virksomhed har modtaget en amerikansk pris for sine lugerobotter.

Den danske virksomhed F. Poulsen Engineering har modtaget en pris for sin lugerobot Robovator. 

American Society of Agricultural Engineers udvælger hvert år de 50 bedste nye landbrugsteknologier, og her er den danske lugerobot i blandt. De tre bedste modtager Davidson-prisen, som gives i samarbejde med The Association of Equipment Manufacturers. De tre modtagere af prisen var i år John Deere, Case IH og danske F. Poulsen Engineering. 

"Vores maskine er en ukrudtslugerobot, som er beregnet til at luge ukrudt i rækkeafgrøder, og den skal ses som et alternativ til manuel lugning og kemisk ukrudtsbekæmpelse", siger Frank Poulsen, indehaver, F. Poulsen Engineering. 

"Den er forsynet med et kamera over hver række og noget avanceret software, som registrerer planterne. Når der kommer en plante, bliver der åbnet op for knivene, som kører i jorden bag ved maskinen, så man fjerner ukrudtet. På den måde bliver de enkelte nytteplanter skånet", forklarer han. 

Med prisen håber han at få ubredt kendskabet til maskinen, og at der er et alternativ til kemiske ukrudtsmidler.

"Der er et stigende behov for alternativer til kemisk ukrudtsbekæmpelse i takt med, at arter bliver resistente over for kemien. Der er også blandt forbrugere og politikere en stigende bekymring for pesticisrester i grundvandet. Vores lugerobot er et bud på et alternativ", forkalrer Frank Poulsen.

Robovator kører i flere EU-lande samt i Canada og USA. 

ny teknologi

Frank Poulsen begyndte at udvikle maskinen i 2000.

"Så det har været en lang proces, og der har været mange problemer undervejs, men vi har overvundet dem alle sammen", siger han. 

Af problemer i udviklingsarbejdet nævner Frank Poulsen blandt andet, at de selv var nødt til at udvikle et kamera, der kunne registrere planterne. 

Plantekameraet, som virksomheden har udviklet, bliver også benyttet i et vision-scanningssystem af både forædlere og frøproducenter til at dokumentere resultater i forsøgsmarkerne samt frøenes spireevne. 

en løsning på opgave fra barndommen

Frank Poulsen er vokset op på et lille husmandssted. 

"Os børn blev jaget ud i marken for at luge roer med hakkejern. Jeg kan stadig huske det kedsommelige og anstrengende arbejde arbejde med at fjerne ukrudt med hakkejern", fortæller Frank Poulsen.

"Inden for grøntsagsavlen er det stadig virkeligheden, fordi der er nogle grøntsager, hvor der ikke findes kemiske spørjtemidler, der er tilladte". 

Kunderne er primært grøntsagsproducenter, men firmaet er også godt på vej ind i landbrugssektoren. 

"Vi har fået støtte fra GUDP til at forbedre vores robot, så den også kan løse problemet i økologiske sukkerroer, som i øjeblikket er næsten umulige at dyrke", siger han. 

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministereiet støtter grønne projekter inden for blandt andet landbruget og i energisektoren. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.