Danske maskiner får vigtig international bedømmelse

Britisk storfarm evaluerer fleres års brug af både Robotti og FarmDroid på deres farm.

God mandag morgen.

Duer det til noget?

Spørgsmålet er brugen af de danskproducerede robotter fra AgroIntelli og FarmDroid.

Vi skal en tur over Nordsøen denne gang for at få svaret hos storfarm Home Farm Nacton, der har kørt med begge i mellem 900 til 1.300 timer de sidste par år – og stadig kører med dem.

Mere om det lige om lidt.

15 milliarder for svenske dæk

Først skal vi lige have et par aktuelle historier. Den ene går til dækbranchen. Det er efterhånden noget tid siden, at der rumlede en historie om, at firmaet bag Alliance-dæk, japanske Yokohama havde købt svenske Trelleborgs dæk-division. Nu er handlen så godkendt og effektiviseret, og fremover hedder selskabet faktisk Yokohama TWS. Potentialet for at sælge dæk må være stort, for der opgives en købssum lige over 2 mia. euro – altså mere end 15 mia. kr.!

Læs mere i den officielle pressemeddelelse

Avant undersøger maskiner i nordiske lande

I weekendens papirudgave af LandbrugsAvisen har vi et lille stykke med om, at Avant i øjeblikket tilbyder kunder rundt omkring i Norden sikkerhedstjek af deres maskiner, fordi der har været udbrudt brand fra nogle maskiners elledninger kørende i Norge.

Den svenske importør har ifølge den svenske avis ATL ikke oplevet ekstraordinære brande, ligesom vi også har hørt fra den danske importør, at det heller ikke er tilfældet i Danmark. Her fortælles det, at man løbende yder service på maskinerne i Danmark, og det kan være årsagen til, at der ikke opleves samme problemer her til lands.     

Britisk storfarm med knap 2.000 hektar køber dansk

Og så skal vi til historien bag overskriften i denne rundtur i nyhedsstrømmen for os, der elsker maskiner.

Vi er nok mange, som har brugt Store Bededagsferien til konfirmationer – og rygterne går også, at salget af hveder har været over gennemsnittet. Min ferie gik bl.a. med at være en del af konfirmationsraceret hos vores norske naboer. Når man nu er under transport, så har det også en givet gode muligheder for at læse den nye udgave af teknikmagasinet Profi International.

Som lovet var en af hovedreportagerne et bedriftsbesøg på det, som beskrives som Storbritanniens spydspids indenfor brug af landbrugsrobotter. Home Farm Nacton ved Ipswich driver små 2.000 hektar, hvoraf nogle hektar drives økologisk. Netop til de økologiske afgrøder har bedriften investeret i først en Robotti i 2021 og siden i to FarmDroid-maskiner.

Driftsledelsen har svært ved at gøre investeringerne op i kroner og øre, men det forlyder, at man får mere og mere ud af investeringerne og er tilfreds med indsatsen, hvor maskinerne primært klarer ukrudtsarbejdet i bl.a. løg, foderroer og rødbeder, og Robotti’en også sættes i arbejdet, når efterafgrøderne skal ødelægges igen.    

- Selvom FarmDroid er meget mere specifik i sine evner, og at den kun kan luge afgrøder, som den selv har sået, så kan den gøre meget fint, lyder det fra operatøren(!) Tom Howe, der mest står for arbejdet med robotterne. Han tvivler faktisk på, at en harve med RTK-gps vil kunne gøre arbejdet lige så præcist.

- Robotti havde nogle få problemer, men når man er i gang med pionerarbejde, så må man forvente det. Producenterne opdaterer og forbedrer konstant ting, og vi har ofte haft otte eller ni timers køretid uden, at vi måtte være med, fortæller han.

FarmDroid
Arkivbillede hjemme fra Danmark.

 

Oplevelsen er, at der har været mindre arbejde med FarmDroid-enhederne end med Robotti’en. Til gengæld har den nogle flere muskler til arbejdet.

- Jeg føler, at vi nu får mere ud af det, end det vi lægger i det. Begge maskiner er meget lettere end en normal traktor, hvilket er en vigtig faktor at tage med. Nu hvor vi har tre robotter kørende, så har det også begyndt at skabe en jobrolle at følge efter dem, siger driftsleder Andrew Williams.

John Deere udbygger i Danmark

Når man ser traktorstatistikker, så sidder John Deere solidt på salget i nabolande som Norge og Sverige for tiden.

Kørt før bededagen var der igen nye tal for det danske marked – og også her var der medvind for John Deere.

I april var hver fjerde traktor nemlig fra John Deere, som tegnede sig for 30 enheder efterfulgt af 19 enheder fra både Case IH og Deutz-Fahr på de følgende pladser, ifølge de nye tal fra DBI IT's bilstatistik, hvor branchens insidere følger traktorregistreringerne tæt.

I totalstillingen for året – so far - har John Deere indregistreret 94 traktorer, mens Deutz-Fahr følger efter med 74 traktorer og New Holland med 61 traktorer.

Læs mere: John Deere udbygger føring i traktorligaen

 

Det sker

 

Maskindemo hos Dalbo

Min kollega Claus Worup drager i eftermiddag et smut til Randbøl, hvor Dalbo med en maskindemo fejrer, at det er 75 år siden, at Henry Pedersen startede en lille smedie, som siden skulle udvikle sig til en gedigen dansk eksportvirksomhed med en lang række produkter tiltænkt jordarbejde i samarbejde med en traktor.

Mekaniker-finalister er lige ved at være fundet


Sidste års vinder Birgitte Brunsgaard Jacobsen kom fra Sjørup Group. Hvilken maskinforretning leverer den næste vinder?

 

Det bliver sikkert også ugen, hvor vi kan afsløre, hvem som bliver årets finalister i mekaniker-dyst på Roskilde Dyrskue. Her tipper jeg, at vi ikke har nogle 75 års jubilanter med alt den stund, at det skal være lærlinge, som er i gang med at uddanne sig til landbrugsmaskinmekaniker-uddannelsen.

Bliv hængende på kanalen og hør mere i løbet af ugen.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Jeg satser på årets første arbejdsdag i shorts på fredag, da YR lover, at vi kommer op og kysse tyve grader. DMI lover lidt lavere, men vi er optimister her på morgenposten…

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.