Dansker på toppost i Agco: Smart farming bliver din billet til at få lov til at være landmand

Stadig større fokus på bæredygtighed øger betydningen af udstyr til præcisionslandbrug, spår dansk topdirektør hos den amerikanske traktorkoncern Agco.

Landmændene bliver pisket til at levere mere og mere nøjagtige data på, hvordan, hvor og hvornår de sprøjter, gøder, sår og pløjer deres marker.

Her vil teknikken til præcisionslandbruget blive mere og mere afgørende, lyder det fra en af hovedaktørerne på området, den globale traktorgigant Agco, som står bag traktormærker som Massey Ferguson, Valtra og Fendt.

»Vi ser ind i en fremtid, hvor man sandsynligvis kun må sprøjte med visse midler, hvis man kan dokumentere, hvad og hvor og hvilke arealer, der er behandlet. Her i Schweiz er der eks. meget fokus på gødning. Samtidig ser du en udvikling, hvor store spillere som Nestlé, Unilever osv. skal levere mere og mere sporbarhed. Det betyder, at smart farming bliver mere og mere vigtigt. Det er landmandens dokumentation, der kommer til at danne en del af grundlaget for sporbarheden, der skal række helt ud til forbrugeren. Landbruget har flyttet sig, men skal flytte sig mere i fremtiden«, siger Agcos direktør i Europa for løsninger inden for præcisionslandbrug, danske Morten Schmidt.

Kæmpe gab mellem teknik og hverdag

Vi møder ham på Agcos egne marker for præcisions-landbrug i stedet for hans kontor i den amerikanske traktorkoncerns europæiske hovedkontor i Schweiz.

Her på The Swiss Future Farm i landsbyen Tänikon mindre end en times kørsel øst for Zürich er Agco nemlig gået sammen med de regionale myndigheder, der leverer landbrugsrådgivning, og Agcos importør i Schweiz om en forsøgsfarm for præcisionslandbrug, hvor praksis med alt fra f.eks. variabel tildeling af gødning, brug af lokale vejrdata i marken og meget mere bliver afprøvet.

Det er dog ikke en tur tilbage til fremtiden. Ingen ukendte flyvende objekter og robotter omkring mig. Men der er masser af teknik, som du også kan købe ind til gården derhjemme. Vejrstationer, droner, kameraer, GPS-udstyr og software til at kortlægge marker og måle, hvad der bliver brugt på markerne, og effekterne af det.

For Morten Schmidt er hovedpointet med farmen at vise, hvordan man bruger den nuværende teknik bedst muligt.

»Jeg ved godt, at navnet lyder futuristisk, men det er faktisk allervigtigst, at vi får vist, hvad vi kan her og nu. Mange landmænd, ikke mindst i Danmark, har meget udstyr, men der er et kæmpe gab mellem, hvad det kan, og hvad man rent faktisk får brugt det til i hverdagen«, siger han.

Hjælp til management

For Morten Schmidt og Agco skal løsningerne med præcisions-landbrug også tale ind i en virkelighed, hvor arbejdskraften til erhvervet er under stadig mere pres.

»Der er en kæmpe opgave, og på den front vil udstyret også gøre en forskel for landmændene. I en verden, hvor der bliver mere og mere kamp om arbejdskraften, får landmændene udstyr, der kan give en hjælpende hånd, når vi taler management og driftsmæssige beslutninger i marken«, siger han.

Hvad er præcisions-landbrug egentlig for dig?

»At jeg vil få det optimale ud af de resurser, jeg har til rådighed. Vi kan ikke styre vejret«, siger han og ler lidt.

»Men vi kan styre, hvor meget vi gøder, sår og sprøjter. Det er en optimering af processen. Det skal gentages år efter år for at blive mere og mere effektivt med de tilgængelige data. Jeg tror på en fremtid med øget andel økologisk drevet landbrug og et konventionelt landbrug, der bliver mere og mere grønt. Teknikken vil bidrage til, at den helt rette mængde af plantebeskyttelse eller gødning tilpasses jorden og planternes behov«.

Hvor langt er landmændene kommet med smart farming?

»De har bevæget sig. Hvis vi tager 50 Fendt kunder i Tyskland, så har 90 pct. af dem autostyring i dag. Halvdelen af dem bruger nok sektionskontrol på deres sprøjte. Taler vi så variabel tildeling, er vi meget længere nede i procentandel og det samme med management software. Vores største problem er altså det store gab mellem, hvad teknikken kan, og hvad der rent faktisk bliver gjort i hverdagen«.

Morten Schmidt er indlægsholder på årets Vækstkonference, Vækst'18,  der afholdes den 28. september på Bygholm Landbrugsskole i Horsens.

Faktaboks

Future Farm i 
TraktorTech

  • 24. september udkommer nyt nummer af TraktorTech med stor reportage fra The Swiss Future Farm.
  • Bestil TraktorTech på www.landbrugsmedierne.dk.

 

Vækst'18

Konferencen Vækst’18 er et unikt forum, hvor ledere og chefer fra hele fødevareklyngen mødes, netværker på tværs af sædvanlige grænser og bliver præsenteret for de nyeste trends.

 

Dagen byder på de fremmeste oplægsholdere med visionære bud på fremtiden og giver samtidig deltagerne håndfaste, brugbare input til deres daglige ledelse af virksomheder, institutioner og landbrug.

Konferencen afholdes af Landbrugsmedierne og Yara og finder sted 28. september på Bygholm Landbrugsskole.

Læs mere på vaekst.nu

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.