Danskere presser hø for australsk farm større end Danmark

Ugens nyhedsoverblik fra maskinernes verden zoomer bl.a. ind på et interview fra det nye TraktorTech, som lander hos læserne i de kommende dage - og en oliepris, der spås oppe i nyt rødt felt.

God mandag morgen.

Tænk stort.

Hvad med at køre med en 18 meters såmaskine med 20.000 liter i tanken og daglig kapacitet på op til 300 hektar og en 500-600 hestes traktor?

For danske Christian og Louise er det en del af udstyret på deres australske landbrug med 3.800 hektar og en egen maskinstation, der bl.a. presser hø for et landbrug, som er større end vores egen nation kan mønstre af marker fra Skagen til Gedser.

Den historie kan du høre mere om lige om lidt.

Først skal vi lige rundt om et par aktuelle emner fra nyhedsrullen.

Går olieprisen helt amok?

Den første er noget spekulativ, men absolut ikke et fantasifoster født i min mave. I weekenden var jeg et smut oppe i vores olierige naboland Norge. På vejen hjem fik jeg kigget lidt på en artikel, som mine journalistkollegaer fra avisen Dagens Næringsliv havde lavet om olieprisen. I et land med så stor fokus fylder udviklingen og kommentarerne om olieprisen naturligvis nogenlunde samme fokus som vores avis har på svine-, mælke-, og kornpriser i vores eget medie.

Flere analytikere – heriblandt fra Rabobank, Goldman Sachs og norske Pareto, mener ifølge avisen, at man kommer til at se nogenlunde ”stabilitet” i olieprisen omkring skyhøje 120-130 dollar på Brent-prisen. Men jeg bed også mærke, at avisen nævner en fransk hedgefondforvalter ved navn Andurand, der til en Financial Times konference i den forgangne uge har spået, at vi skal op på astronomiske 250 dollar, fordi den russiske olie mere eller mindre forsvinder fra markedet.   

Uanset er det noget, som vil mærkes uanset, om man skal ud og købe 10.000, 50.000 eller 100.000 liter om året til sin traktorflåde. Vi får at se.

Skulle MI ikke være solgt?

Noget andet, som vi mangler at få udkrystalliseret, er hvornår hollandske Reesink får købt Kuhn-importøren MI.

Sidste år annoncerede parterne, at den store hollandske maskinkoncern, der både har købt sig ind i danske maskinfirmaer indenfor entreprenører, have/golf-segmentet, sidste sommer endeligt ville købe MI. Fredag kunne vi berette om MI’s nye regnskab, som i øvrigt lå milevidt over fortids bedrifter, og det faktum, at handlen aldrig er blevet effektueret.

Læs mere her: Dansk maskinimportør i storform venter stadig på at blive opkøbt

Det er BIG og det er dansk

Og så skal vi til historien bag dagens overskrift.

I denne uge kan læsernes af Danmarks eneste traktormagasin, TraktorTech glæde sig til nok en udgave af magasinet.

Denne gang er Maskinhuset under Claus Worups kyndige ledelse flyttet til Australien, hvor et yngre dansk ægtepar udlever drømmen som landmænd i New South Wales, hvor der også supplerer indtægterne med maskinstationsarbejde.  

- Blandt andet presser vi hø for Australiens næststørste jordbesidder, det vil sige en bedrift på halvanden gang Danmarks størrelse, og som har 340.000 kreaturer. Vores opgave er at levere 10.000- 20.000 ton hø på årsbasis. Den udfordrende del for os er, at høet skal dyrkes på kundens ejendomme, og det er langt væk, fortæller danske Christian Trojel i TraktorTech og giver lidt perspektiv på, hvad afstande er for noget Down Under.  

- Når vi arbejder 1.400 kilometer hjemmefra, og der ikke er en maskinhandler inden for en radius på 600 kilometer, så er man nødt til at være forberedt på det uforudsete. Det vil sige, at vi altid har et lager af reservedele til presserne. Det er simpelthen en nødvendighed for at kunne lykkes med opgaven både inden for tidsrammen og inden næste regn, fortæller han endvidere.

Hvis du vil læse mere, så kan TraktorTech købes i kiosker rundt omkring i landet i de kommende dage. Abonnenter kan udover at læse det derhjemme også læste det på farten via epaper.


Hvis du er abonnent, så kan du allerede nu se TraktorTech elektronisk via epaper øvest oppe på landbrugsavisen.dk.

 

Læs mere om det nye TraktorTech her:

De presser hø for farm større end Danmark

Danske robotter med succes

Forleden var kollega Solhøj på tur til Odense på robotmesse. Her stødte han bl.a. ind i folkene fra landbrugsrobotten FarmDroid. De fik både taget tur på messe og fremlagt regnskab i sidste uge – med for en start-up til følje et meget flot overskud på fire mio. kr. Der berettes også om fortsatte store ambitioner for salget og eksplosiv vækst i de kommende år.

Når året er omme, forventer FarmDroid at have næsten fordoblet antallet af FD20-så- og lugerobotter i drift til 250. En fordobling er også målet for 2023. 2024. Og 2025. 

Europa er lige nu det største marked med flest kunder i Tyskland og Frankrig. Men både USA og Canada er markeder, der ventes at vokse stærkt i de kommende år, lyder meldingen.

Se her: Efter pænt overskud: Dansk robot vil fordoble salget hvert år frem til 2025

Trelleborg i ny Allicance

Inden vi gik på weekend kom der lidt af en dæknyhed med svimlende tal. Yokohama, der tæller dækmærker som Alliance, er nemlig godt på vej til at vokse. Den svenske Trelleborg-koncern vil nemlig ”slanke” aktiviteterne og sælger derfor sit dækmærke Trelleborg Wheel Systems for en nobel sum på den velvoksne side af 15 mia. kr.

Få flere detaljer her: Klar til at betale svimlende sum for Trelleborg-dæk

Sår med hardware fra Ukraine

Forleden faldt vi indbakken over en noget usædvanlig Ukraine-historie: Dansk landmand som netop har fået sig en helt ny såmaskine fra en maskinproducent i hjertet af det krigsplagede land. Den fire meter brede maskine er en no nonsense mini tiller – indkøbt til behagelig pris og foreløbig til meget stor tilfredshed.

Se mere her: Støtter Ukraine med fire meters såmaskine

Underskud og overskud fra Semler

For Semler Gruppen var sidste uge store regnskabstid. Generelt tjente koncernen en masse mio. kr. med et overskud på 700 mio. kr. Det var dog ikke landbrugsmaskinerne, som bidrog til den samlede kasse efter år, hvor man ellers var markedsleder med John Deere. Semler Agro A/S fik et underskud efter skat på 13 mio. kr., mens der modsat kom overskud fra Herborg på knap 20 mio. kr. Her skal der dog deles pænt med en flok ledende medarbejdere, som ejer næsten halvdelen af selskabet i det midt- og vestjyske. Trods en række underskud igennem tiden, så lyder meldingen fra Semler, at man fortsat vil investere i landbrugsmarkedet i de kommende år:

Læs mere her:

Semler-chef: Det havde da været rart med en anden farve  

Semler Agro med større underskud end forventet

Trækker store traktormodeller

En som ikke vil være med længere på det danske marked er Agco. Altså ikke sådan helt rigtigt. Det er kun på de store bæltemodeller. Ifølge Agco Danmark er det nemlig slet ikke har lovligt at køre med dem på de danske veje. Derfor trækkes de nu ud af prislisten, som det formuleres:

Agco Danmark: Beklageligt, men det er desværre ikke lovligt

Kubota flytter ud af hovedstaden

Som rosinen i pølseenden, så skal folkene hos Kubota-importøren Nellemann Machinery til at pakke flyttekasser i de kommende år. Til gengæld får de en helt nybygget arbejdsplads. Nellemann flytter nemlig fra Kastrup og til Ringsted, hvor rigtig mange af aktørerne på Sjælland samler sig i disse år.

Læs her: Kubota-impotør flytter fra hovedstaden og søger efter nye mærker

Det var alt for denne uge. Bemærk at der kan blive brug for lidt varmere sokker igen – der loves igen nattefrost i løbet af de kommende dage. Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.