DBL-finalister mærker tidspres og stor opmærksomhed

Dag to i finalen om at blive Danmarks Bedste Lærling er godt i gang.

Om få timer bliver det afgjort, hvem der bliver årets lærling 2015 indenfor landbrugsmaskinmekanikeruddannelsen. Fra morgenen har de fire finalister endnu en gang roteret på de fire opgaver, hvor de på skift skal reparer på en John Deere traktor, Väderstad såmaskine, New Holland teleskoplæsser og en New Holland ballepresser i to timer. 

De fire overordnede opgaver består af en masse underopgaver, som finalisterne skal løse på tid, men der er flere opgaver end de kan nå at løse på de to timer. 

Finalisterne Ronni Larsen, Michael Mandou Schmidt, Morten Enok Hansen og Søren Lykke Døssing kom igennem gårsdagens konkurrence med blandede følelser, men med modet i behold. 

"Jeg synes det er gået nogenlunde, for jeg nåede næsten alle delopgaverne. Det var rart at få den første opgave overstået, så nervøsiteten kom lidt på afstand, når man fandt ud af, at det egentlig ikke er så slemt. Det hjalp mig meget lige at få pustet lidt ud og få selvtilliden op igen, og have tid til at tænke, det er egetlig gået okay det her", siger Michael Mandau Schmidt.

Han føler selv, at han klarede opgaven med John Deere traktoren bedre end såmaskinen, hvor han startede, da han er står i lære ved en John Deere forhandler. 

Udenfor Pensum

Flere af opgaverne var helt nye for de fire finalister, da opgaverne også omhandler ting, der ikke er en del af pensum udover, at de skal arbejde på maskiner, de ikke har det store kendskab til. 

"Der er en del, der er udenfor pensum, så det er faktisk ikke ret meget viden man har om det, eller har prøvet før. Samtidig er der et tidspres, for man har ikke mulighed for at nå alle opgaver, men jeg nåede da et par. Vi kan få nogle hints om, hvilken vej vi skal gå med opgaven, hvis vi er ved at køre fast, men det trækker selvfølgelig ned. Generelt er jeg dog utroligt overrasket over opgaverne, for de er udfordrene, men spændende at prøve," siger Søren Lykke Døssing, der startede med ballepresseren og sluttede første konkurrencedag med teleskoplæsseren. 

Ronni Larsen synes også, at de fire opgaver er spændende og i den svære ende fagligt. Han mener, at de adskiller sig en del fra svendeprøven og minder mere om, den måde opgaverne kommer ind ude på maskinstationerne. 

"Opgaven med såmaskinen handler jo også om, hvor udviklingen er på vej hen. Det er en helt ny maskine, som vi nok kommer til at arbejde med til foråret. Det er en ny type maskine, hvor det går fra, at vi rykker i et håndtag, til at vi trykker på en touchskærm. iPadstyring er forholdsvis nyt, men det kommer mere og mere frem, og det skal vi være klar til," siger Ronni Larsen.

Han var tilfreds med sin præstation den første dag, og var glad for den opbakning, som især kollegaerne fra lærepladsen viste ved at se med fra sidelinjen. 

"Det er dejligt med opbakning hjemmefra.  Snakken har ikke gået på andet den sidste uge end, at jeg stiller op til det her. Hver morgen er det "godmorgen superlærling". Det gør lidt grin med det, men på en god måde," siger Ronni Larsen.

En oplevelse for tilskuerne

Han får ligesom de andre finalister også masser af opbakning under konkurrencen idag lørdag, hvor der samtidig afholdes åbent hus på Erhvervskolerne i Aars, hvor konkurrencerne afholdes. Og tilskuerne har gode muligheder for at se med helt ind i maskinen, når finalisterne er i gang. 

"Sådan som arrangørerne har sat tingene op kontra, hvad de håber der vil rykke ind af mennesker, så vil jeg sige, at tilskuerne får et rigtigt stort indblik i, hvad vi egentligt bliver udsat for. Det går fra hydralik over motorfejl til, at vi skal ned på jorden og hive i en trækstang. Der hvor der så er skærmet af har de sat kamera op, så man alligevel kan følge med. Det synes jeg er kanon godt og tilskuervenligt, så de skal helt sikkert komme og kigge," siger Morten Enok Hansen. 

Han er dog ikke helt sikker op om han ser frem til at flere hundrede mennesker potentioelt skal se på ham arbejde, men han tror ikke, at det kommer til at gå ud over hans præstation. 

"Jeg er ikke nervøs, jeg er spændt, for jeg vil jo gerne stå med den pokal og sige "jeg gjorde det". Omvendt har jeg også accepteret, at selv hvis jeg ikke vinder, så er jeg stadig den bedste lærling udlært øst for Lillebælt, og det er også et klap på skulderen," siger han. 

Åbent hus bliver afholdt klokken 10-13. 

Danmarks Bedste Lærling bliver kåret klokken cirka 12.30

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.