Demo: Aftenforsøg med UV-væske viser dig den rigtige sprøjtedyse

I en stor markdemonstration, som foregår om aftenen, fyldes sprøjterne med en væske, som kan ses af et ultraviolet lys. ”Forsøget viser præcist hvilken sprøjtedyse, der giver det mindste spild”, lyder det fra teknisk rådgiver fra LMO. 

Der kan være mange tusindvis af kroner at hente ved at bruge den korrekte sprøjtedyse, når man skal have sikret sine afgrøder mod ukrudt og skadedyr, for jo bedre nedtrængning i jorden, des bedre beskyttelse af planten og mindre spild. 

Men der er stor, stor forskel på effektiviteten af de forskellige typer, og derfor afholder LMO, i samarbejde med Karup Kartoffelfabrik, en større markdemonstration for alle landmænd, hvor det bliver synligt for enhver, præcis hvor stort et spild, der er ved at bruge den forkerte type sprøjtedyse til en given opgave. 

”Det her bliver lidt af et aftenshow, og det vil give langt de fleste en aha-oplevelse af de helt store, fordi man almindeligvis sprøjter lidt i blinde. Man har en idé om, hvordan man sprøjter sine plantebeskyttelsesmidler ud, men her får man at vide præcis, hvor de rammer, når man sprøjter med den ene type dyse frem for den anden”, fortæller Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO. 

Helt konkret fyldes tankene med en væske, som kan ses af et ultraviolet lys, og der sprøjtes herefter rundt i marken med forskellige dyser og forskellige indstillinger. 

Arrangementet afholdes efter mørkets frembrud, og umiddelbart efter sprøjtning går LMO’s og Karup Kartoffelfabriks eksperter rundt i marken med ultraviolette lamper og viser, hvor sprøjtningen har været mest og mindst effektiv. 

Én dyse er bedre end resten

Hans Thostrup løfter sløret for, at deltagere vil kunne se, at der er en enkelt dyse, som uden tvivl skiller sig ud som værende den absolut bedste. 

”Vi stiller med flere dyser på aftenen, men allerede på nuværende tidspunkt kan vi se, at der er en enkelt, som klart mindsker unødig spredning og dermed spild”, siger han og opfordrer derfor interesserede landmænd i at møde op.

På aftenen vil der blive sprøjtet i kartofler med en Danfoil, en Dammann med luft og en Horsch, både med forskellige dyser i normal dyseafstand, ligesom der vil blive vist, hvad der sker ved 25 cm afstand mellem dyser og sænket bom. 

”Men i bund og grund henvender arrangementet sig her jo til alle landmænd, der gør brug af sprøjter på deres bedrift. Et unødvendigt spild af beskyttelsesmidler er jo et unødvendigt spild af penge, uanset afgrøden”, siger Hans Thostrup. 

Arrangementet er gratis og foregår den 18. september klokken 18:00 frem til 22:00 på Ringkøbingvej 33, 7441 Bording, og det kræver ikke tilmelding på forhånd. 

Et tilsvarende arrangement for juletræer afholdes også i slutningen af september, hvor det for juletræsproducenter bliver muligt at finde frem til den perfekte sprøjtedyse til netop deres behov. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.