Den hed Acam: En meget dansk traktor fra Holbæk

Denne artikel er den første i rækken af artikler i temaet om traktormærker i TraktorTechs samlede traktorleksikon, som blev udgivet sammen med TraktorTech's årbog i december 2020. Rækken af de 22 udvalgte traktormærker går fra Acam til Zetor og er researchet af Holger Schmidt og skrevet i samarbejde med TraktorTechs Christian Juel Jørgensen.
 

 

Aktieselskabet Chr. Andersens Maskinfabrik starter i 1916 med produktionen af selvrensende tærskeværker, kaldet ’Hafnia’.

Men i 1932 ønsker Det danske Hedeselskab sig en kraftig fræser til kultivering af mosearealer, en såkaldt ’traktor-fræser’ for mose og markbrug. Med den bliver der fræset op over 20.000 tdr. land mose og hede i Danmark.

Cirka 20 år senere sættes en egentlig traktorproduktion af ACAM-traktoren i gang. Det er en traktor til de mindre brug, og den er helt danskproduceret, undtagen Ford-motoren. Bagtøj, mellemgear og tandhjul bliver støbt i Holbæk.

Traktoren er udstyret med et genialt liftsystem, en slags meka-nisk lift, der virker på mellemakslen via en konuskobling og en tandstang, som er sat i forbindelse med løftehåndtaget. Alle traktorer er udstyret med remskive, som er placeret mellem forreste og bageste gearkasse. Den første halvdel af produktionen har buede bagskærme, og resten kantede, som er nemmere at producere. De sidste 30 stk. traktorer, der bliver produceret, udstyres med kraftudtag.

Ekstraudstyr er eks. plov, en enkelt furet 12” eller 14” Fraugde/Langeskov.

Det er muligt at anvende størstedelen af hesteredskaberne ved små ændringer.

Efter traktorproduktionens op-hør producerer man bl.a. enkornssåmaskiner i slutningen af 1950’erne, formentlig Danmarks første.

 

Næste artikel i traktorleksikonet handler om ligeledes danske Bukh. Den artikel kan du læse fra tirsdag 16. marts. 

 

Faktaboks

  • 1885: Fabrikant Chr. Andersen starter maskinfabrik. 
  • 1916: Aktieselskabet Chr. Andersens Maskinfabrik bliver stiftet for at videreføre fabrikken. 
  • 1917: Fabrikation af ’Acam’ tørvepresser og ’Acam’ kvashuggemaskiner.
  • 1953-58: Der produceres i alt ca. 180 stk. traktorer, hvoraf der eksporteres ca. 15 stk. til Ålesund, Norge. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.