Den overmekaniserede direktør skulle kedes ihjel

De danske maskinhandleres toplobbyist har netop leveret nye resultater til sin branche efter barske forhandlinger. Privat går han ikke ned på udstyr i sin maskinpark.

Skal du have overblik over, hvad der sker blandt landets maskinhandlere, så skal du ringe til Klaus Nissen.

Direktøren for Dansk Maskinhandlerforening kører normalt land og rige rundt for at bistå medlemmerne med rådgivning i både fred- og krigstid i en branche, hvor der sker et væld af omvæltningerne for mange af medlemsvirksomhederne.

Senest har han været ankermand bag en ny overenskomst, som i de her uger er til afstemning hos de ansatte i branchen.

Vilkårene kan blive hårde og barske, når forhandlingerne spidser til. Det gjorde de flere gang i år. Alligevel er det med et smil på læben – og med stor respekt for modparten, at han igen i år ser tilbage på et forløb, hvor forhandlingerne blev afbrudt flere gange – og endte i Forligsinstitutionen i København.

”Det er et i sig selv et meget specielt system. Man bliver typisk indkaldt på trælse tidspunkter og får lov til at blive der maksimal tid, så alle bliver møre”, forklarer han om forhandlingerne, der kom i hus forrige weekend efter et forløb, som også stiller krav til Nissens bedre halvdel og tre børn.

”Vi blev indkaldt fredag aften kl. 22 med meget kort varsel om at møde op næste formiddag i København”.

Kan man meddele, at man skal passe børn og må gøre det en anden dag?

"Det kan man da godt, men så bliver du hentet af politiet. Der er mødepligt, og så er det sådan set bare at komme afsted”, forklarer han.

Forhandlingerne endte i det, som han betegner som for branchen værende dyre lønstigninger, til gengæld er der kommet nye grader af fleksibilitet ind i overenskomsterne, der også gør det lettere at være maskinhandler i fremtiden.

Se historie om overenskomstresultatet: Lønningsposerne stiger også hos maskinhandlerne

Hvad tænker man, når man sidder der overfor folkene fra fagbevægelsen?

”Man er enormt fokuseret på det, man sidder i. Alle er interesserede i at få en løsning. Hvis man ikke får en løsning, så bliver du bare en del af mæglingsskitsen – og så bliver alt det, du trods alt er blevet enige om forinden, slettet. Derfor er man enormt fokuseret på at nå en løsning. Man har virkelig snuden i sporet indenfor rimelighedens grænser. Du skal hele tiden tænke bagud. Hvis vi ændrer den fem øre, hvilken virkning har det så i systemet hele vejen ud til de forskellige maskinhandlere og virksomheder. Det kan godt virke let en lørdag aften, men det kan hurtigt koste mange penge for branchen over de næste tre år. Det er ekstremt vigtigt, at du er på”.

Har I kontakt med medlemsvirksomhederne undervejs?

”Ja, vi har en ressourcegruppe bagved, så vi kan syreteste, hvad det kan betyde, hvis vi ændrer det og det, så vi er dækket ind fra en repræsentativ skare af medlemmerne. De sidder klar døgnet rundt”.

Hvordan har I det med modparten?

”Det er en stor faglig respekt omkring bordet. Med de fleste er der også en stor menneskelig respekt. Det er et konstruktivt forhandlingsmiljø. Det er helt afgørende for et fornuftigt resultat. Igennem overenskomsterne er der en dagligdag, der melder sig, hvor vi også skal finde løsninger”.

Hvordan var det første gang i ”Forligsen”?

”I 2014 var det første gang. Det var med den gamle forligsmand Asbjørn Jensen. Vi kommer ind, og så bliver vi direkte bænket, og så sidder han der ved bordenden. Nå I skvadderhoveder, hvad kan I ikke finde ud af, sagde han, og så sendte han os eller direkte ned i et kælderrum. Der er ikke så meget som en blomst eller noget som helst. Du har en stol. Det er stadig det samme. Der er intet. Man skal kedes ihjel. I år havde 3F’ere i øvrigt muret døren til om natten foran Forligsinstitutionen, så vi måtte kravle os ind ad en bagindgang”.

Selv veludstyret med landbrugsmaskiner

Da Klaus Nissen i 2013 blev nyudnævnt branchedirektør hos maskinhandlerne og stadig var i 30’erne, havde han allerede mange års ledererfaring fra arbejdet i en international koncern og egen virksomhed.

Ledelsesskoene blev pudset første gang hos Ecco-koncernen som ganske ung.

”Det var en god skole at gå i. Efter at have været management trainee, så var det sådan i Ecco, at hvis der var krummer i dig, så blev du kastet ud på dybt vand. Kunne du svømme, så var det fint og ellers blev du kastet ud igen”, fortæller han.

Det førte ham bl.a. til en post som vice adm. direktør i en virksomhed i Norge. Efter årene i Bergen købte han sig ind i et ingeniør- og handelsfirma i Ribe, hvor der også stod import af fuldfoderblandere til Danmark fra Israel på programmet – og dermed et vist kendskab til den branche, han i dag er lobbyist for.

”Det har givet mig en bred baggrund, og hos mine medlemmer mærker jeg også, at de kvitterer for, at jeg selv har været selvstændig, og ved hvordan det er ligge vågen over en momsafregning”, siger han.

Hvad er der sjovt ved at arbejde for og med maskinhandlere?

”Diversiteten blandt medlemmerne. At det er så bredt, og så er det fedt, at de viser os så stor tillid og lader os komme med ind i maskinrummet. Der er ikke mange ting, som vi ikke er involveret i hos en medlemsvirksomhed. Det er helt klart det, som driver værket”, siger han.


Her Klaus Nissen i forbindelse med en legatoverrækkelse hos medlemmet J. Hundahl.


Privat er han samboende med receptionisten Mette, som han har tre børn med. På deres landbrug i Vester Vedsted ved Ribe driver de et mindre planteavlsbrug. Hvad der gemmer sig i maskinparken, får man ikke hevet ud af ham. Den ene time er han New Holland-forhandlerens advokat – den næste time på Massey Ferguson-forhandlerens hold som rådgiver. Mærkeneutraliteten er en dyd.

”Jeg er måske en smule overmekaniseret, men det er jo ikke sjovt at gå ned på udstyr. Men jeg kan afsløre, at de er udstyret med sorte dæk”, lyder det med et smil, inden han sætter ord på, hvorfor det egentlig er spændende at bruge sine weekender ude på markerne – og et arbejdsliv i og omkring landbrugets verden.

”Jeg er altid kommet på en gård som dreng, og har nære venner i bekendtskabskredsen, som har en gård eller maskinstation. Det er meget naturligt for mig. Landmænd og maskinhandlere har den her passion, hvor de ikke kan forestille sig at lave andet. Det har jeg enorm stor respekt for”.

Savner du så det frie liv som selvstændig?

”Nej, alting har sin tid. Det har jeg sat flueben ved. Erfaringerne kan jeg bruge hver eneste dag”.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.