
Denne artikel stammer fra TraktorTech nr. 2 2021, hvor vi gik tæt på de syv traktorer, som vi forinden havde testet i en stor multitest sammen med vores testkollegaer fra de medierne Koneviesti i Finland, Trekker Magazine i Holland og Bedre Gardsdrift i Norge under flere ugers test i Finland.
Traktorerne er: McCormick X6.420, New Holland T5.120 DC, John Deere 6120M, Valtra G 115 Active, Zetor Forterra HSX 120, Claas Arion 440 CIS og Massey Fergusson 5712S Dyna-6.
Mellem jul og nytår bringer vi enkeltartikler om de forskellige traktorer.
Den mest økonomiske FPT-motor og en simpel tretrins powershift-transmission gør McCormick til et fornuftigt valg. Inklusive ekstraudstyr lander McCormick X6.420 på 773.482 kr. – testens billigste.
Motor og forbrug
FPT-motoren i X6.420 er den mest brændstoføkonomiske i testen med et forbrug på blot 229 g/kWh ved maksimal effekt og 223 g/kWh ved max. moment. Traktoren er ikke den stærkeste i testen, men i praksis har den testens bedste motorkarakteristik med et bredt område af motoromdrejninger at arbejde i. Traktoren har kun én programmerbar hukommelse for motoromdrejninger, og du kan ikke tilsidesætte den med speeder-pedalen.
Transmission
Den mekaniske transmission med tre powershift-gear er okay ved de fleste opgaver, men i bakgear har du kun ét af de tre powershift-gear til rådighed, hvilket er ret usædvanligt. Vores testtraktor var udstyret med krybegear, hvilket bringer antallet af område-gear op på fire.
Det manuelle skifte mellem 1.-4. gear fungerer fint, men du skal holde helt stille for at skifte mellem de fire områdegear. Selve powershift-skiftene sker ret hårdt, og du kan ikke justere aggressiviteten, men ved hjælp af en orange drejeknap kan du meget let justere hårdheden i vendegearet. Ved markarbejde har du 12 gear til rådighed mellem 3,0 og 20 kilometer i timen, hvilket er ret fint.
Hydraulik og lift
Det er let at nå de eksterne knapper til liften på traktoren, og det gør det lidt lettere at koble redskaber på, selvom pladsen mellem redskab og bagdækket er lille.
Liften løfter lidt over fem ton og reagerer lidt langsommere på grund af tandhjulspumpen. I kabinen er betjening af liften placeret for langt bagud i kabinen, og skal du begrænse løftehøjden sidder justeringen i gulvet.
Kabine og elektronik
Adgang til kabinen er forholdsvis fornuftig, selvom passagersædet sidder lidt i vejen. Rattet er ret lille, og som chauffør har man et godt grip. Rattet er lidt ru i overfladen, hvilket føles lidt hårdt for hænderne i det lange løb.
Kabinen er forholdsvis lille og tilmed lav, så udsynet til frontlæsseren er ikke så godt, hvis man arbejder i højden med den. McCormick har et tagvindue, men det er lille og placeret for langt bagud i taget. Kabinens interiør har lyse creme-farver, der måske ikke er helt så praktisk i det lange løb. Aflægningsplads i kabinen er begrænset.
Med sit simple layout og store knapper er X6.420 Power Plus en ekstrem let traktor at køre. De mekaniske hydraulikhåndtag er placeret godt, og de er en fornøjelse at bruge i forhold til nogle af de andre i testen. Instrumentpanelet består af to analoge visere og et sort/hvidt display, som føles lidt gammeldags i forhold til resten af traktoren, men displayet giver dig basale informationer om gearvalg, hastighed og så videre.
Traktoren er den letteste at betjene af alle mærkerne i testgruppen, men den taber nogle point på den manuelle, mekaniske transmission.
Eksteriør
Kuglerne til liften skal du opbevare i den lille værktøjskasse, som er placeret over brændstoftanken, men det kniber med pladsen til lidt større værkøj.
Kørelyset på traktoren ser godt ud, men selve styrken i lygterne er lav. Vores traktor var udstyret med en ekstra lyspakke, men til trods for dette er der ingen arbejdslygter, der peger ud til siden af traktoren.
Kørselskarakteristik
Der er ikke meget automatik i den her traktor, og den er en af to i testen, hvor du manuelt skifter gear med en fysisk gearstang. Vi lagde mærke til, at der er ret store spænd mellem powershiftgearene – omkring 400 o/minut mellem dem.
Kabine- og forakselaffjedring fungerer rigtig godt, men traktoren har lidt frigang i rattet, som får den til at føles lidt mere nervøs i styringen.
Arbejde med frontlæsser
X6 er den eneste traktor i testen med mekanisk joystick, fordi det ikke er muligt at få en elektrisk udgave fra fabrikken. Det fungerer fint, men selve håndtaget er placeret lidt for langt væk for chaufføren, og McCormick’en har ikke ’superhastigheder’ i hydraulikken. Du kan dog få traktoren med en større pumpe som ekstraudstyr.
Når du arbejder med frontlæsseren ved lave højder, er udsynet rigtig godt takket være en slank krop og forende af traktoren, men tagvinduet er for lille til at hjælpe chaufføren med at få fornuftigt udsyn i højden.
Transmissionen med de tre powershift-gear er fornuftig, men du kan blive fanget mellem to områdegear, hvis du skal køre ret langt mellem af- og pålæsning, men har brug for et lavt gear til at fylde skovlen i noget hårdt materiale.
Service
Frontlæsserens chassis blokerer for oliepåfyldning og oliepinden (som er med gevind). Traktoren har også en lang oliepind til tjek af hydraulikolie i stedet for et skueglas. Kølerpakken kan ikke åbnes, men der er et groft gitter foran pakken, som du kan tage ud og rense.
Det er let at komme til luftfilteret, men det kræver en stige at nå kabinefilteret, og det er monteret med skruer. Forakslen har mange smørenipler (som Claas), men de er alle lette at smøre.
Specs:
Motor: Fiat Powertrain Technologies (FPT) 4 cyl. 4,5 liter Stage IV
Ydelse: 114 hk. max. (121 inkl. boost). 430 Nm v. 1.650 o/minut
Transmission: Tretrins semipowershift m. fire grupper og fire områdegear (mekanisk skifte)
Hydraulik/lift: 66 liter/min. - max. 5 udtag. 57,5 kN løftekraft i liften
Tankindhold: 180 liter diesel. 25 liter AdBlue
Vejl. listepris inkl. ekstraudstyr i test: 773.482 kr.
DEN SAMLEDE KONKLUSION I TESTEN
Når det gælder motorteknologi og forbrug ligger McCormick og New Holland sig forrest, mens Claas og Valtra udmærker sig på brugervenligheden.
Claas vinder snævert, men tendensen fra tidligere tests fortsætter: Traktorer adskiller sig mindre og mindre fra hinanden, men på trods af dette er forskellene i de enkelte test-kategorier store. Det gælder også prisforskellene, der målt på listepriser nærmer sig 300.000 kr.
Faktaboks
Sådan testede vi
I vores store traktortest har vi fået finske Eurofins Expert Services til at foretage en række målinger af bl.a. brændstofforbrug, effekt, trækkraft og løfteevne i liften. På den måde har vi præcise tal for, hvad vores traktorer rent faktisk er i stand til.
I målingerne har traktorerne været spændt foran et dynamometer, der bremser pto-udtaget og dermed måler effekten. Under testen er traktorerne udstyret med et værktøj til måling af brændstofforbrug, og da traktoren står stille under afprøvningen, er der ikke nogen boost-effekt involveret.
Vi målte brændstofforbruget under flere andre tests via traktorens can-bus, men vi har kun offentliggjort målinger udført med eksternt udstyr.
Vi har målt trækkraften ved at spænde traktoren foran en lastbil, som har bremset traktoren ned ved hastigheder mellem 4,0 og 12 km/time.
Også lydnivauet i kabinen er målet med en certificeret decibel-enhed i tre situationer: Ved maks. motoromdrejninger ved cirka syv km/time hhv. med og uden firehjulstræk. Sidste måling er lavet ved fuld transporthastighed.
Alle disse data fra målingerne er konverteret til point i vores 1.000 point score-system.
Vi har desuden testet traktorerne intensivt under praktisk brug ved at køre transportkørsel med tunglastet trailer, udført arbejde med frontlæsser i en grusgrav og kørt i marken med forskellige redskaber.
Relaterede artikler
Kommentarer