Det går ud på ikke at blive grådig

På Midtals Maskinstation nær Augustenborg er tingene ikke så firkantede. Et samarbejde med en lokal kunde har udløst noget, der ligner et maskinfællesskab.

Det var li’ godt pokkers«, tænkte den forbløffede journalist, da han kørte derfra - efter besøget på en usædvanlig maskinstation drevet af to usædvanlige, forholdsvis unge mennesker, Stefan Mærsk og Tommy Olesen. På Midtals Maskinstation nær Augustenborg er gode relationer vigtige. Grådighed er noget skidt. Maskinstationsarbejde er en livsstil. Venskab er afgørende. Og et ganske særligt og nytænkt samarbejde med en god kunde kan være et eksempel til efterfølgelse.

Stefan Mærsk og Tommy Olesen er begge uddannede landmænd - et fag som de brænder for, ganske som de holder af det at drive maskinstation.

Landmandsarbejde

»Vi har jo begge haft en drøm om at drive noget jord. At lave alt arbejde i marken lige fra såningen til det at sidde på mejetærskeren. Og det kan man sige, at vores kunde Robert Beck har opfyldt for os. Han har tre nye mejetærskere«, siger Stefan Mærsk og kommer dermed ind på det særlige samarbejde, som maskinstationen har med lokal landmand og fjerkræavler Robert Beck, et samarbejde, der går ud på at den ene hånd vasker den anden, og hvor det ikke er så vigtigt, hvem der lige ejer den maskine, man skal køre med i en given situation.

 

Til fælles bedste

»Nej, for os er en traktor en traktor, og en mand er en mand. Og hvis vi er ude at udføre arbejde for Robert Beck, tager vi bare en traktor, hvis vi skal bruge én, uanset hvis det er«, siger Stefan Mærsk.

»For både ham og os går det ud på, at man ikke skal være grådig. Det er også blevet til et venskab«, siger Tommy Olesen og tilføjer, at Midtals Maskinstation passer 900 hektar økologisk planteavl og 200 hektar konventionelt for Robert Beck, og at maskinstationen også træder til i vinterperioden med spuling af dræn, pasning af kyllinger og andre opgaver.

»I stedet for bare at gå og lave ingenting her om vinteren«, siger Stefan Mærsk, der gerne vil uddybe det givtige i at have kunderelationer af den slags.

»Det er jo et samarbejde til fælles bedste«, siger Stefan Mærsk.

All in på præcision

Gennem de senere år er Midtals Maskinstation blevet mere og mere etableret. Ud over de kunder, som man havde med fra maskinstationens tidligere ejer, er mange nye kommet til. Kundekredsen er domineret af svineavlere, og nogle af dem ligger op til 60 kilometer væk.

»Gyllekørsel fylder meget. Vi har nu to gyllevogne og en udlægger, som vi er meget glade for. Derefter kommer presning og såning. Jeg vil tro, at presning af bigballer nok er 20 procent af omsætningen«, siger Tommy Olesen, der egenhændigt alene sidste efterår såede 1.000 hektar med en Horsch Pronto.

»Det er egentlig ikke noget, som kunderne nødvendigvis selv beder om, men vi har valgt at gå all in på præcisionslandbrug med sektionskontrol og faste kørespor. Vi sår alt med GPS«, siger Tommy Olesen.

Også når det gælder maskiner, er maskinstationen godt kørende. Alene i fjor købte man fire nye traktorer, to nye pressere og en gummiged.

Faktaboks

Midtals Maskinstation:

  • Beliggende nær Augustenborg på Als i Sønderjylland.
  • Midtals Maskinstation drives af de to indehavere, Stefan Mærsk og Tommy Olesen.
  • Maskinstationen overtog de i 2011, men den har rødder tilbage i 1977.
  • Midtals Maskinstation er primært en traditionel landbrugsmaskinstation.
  • Fire ansatte inklusive de to indehavere - og dertil faste medhjælpere i højsæsonen.
  • Kundekredsen er domineret af svineavlere.
  • Omfattende maskinpark med bl.a. fire nye Massey Ferguson.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.