Drilsk vejr sender mejetærskerne på hårdt arbejde i rødsvingel

Sørup Herregaard tog mandag og tirsdag hul på det første frøgræs, der satte maskinparken på prøve.

Lidt syd for Ringsted ligger idylliske Sørup Herregaard med i alt 937 ha på markplanen for i år.

De 157 ha er med frø, og mandag og tirsdag gik høsten i gang af den første afgrøde, 2. års rødsvingel.

»Vi startede så småt mandag, da fugtigheden ret overraskende var nede på 15 pct. Men afgrøden ligger meget ned og er fortsat fugtig, så særligt mandag var en hård dag for maskinerne«, fortæller driftsleder Emil Eger Hansen, da LandbrugsAvisen er forbi i marken tirsdag eftermiddag.

Sørup kører med en John Deere S680i fra 2013 og en New Holland CR9080 fra 2007. Den 13 år gamle New Holland har i hele sin levetid sprængt to sikringsbolte til brosektionerne.

"I går (mandag red.) sprængte der fire sikringsbolte. Det gør det heller ikke bedre, at maskinen kører med traditionelt skærebord, så det klumper mere end på den grønne, som har et powerflow-skærebord", siger Emil Eger Hansen.

Masser af vand driller

Rødsvingel er den eneste afgrøde, Sørup Herregaard høster direkte på roden, og i år driller den megen nedbør, erkender driftslederen.

"Vi har fået meget vand hen over sæsonen, så afgrøden har trukket meget kvælstof op af jorden. Vi har ikke vækstreguleret efter det scenarie, så afgrøden er gået i leje mange steder".

"Samtidig har vi fået 86 millimeter vand siden 1. juli, og forleden kom der 41 millimeter på 45 minutter".

"Derfor er jorden fortsat meget fugtig, hvilket går op i stråene, når det ligger ned. Og så er der altså bud efter samtlige hestekræfter på rotormaskinerne", uddyber Emil Eger Hansen.

Han tilføjer, at maskinerne allerede tirsdag kunne køre omtrent en kilometer hurtigere i timen i forhold til mandag.

"Og vi kunne køre endnu stærkere med sejlskæreborde på maskinerne. Der er ingen tvivl om, at sådan et står ret langt oppe på min ønskeseddel".

"Heldigvis har vi god kapacitet på mejetærskerne i forhold til arealet, men det er vi nødt til med de forskellige afgrøder, vi har", siger han.

Sidste år høstede Sørup Herregaard 1.306 kg råvare i rødsvinglen.

I år ligger udbyttet lidt højere: 1.650 kg råvare, efter den første af de to marker er høstet.


Begge mejetærskere på Sørup Herregaard startede mandag høst af rødsvinglen. De kører begge med 30 fod skærebord og var spændt på grund af den fugtige jord og lejesæd. 


Det specielle dolly-sæt, som Emil Eger Hansen har købt til i år. Med sættet kan én traktor kører med to gange otte fods BCS-fingerklippere - her i engrapgræs af sorten Miracle. Privatfoto.

Dolly trækker ekstra BCS

Til gengæld har han i år investeret i en speciel dolly, så én traktor kan køre med to BCS fingerklippere på hver otte fod. Onsdag gik sættet i gang med 47 ha 1. års engrapgræs af sorten Miracle.

"Det kører ganske fint, og umiddelbart ser det ud til, at vi kan nå 30 ha pr. dag, så vi holder næsten en fordobling af kapaciteten pr. traktor", tilkendegiver han.

Setuppet består af en A-ramme, som er monteret i traktorens lift. I A-rammen er den ene BCS spændt på, mens en ekstra arm med endnu en bugseret A-ramme kører længere bagude med den sidste BCSer.

Den forreste BCS er drevet af pto’en, og den bagerste er hydraulisk drevet.

"Den bagerste enhed er koblet på A-rammen med et almindeligt trailer-træk, så skulle vi køre i stykker, kan vi spænde den ene klipper af", forklarer Emil Eger Hansen.

Hvis alt går vel, satser han og resten af maskinholdet på at starte høsten af engrapgræsset i weekenden.

Faktaboks

Sørup Herregaard

  • Driver 937 ha i 2021
  • Rød- og strandsvingel, engrapgræs og hvidkløver udgør de 157 ha m. frøgræs
  • Foruden traditionelle afgrøder har virksomheden bl.a. spinat, hybridrug til fremavl og roer 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.