Dusin mejetærskere sender unødigt maskinforretninger i rødt

De store Danish Agro-maskinforretninger TraktorHøst og Vinderup Maskiner fik minus – men markedsudviklingen har gjort, at det ikke var nødvendigt.

Helt tilbage fra købene af Vinderup Maskiner og Traktor & Høstspecialisten har Danish Agro haft en medgift af et dusin brugte mejetærskere, som viste sig svære at sælge til de vurderede priser.

I november tog Danish Agro så konsekvensen og nedbarberede vurderingen til det, som man på det tidspunkt anså som realistiske markedsværdier.

- Havde vi vidst, hvad vi ved i dag, så havde vi ikke behøvet nedskrivningen. Maskinerne som primært er mejetærskere, lidt finsnittere og lidt af hvert er siden blevet afsat. Det vil man forhåbentlig kunne se i 2022-regnskaberne i stedet, fortæller koncerndirektør Jens Skifter hos Danish Agros maskindivision.

Som en konsekvens af stærkt stigende priser på nyt udstyr – bl.a. drevet af højere råvarepriser, sparsomt udbud og dyrere fragt – så har priserne på brugte landbrugsmaskiner også taget en stor tur opover, beretter han.

- Det betyder også, at der er blevet solgt mange brugte maskiner. Eks. har de baltiske lande købt mange brugte maskiner. De har ikke på samme måde manges stående, så når der mangler leverancer af nyere maskiner, så er de meget interesseret, siger han.

Fra Danish Agro-direktøren lyder vurderingen, at en brugt maskine i prisklassen 1,5 mio. kr. kan være steget 15 pct. på fire måneder, fordi der er folk i markedet, som står og mangler eks. en mejetærsker til kommende høst i et marked, hvor det er svært at få fat maskiner.

- Grundlæggende følger nypris og brugtpris hinanden. Der er en overgangsfase, hvor man kan have købt nyt til gammel pris, men det ændrer sig hurtigt efter hinanden. Markedet for brugte maskiner har ændret sig enormt. En usikkerhed er dog, at Ukraine og Rusland før har aftaget mange maskiner, og der står handlede maskiner, som skal til Ukraine, der af gode grunde ikke er blevet hentet endnu, siger han.

Bedst i østdanmark og på fyn

Danish Agros danske maskinselskaber omsatte i 2021 for 1,2 mia. kr. samlet. På bundlinjen leverede de et overskud før skat på 35 mio. kr. Hvor underskud hos TraktorHøst og Vinderup Maskiner således trak ned, så trak stabile overskud fra AP Jørgensen, Ringe Maskinforretning, Røstofte Maskiner, importforretningen Danish Agro Machinery A/S og Dansk Maskinbørs i den anden retning. 

Se tallene for de enkelte enheder her:

I parentes resultat forudgående år:

Danish Agro Machinery A/S:       Resultat før skat: 26,7 (23,3) mio. kr.

Vinderup Maskiner A/S:              Resultat før skat: - 0,9( 1,8) mio. kr.

Traktor & Høstspecialisten A/S:  Resultat før skat: - 5 (2) mio. kr.

Ringe Maskinforretning A/S:       Resultat før skat: 4,5 (3,2) mio. kr.

AP Jørgensen A/S:                      Resultat før skat: 2 (5) mio. kr.

Røstofte Maskiner A/S:               Resultat før skat: 5 (4) mio. kr.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.