Ejer af traktormuseum debuterer som forfatter
Nyt hovedværk om de danske Bukh-traktorer udkommer i foråret. Forfatteren har et lille traktormuseum på Samsø.

Når man som en lille dreng går i hælene på sin morfar - og når morfaren sværger til de danske Bukh-traktorer, ja, så sætter det sine spor i hovedet på knægten. Og det er netop den dreng, Ivan Laursen fra Samsø, der til foråret debuterer som forfatter med bogen »Bukh - Motorfabrikken og traktorerne«, et omfattende og ret så ambitiøst værk om det danske industrieventyr.

Forfatteren brænder for gamle traktorer i almindelighed og det gamle danske mærke Bukh i særdeleshed. Ivan Laursen er også manden bag Samsø Landbrugsmuseum, der rummer en fin samling veterantraktorer.

»Min morfar var rigtig glad for Bukh og kørte udelukkende med Bukh indtil 1988, så jeg er vokset op med dem, og jeg har vel samlet informationer sammen om Bukh, siden jeg var 10-11 år gammel. Da jeg var teenager lavede jeg en hjemmeside om Bukh traktorer, men det er første gang, jeg prøver at lave en bog«, siger Ivan Laursen, der udgiver bogen på eget forlag og i første omgang i 1.000 eksemplarer, som blandt andet vil blive solgt på Ivan Laursens lille museum, Samsø Landbrugsmuseum, som rummer cirka 20 traktorer.

Rent Samsø-museum

Ivan Laursen har samlet på gamle traktorer og landbrugsredskaber i mange år og købte den første traktor som 13-årig. Og for fem-seks år siden tog han skridtet og gjorde den lille private samling på Samsø til et museum.

»Men jeg har faktisk solgt et par af traktorerne, men det skyldes kun, at jeg gerne vil have en samling af traktorer, der udelukkende har en historie på Samsø. Så jeg solgte altså et par stykker, som har kørt andre steder,« siger den 34-årige entusiast, der oprindeligt er uddannet maskinmester, og som interesserer sig for alle slags veterantraktorer.

»Men først og fremmest Bukh«, understreger han.

Dansk industrieventyr

Motorfabrikken Bukh var på et tidspunkt en af de største arbejdspladser i Kalundborg og var samtidig Danmarks eneste traktorfabrik. Traktorproduktionen varede i en halv snes år, men nåede at sætte et tydeligt præg på landbruget i Danmark. Den sidste Bukh-traktor blev lavet i 1968.

Den kommende bog omhandler både fabrikkens historie og detaljerede informationer om de enkelte traktormodeller. Hver enkelt traktormodel får sit eget afsnit, ligesom bogen også kommer ind på de Bukh-traktorer, der blev ombygget til forskellige formål på andre fabrikker. Bukh - Motorfabrikken og traktorerne bliver på 420 sider og forventes at udkomme i maj i et begrænset oplag. Bogen kan forudbestilles til 348 kr. til og med 31. marts. Herefter bliver prisen 398 kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.