El-kabler skal levere energi til fremtidig John Deere koncept

Visionen for John Deeres førerløse konceptmaskine bliver uden batterier eller brændselsceller. I stedet satser John Deere på ekstern tilførsel af energi.

John Deere løfter ved Agritechnica sløret for en konceptmaskine ved navn Joker. En af de første bider blev afsløret på en teknikkonference for ingeniører, hvor John Deere fortalte om nogle af tankerne for det nye koncept.

"Maskinen har to el-motorer, der hver kan yde 250 kilowatt. Selve enheden vil ikke have batterier eller brændselsceller. Den vil få energien leveret fra en eksterne kilde", fortæller Simon Pfaffmann, produktingeniør hos John Deere GmbH, Kaiserslautern, Tyskland.

Årsagen er ifølge Simon Pfaffmann, at man vil gøre sig uafhængig af selve energikilden - og samtidig vil vægten på maskinen være væsentlig mindre ved ikke at have batterier eller anden energi-opbevaring på Joker. Egenvægten med bælter går fra 7,5 til 15 ton afhængig af, hvor meget ekstra ballast, man udstyrer maskinen med. På hjul er egenvægten så lav som 5,5 ton til de 500 kilowatt.

I praksis ligger John Deere op til, at der skal køre en lille maskine i marken med et tre til fem kilometer kabel på en rulle, og som med en annordning kan lede kablet over på Joker. Og er der flere maskiner i samme mark vil et kabel kunne føres videre mellem maskinerne. Dog ikke uden ulemper.

"Der er ufordringer med konceptet. Hvis én maskine kører langsommere end en anden, skal der være fleksibilitet, og man skal undgå at overkøre kablet, så det skal hænge i luften," uddyber Simon Pfaffmann.

Selve projektet med Joker hedder Fieldswarm og er et offentlig støttet projekt, hvor også det Tekniske Universitet i Dresden, Tyskland er med.

Projektet har stået på siden 2017 og løber i seks år.  Herefter skal Joker stå på egne ben, og der er lange fremtidsudsigter til en kommercialisering.

Det er ikke et tre til femårigt projekt. Vi ser 10 år frem og taler 2030. Det gør vi blandt andet, fordi der sker så stor teknologisk udvikling på området, at det er svært helt at forudse, hvilke retninger vi bevæger os i, forklarer Thomas Herlitzsius, professor på det Tekniske Universitet, Dresden.

 

Emneord Agritechnica

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.