Er det her løsningen for at undgå markbrande? Det er simpelt, men det virker
Hos Hjadstrup Maskinstation ved Otterup på Nordfyn har man fundet på en enkel, men effektiv måde at minimere risikoen for markbrande i forbindelse med de tørre marker.

”Den kan laves meget nemt selv, og hvis man har en rundsav, en boremaskine og et par timer, så kan enhver lave en magen til”.

Sådan lyder det fra Leif Jørgensen, medejer og adm. direktør i Hjadstrup Maskinstation, når han skal sætte ord på maskinstationens seneste skud på stammen i forhold til at undgå brande på de danske marker.

Han og et par ansatte har nemlig bygget en ganske simpel nylonplade, som monteres under slæbeskoene på mejetærskeren. Nylonpladens forkant er fræset af, så den ikke rammer jorden, ligesom unbrakoskruerne er undersænkede.

”Den er simpel, men den gør jo det, at det er plastic, der eventuelt rammer jorden og småstenene på marken, og det kan ikke slå gnister, ligesom solidt jern kan. Der er selvfølgelig en masse andet jern under maskinen, der kan slå gnister, men det her minimerer i hvert fald risikoen for, at det sker under slæbeskoene”, siger han.

En pudsig idé og vupti

Hjadstrup Maskinstation har kun kørt med de nye nylonplader et par dage på den gamle Claas 480 mejetærsker, så det er endnu for tidligt at sige, om løsningen for alvor giver pote. Men indtil videre, er Leif Jørgensen tilfreds.

”Det brænder jo tit et sted i nærheden, og jeg kan først sige, at det endeligt virker, når vi er færdige med høsten. Men indtil videre har vi i hvert fald undgået at sætte ild til noget”, siger han med et grin til Landbrugsavisen.dk, og understreger, at han bestemt også regner med, at løsningen vil fungere på andre modeller og mærker.

Han og et par medarbejdere gik og puslede med en idé om, hvordan man kunne undgå de værste markbrande, og ved et tilfælde fandt man på denne lavpraktiske løsning, da slæbeskoene til tider kunne risikere at starte en brand.

”Nylonpladerne kan jo købes i ethvert byggemarked, og hvis man har et par timer, kan man kaste sig ud i det. Det tog os et par timer, hvor vi gik og nussede med det”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.