Få det forkromede overblik: 40 af årets største maskinnyheder

Forud for Agritehnica er der udpeget 40 produkter til den store messes nyhedspris. Se dem her.

Der er en masse tyske nyheder - en del amerikanske - mange fra nogle af de helt store kanoner i branchen som John Deere og New Holland - og så to gedigne danske nyheder blandt de 40 nyheder, som er blevet tilddelt årets innovationspriser fra Agritechnica, en af guld - og 39 af næstbedste karat, sølv.

Vi giver dig overblikket her:

Guld:

e-AutoPower transmission til John Deere 8R

John Deeres nye elektriske transmission, der meget snart bliver introduceret sammen med John Deeres nye 8R-serie. Som eneste nyhed er den udmærket med en guldmedalje

Læs mere om den her:

Elektro-John Deere løber med tophæder fra Agritechnica

Sølv:

 

Selvkørende Fendt 200 til vinmarkerne

I samarbejde med Braun har Fendt udviklet et system, der letter arbejdet for traktorpiloten betydeligt på en mindre Fendt 200-traktor i vinmarkerne.

 

Ratløs Ideal mejetærsker - Fendt IDEALDrive

Når Agcos Ideal-tærsker får en ny storebror, Ideal 10, så bliver den udstyret med IdealDrive. Her kommer mejetærskeren med et joystik i venstre armlæn, som piloten kan styre mejetærskeren med under kørsel i marken i stedet for et normalt rat.

I højre side sidder så det traditionelle kørehåndtag med alle de resterende funktioner.

 

Fransk selvkørende robot

En af danske Robottis mest kendte kon-kolleger i robotverdenen er robotten Dino fra franske Naïo Technologies.

Mens Robotti først og fremmest har været vist frem i landbrugsproduktion indtilnu, så har franskmændene gået målrettet efter at vise, hvordan robotten kan holde ukrudt nede i salatrækkerne og grøntsagsproduktionen. Med teknologien kan robotten skære ukrudtsplanter væk mellem salathoveder.

 

Alliance Tire: Særligt dæk til landbrugets lastbiler

Er dækket bygget til at køre nede i marken eller hurtigt på vejene? Hidtil har det været en mangelvare at få udviklet dæk til landbrugets transportopgaver, hvor dækkene skal klare flere opgaver.

Med Alliance Tire’s nye dæk kan der både køres hurtigt på vejene og samtidig dækket bygget til fleksibelt at køre under mindre lufttryk i marken.

 

AmaSelect Row fra Amazone

Dysestyringssystem fra Amazone, der nu er udbygget til også at ramme pletter i rækkerne, hvor den mekaniske ukrudtsrensning kommer til kort.

 

App’en EasyMix fra Amazone

App’en hjælper med at indstille Amazones gødningsspredere mere optimalt ud fra det eksakte indhold i mineralgødningen.

 

Samsons gyllesensor

Danske Samson Agro er også med i feltet. Den danske gyllevognsfabrikant hædres for en sensor, der måler indholdet af kvælstof, fosfor og kalium i realtid under kørslen.

Sensoren påmonteres Samson PG II gyllevogne, der hvor værktøjskassen sidder i dag. Næste år skal næste generation prototyper køre, og så forventes der at gå et par år før konceptet er fuld kommercielt klar. 

Læs også: Ny gyllesensor fra Samson får international toppris

 

Dansk armklipper får også sølv

GreenTec hædres for sin nye armklipper Scorpion. Udmærkelsen begrundes med udviklingen af et helt nyt armkoncept, hvor armen på klipperen kan betjenes både med og uden parallelføring.

De nye armklipper kan derudover betjenes med automatisk højderegulering, hvor systemet sørger for, at klippehovedet følger jordens konturer og dermed flyder henover terrænet.

Den nye Scorpion-serie erstatter den anerkendte Twiga Flex-serie.

 

Ny stortærsker fra John Deere

John Deere vinder ikke blot Agritechnicas eneste guldmedalje i år. Amerikanerne får også hæder for en ny stortærsker, som er på vej fra amerikanerne.

Der oplyses ikke noget navn, men ifølge Agritechnica bliver den udstyret med to rotorer. Humlen for John Deere har været at få øget kapaciteten betydeligt indenfor rammerne af, at stortærskeren stadig skal have en realistisk transportstørrelse. Det oplyses, at cylinderbredden er 1,72 meter. Der er stadig mange informationer, som vi ikke kender endnu - og mon ikke det bliver en af de større nyheder på gulvet i Hannover 10. november.

 

Väderstad slår til rækkerne

Nyt system fra svenske Väderstad skal fremover gøre det muligt at sprede flydende gødning i majs uden at mindske udbyttet.

Når der skal lægges kørespor ud i majsmarkerne, behøver man ikke længere at lukke nogle rækker på Väderstads Tempo rækkesåmaskine.

Med det nye system Tempo WideLining justerer rækkesåmaskinen selv rækkeafstanden og danner to kørespor på 1050 mm.

Læs også: Väderstad griber ind i rækkerne

 

Lemken vil retrofitte gamle redskaber til smart farming

Den store redskabsproducent Lemken kan præsentere retrofit-kittet med det fancy navn iQblue, der kan få "gamle" redskaber til at operere som moderne smart farming-redskaber. 

Data fra redskab og traktor forbindes via Isobus. Systemet kører også på gps, og skulle være gangbart til at levere data til en lang række producenters terminaler og management-systemer.  

 

CNH også klar med Isobus-retrofit

CNH's smart farming-mærke AgXtend er også præmieret for en nyhed lidt i samme boldgade som ovennævnte fra Lemken. Med Isomax kan ejere af gamle redskaber forbinde til traktorens Isobus.

 

Claas Cemos Auto Chopping

Mejetærskerne automatiseres mere og mere. Claas automatiserer nu på snitningen af halmen, så der tages højde for en lang række parametre undervejs.Ifølge Claas betyder det også, at maskinen reagerer hurtigere og bedre end mejetærskerpiloten kan nå at indstille og i sidste endnu besparelser på brændstof og unødvendige driftsstop. 

 

 

 

Nyt tærskeværk i Lexion

Med de nye Lexion-modeller har Claas også udviklet et helt nyt tærskeværk, APS SYNFLOW WALKER, som har fået sølvmedalje. 

Med det nye tærskesystem benytter Claas fortsat sin APS accelerator foran sin traditionelle tærskecylinder. Bag tærskecylinderen har Claas så monteret en roterende kerneudskiller som efterfølges af halmvinden.

 

John Deere ser frem i marken

En af John Deeres andre præmierede opfindelser hedder 'Predictive Feedrate Control'. 

Via input fra gps og sensorer giver teknologien mejetærskerne data og input om, hvad der venter skærebordet lige om lidt. Dermed kan man forudse, hvad der venter - og dermed ændre indstillingerne på maskinen, inden den reagerer på afgrøden, når den er ankommet.

 

John Deere: Forbedret kontrol over storballepressere

Det er ikke altid sin sag og køre jævnt med en bigballepresser. John Deere vil nu gøre det mere smidigt og mindre rystende med et såkaldt ´ride control system´til kørsel med store pressere. 

3D VarioFlex skærebord

Østrigske Biso har udviklet et nyt skærebord, der tager fleksibiliteten til nye grader. Skærebordet kan via sensorteknologi selv justere sin højde, så den kører over bump på jorden ligsom den også kan indstille sig fleksibelt i bredden. 

 

 

det russiske nattesyn

Rusland er også kommet på landkortet til årets Agritechnica. Rostselmash er nemlig klar med et night vision-system, der fungerer via kameraer, der så vises på skærme i kabinen. Ifølge Agritechnicas omtale kan systemet vise ting og personer i omgivelserne, som ikke ville være muligt at fange med det blotte øje i omgivelser med meget lidt lys. 

 

Ny frontmonteret Easy Cut skårlægger fra Krone

Krones kendte Easy Cut frontmonterede skårlægger kommer for første gang i en version med fire meters arbejdsbredde, der samtidig er fleksibel, så den kan indstilles til en tre meters transportbredde.

Maskinen kan også bruges sammen med en bagmonterede skårlæggere eller et butterfly-sæt.

 

Små huller i filmen

Når der skal lægges film ud i markerne, så får man udover tidlig vækst også bøvl med det værste ukrudt. Men indtil nu har problemet været, at placeringen efterlader nogle huller, hvor ukrudtet kan vokse op. Det problem minimerer italienske Forigo Roter Italia SRL nu med deres nu modula jet-system. Med luft skydes såsæd igennem filmen og efterlader kun et meget lille hul, hvor ukrudtet har svære vækstbetingelser.

 

 

 

Smart Depth - præcisionsløsning til såmaskiner

Agco-ejede Precision Planting fra USA vinder for deres Smart Depth præcisionsløsning til såmaskiner. Kort fortalt går det ud på, at den automatisk kan justere sådybden ud fra jordens beskaffenhed ud fra angivne parametre.

 

Rauch vil sprede  mere nøjagtig i kupperet terræn

Med en ny sensor, der fortæller, at Rauch sprederen kommer ind i kuperet terræn, så kan sprederen med et nyt system bedre justere for forholdene i eks. bakker. Teknologien - kaldet The HillControl -  sørger nemlig for at justere tidspunktet for, at kunstgødningen slippes ud på spredeskiverne, hastigheden og doseringen.

 

 

Rauch Multicontroller

Med systemet MultiRate Dosing System vil Rauch øge præcisionen på sine bugserede pneumatiske bomspredere, der har en bredde op til 36 meter. 

Doseringen fra hver eneste gødningspunkt drives elektronisk og individuelt, og kan justeres meget hurtigt i 1,2 meter brede striber, hvor det også er let at indstille områder, der ikke skal have gødning eller en anden dosering. 

 

 

New Holland vil tage rystelserne af presseren

New Holland introducerer nu en såkaldt baling-mode på sine T7-traktorer, der skal reducere vibrationer og rystelser, når traktoren kører med store bigballepressere. Baling-mode virker ved, at motoren og affjedringen på frontakslen bliver koordineret med presseren. Systemet skulle virke sammen med pressere fra alle fabrikanter.

Grimme Smart View

Grimmes nye smart view udgøres af en lang række kameraer, så føreren får langt bedre mulighed for at følge arbejdet på en katoffeloptager. Føreren kan bl.a. få slowmotion fra diverse arbejdssituationer i og omkring kartoffeloptageren - og får dermed langt bedre muligheder for at gribe ind og optimere maskinen.

 

 

Nyt tærskeværk fra New holland

New Holland øger effektiviteten og kapaciteten med nye principper i tærskeværket. Princippet er, at slaglerne er blevet opdelte og dermed skal give et jævnere afgrødeflow.

 

 

 

Ropa Connect

Vi har i en noget tid set mejetærskerne blive stadigt mere automatiserede. Den samme udvikling er godt på vej på de store specialoptagere. Ropa har udviklet systemet "R-Connect Monitor”, hvor kameraer både overvåger sukkerroerne, der står foran at komme ind i maskinen og udviklingen inde i maskinen. Fra distancen - eks. hjemmefra - kan man så følge maskinens arbejde, maskinens data og dermed give driftslederen bedre muligheder for at tage beslutninger undervejs. 

 

Claas auto performance på Jaguar snittere

Med Cemos Auto Performance øger Claas automatiseringen på finsnitterne. Systemet justerer automatisk motorens effekt ud fra, hvor mange hestekræfter, der er behov for. Ifølge Claas skærer det 10 pct. af brændstofforbruget.

 

Ventum

Salathøsteren Ventum fra Hortech kaldes for den første maskine, der både kan høste salat, rense og vaske dem og pakke dem på en gang. 

 

Ropa moser kartoflerne

Uønskede kartofler, som ligger tilbage i marken skal elimineres, så de ikke spreder sig til næste år.

Ropa har opfundet det, som de kalder en kartoffel-moser, der består af to hjul, hvoraf der er knive på det ene hjul, så undvegne kartofler både kørt over og skåret i stykker.

 

 

Geringhoff går til kamp mod frygtet møl i majsen

Mølen majsborer kan koste store udbytter i majsmarkerne. For at undgå at sprede mølens larver rundt med høstudstyret har Geringhoff nu opfundet en effektiv snitning af majsstubbene på majsskærebordene. For at være så effektiv som mulig er skærebladene placeret så tæt på jorden som mulig - styret med sensorer, der sørger for, at de kommer tæt nok på og samtidig ikke for tæt. 

 

 

 

Krone tager sejlgarnet af automatisk

Når halm skal omdannes til pellets, så er en af de slidsomme arbejdsprocesser fjernelsen af sejlgarnet på ballerne. Krones stationære pelleteringspresser Premos fjerner nu selv sejlgarnet og placerer det i en container i en automatiseret proces.

 

 

 

Vario Chop - hurtig indstillling af radrensere

Manuel indstilling af radrensere kan tage en masse tid og være kompliceret. Østrigske Samo Machinenbau har udvilket systemet VarioChop, hvor der kan indstilles op til 99 rækker på radrenseren på ca. fem sekunder ud fra markens beskaffenhed, afgrøde, vejr, erosion mm. fra traktorens kabine via sensorer og en hydraulisk cylinder.

 

Intelligente knive på mejetærskerne

Automatiseringen skylder ind over mejetærskerne - også nede på knivene. Med sensorer, der noterer sig knivenes vinkler og ændringer, kan Smart Cut fra Schumacker give vigtige signaler til mejetærskerpiloten om ændringer i afgrøden, han tærsker og evt. slitage, der er undervejs.

 

 

Ny drivline fra CNh og Walterscheid til bigballepressere

Det er store kræfter, der sættes i gang, når en bigballepresser skal op og køre. CNH og Walterscheid har fremstillet en ny drivline, hvor en såkaldt "Power Shift Function" bevirker, at transmissionen skifter op til svinghjulets ønskede hastighed på en mere skånsom måde. Med systemet er svinghjulet også blevet mindre, selvom hastigheden og presserens kapacitet er forøget. 

 

Overtelt i skoven

Tyske Pfanzelt Machinenbau har ikke udviklet denne teltdug for hygge og solbeskyttelse i skoven. I stedet drejer det sig om arbejdssikkerhed.

Ifølge Agritechnica betyder teltet en klar forøget sikkerhed, når teltdugen slås ud, når en specialtraktor er fremme ved et stort træ, og skovarbejderen skal arbejde ved træet. Med teltdugen undgår man forstyrrende grene - og samtidig betegnes det som en billig løsning.

 

Smartere knive

Tyske ESM har udviklet nogle nye dobbeltknive til slåmaskiner, der gør dem mindre udsat for slitage. Det er bl.a. placeringen, hvor knivene sidder tættere på hinanden. Samtidig skal det heller ikke være nødvendigt at slipe siderne på begge knive, når de begynder at blive sløve. Som et plus nævnes mindre krav til traktorstørrelsen og mindsket brændstofforbrug.

 

 

 

Hurtig sikring af bigballer

Der står sekunder på billedet, og det er langt fra tilfældigt. Hvor lang tid tager det egentlig at sikre et læs halm forsvarligt og sikkert - samtidig som man ikke selv kommer til skade?

Tyske Hornung har udviklet en metode, så det ifølge firmaet kan klares maskinelt på under 60 sekunder, hvor der hæves strammebånd op omkring halmen via nogle bjælker, som føreren styrer hudraulisk. 

 

 

 

Giganter laver platform sammen

En lang række storspillere i landbrugs- og landbrugsmaskinindustrien er her teamet op omkring at lave et system, der kan integrere data på kryds og tværs. Bag den åbne platform Nevonux står Rauch, Topcon, Raiffeisen, BASF, Lemken Amazone og Syngenta.

 

 

Du kan læse meget mere om de prisvindende produkter og fænomener på www.agritechnica.com's hjemmeside.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.