Få overblikket: Ny model i kendt harve-serie, aggressive tallerkener og lille tank på fremtidsmaskine

Väderstad fremviser både konceptmaskiner og en række produktnyheder på internationalt presssemøde.

Der var bogstaveligt talt både store og tonstunge nyheder – og nogle mindre lette forbedringer under Väderstads præsentation af nyhederne, som både rækker ind i den kommende sæson – og lidt længere fremme.


Väderstad har fået en sin egen demofarm midt i Tyskland, hvor man både laver forsøg, viser nyheder frem og har nye fasciliteter til produkttræning.

Vi starter i den tunge ende. Serien af diskharver med navnet Carrier har flere årtier på bagen, og den fortsætter fremover med et nyt medlem, som også synes interessant for det danske marked. I XL-versionerne kommer der nemlig en bugseret 7,25 meter bred model, så der kiler sig en ny model ind mellem de hidtidige udgaver på seks og ni meter.

Väderstads udviklingsfolk har også forstærket rammerne og påsat synlige skalaer for arbejdsdybderne på harven, så man ikke kan undgå at fange målene med et kig i vinduesspejlene.

Carrier fås også som XT

Den nye XL har også fået en anden bror, som Väderstad viste frem tidligere på året på tyske DLG’s field days. Den hedder XT og udmærker sig ved hydraulisk roterende diskaksler. Ifølge Väderstad gør det redskabet bedre i stand til at optimere gennemskæringen ved øverligt arbejde og præcisionen, når den kommer længere ned i jorden. Denne model fås i tre versioner: 4,25 meter, 5,25 meter eller 6,25 meter.

Ny aggressiv tallerken

En disc til en tallerkenharve er ikke bare en disc. Her gøres der stadig forbedringer. Nyeste skud på stammen fra Väderstad er en såkaldt aggressiv disc. Den er en variant af disc’en CrossCutter, og er særlig velegnet, når der skal arbejdes i stiv jord og under hårde jordbundsforhold.

Vi tog billeder af den på Väderstads egen lille tyske demofarm, hvor lerindholdet er højt – og det skulle den altså i den grad være designet til at håndtere. Diskene bruges ved høj fart og altså øverligt – og er designet til at holde dieselforbruget nede.

Fortsætter med at vise fremtidsmaskinen frem

Väderstad har det seneste år offentlig snakket om, at man i øjeblikket udvikler på det, som man kalder fremtidens såmaskine. Det er en slags hybridsåmaskine, hvor elementer fra rækkesåmaskinen Tempo er videreforædlet til en præcisionssåmaskine, der sår i ”3D” med så lille en rækkeafstand mellem de enkelte frø, at den kan bruges til afgrøder, som ellers sås med konventionelle såmaskiner.

Väderstad viser i øjeblikket nye data for de første to års forsøg med maskinen, som viser høje udbytter i bl.a. hvede, selvom udsædsmængderne er pinet langt ned under normalen. På TraktorTechs snapchat fik vi bl.a. kommentarer om en meget lille såkasse. Og kapaciteten på den medbragte udsæd ser lille ud – men måske skal der heller ikke sås så store mængder i fremtiden på hver hektar….       

Ny heavy duty til 2024-sæsonen

Som vi viste i artiklen Se ny kraftig harve: Traktorerne er ved at have en størrelse, hvor de kan håndtere den  onsdag, så arbejder Väderstad også på en ny liftophængt harve i den tunge ende af skalaen. Cultus HD hedder tandharven, som er designet til at kunne operere ned til 30 cm dybde med 27 cm afstand mellem tænderne.

 

 

Den leveres i to bredder på enten 4,25 eller 5,25 cm. Her skal vi dog være lidt tålmodige, inden vi kommer til at se den første udgave på dansk jord. Väderstad kunne hverken be- eller afkræfte, om vi ser den køre demo på dansk jord næste år… men mon ikke, der kunne køres en enhed over broen.

I hvert fald loves den i handlen til 2024-sæsonen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.