Færre høstbrande i år - men fugtig høst kan give skader senere
Topdanmark og Gjensidige har en lidt mindre travl høst i år end sidste år. Men Gjensidige advarer mod, at der kan komme høstskader senere hen, fordi landmændene har haft travlt.

En markbrand på Djursland forårsaget af en Fiat Multipla, en mejetærsker brændte ved Hammel og ved Skafterup på Sjælland reddede en landmand et hus ved at pløje et brandbælte.

Der er rigeligt med brande for tiden - især i sidste uges høsttravlhed. Men faktisk er antallet af brande faldet en smule i år, lyder det fra både Topdanmark og Gjensidige.

"Selvom den sidste uge har været slem, så når vi ikke op på 2014-niveau, hvor der var meget tørt og mange brande," siger Svend-Anker Worm, Agronom ved Topdanmark, der i år har haft et par brande med mejetærskere til en værdi på over to mio. kr.

Gjensidige har i år kun haft småskader og ingen større brande.

"Vi er forsigtige optimister, men afventer med spænding den næste måneds tid," siger Steen Berg, landbrugschef ved Gjensidige.

Han er dog bange for, at den travle høsttid kan resultere i skader senere hen. For når kornet skal høstes i en fart, inden der kommer nedbør, så risikerer man, at noget fugtigt korn eller halm kan ligge og skabe en varmeudvikling, der kan føre til selvantændelser.

"Det har helt sikkert været en svær høst for vores landmænd, og det kan vise sig i sene skader," siger Steen Berg.

Svend-Anker Worm oplyser, at Topdanmark sidste uge og i weekenden især har haft mange skadesanmeldelser. Deres skadesafdeling arbejdede således på højtryk mandag. Skaderne er både brande og kørselskasko.

En klassiker er, at landmanden bakker ind i mejetærskeren med kornvognen eller ødelægger kornsneglen mod et træ.

"Det er det, der sker, når de har travlt. Der er nogle, der kan gøre det to år i træk, men det er jo også derfor, man har en forsikring," siger Svend-Anker Worm.

Sidste år havde Topdanmark 45 mejetærskerbrande og næsten det samme antal markbrande og andre høstbrande. De har ikke tal for i år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.