Første algoritme-sprøjte er slutsolgt i Danmark

Schweizisk firma tog sidste år Sima-messen i Paris med storm. Nu har den vakt samme glæde på fynsk bedrift.

Vingefanget er langt fra markedets største sprøjter.

Til gengæld har teknologien på den seks meter brede sprøjte Ara fra schweiziske Ecorobotix nu lokket den første kunde til at foretage investeringen på 750.000 kr. i sprøjten.

- Det er ikke vores demomodel, vi står med her på Roskilde Dyrskue. Vi måtte hente en ny hjem. Vores demo-kunde på Fyn blev nemlig så glad for den, at han har købt den med det samme, fortæller salgskonsulent Kristian Møller fra importøren Ag Precision Aps.

Fynske Kristian Bjerre bliver næppe sidste kunder, der får sprøjten hjem på dansk grund i år. Ifølge sælgeren har der været stor efterspørgsel på dyrskuet efter maskinen, der også bliver vist frem i marken på Dansk Markdemo i næste uge igen på Kolding-egnen.  

Med købet bliver den fynske landmand en af firstmoverne i Europa. I år menes der at være produceret omkring 100 maskiner, der vil bringe totalantallet op på 150 enheder, når alle efterhånden er ude og køre.

Reduktioner op mod 80-95 procent

Sprøjten Ara blev for alvor kendt i Europa, da den havde debut på den store Sima-messe i Paris, hvor den modtog en af de mest prestigefyldte nyhedspriser og fik omtale kloden rundt for sin nye teknologi. 

Ifølge Ecorobotix kan sprøjten levere reduktioner i pesticidforbruget på op til mellem 80 og 95 procent, da sprøjten har lært at sortere afgrøder fra ukrudt og dermed kan sprøjte direkte ned på ukrudtsplanterne.

I Danmark er den i første omgang mest relevant i rækkeafgrøder som spinat og sukkerroer, men menes også snart at være klar til opgaver i frøgræsmarkerne. Netop præcisionssprøjtning for at fjerne ukrudt i spinaten har været en af hovedopgaverne på Fyn.

- Vi er rigtig glade for de faglige tilbagemeldinger, vi har fået efter, vi og landmanden har kørt test med den. Den kan klare en opgave, hvor det kniber med midler i en afgrøde som spinat, siger Kristian Møller.  

Teknisk set er sprøjtebom og dyser placeret afskærmet i en kasse. Dyserne er placeret for hver fire centimeter og kan sprøjte i kvadrater på seks gange seks centimeter – og dermed minimere området, som bliver besprøjtet betydeligt i forhold til en konventionel sprøjte. For hver meter arbejdsbredde er der placeret en computer, som bearbejder 1.000 billeder i minuttet fra de placerede kameraer på sprøjten via algoritmer, som hele tiden udvikles og opdateres hos Ecorobotix i Schweiz. Udover selve hardwareprisen så betales der årligt en licens for de udvalgte afgrøder, som ønsker at sprøjte i.   

Emneord markdemo

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.