Første danske IDEAL: "Vi accepterer ikke spild"

IDEAL imponerer med sin renvare, halmsnitteren og komforten, lyder bedømmelsen fra stort landbrug på Bornholm

Længe inden den blev præsenteret officielt, var Sune Steen Larsen lun på IDEAL-mejetærskeren.

Han driver sammen med Preben Bjerregaard I/S SPP-Agro på Østbornholm med en stor svineproduktion og 1.300 hektar i omdrift. Tilbage sidst i 10erne var den primære høstmaskine en MF Delta, som nærmede sig 6.000 hektar på tælleren.

Så han spidsede øren, da snakken tog fart omkring IDEALen.

"Det lød interessant, fordi det var en rotortærsker med et nyt tærskeprincip. Desuden kunne den fås med bælter som en integreret løsning", forklarer Sune Steen Larsen, som står for SP-Agros markdrift. Også muligheden for Powerflow-skærebord trak den rigtige vej.

På Bornholm er bælter et must, fordi der kan blive fuldstændig bundløst på markerne mellem klipperne, fordi det er svært at lede vandet væk.

Køler holder sig ren

At det blev den første slutsolgte IDEAL i Danmark, bedriften tog i brug i høsten 2019, har ikke kostet søvnløse nætter på Bornholm.

"Vi havde historikken fra Deltaen, som også var den første i Danmark, og AGCO har støttet os hele vejen igennem og holder, hvad de lover", påpeger Sune Steen Larsen.

Der er ændret på stenfælden, og så er der foretaget en del opdateringer af maskiner, så det er 2021-maskinen, der holder klar til høst i år. Og ellers har IDEAL 9Teren bare kørt.

"Der er ikke noget ved den, jeg kan sætte en finger på og sige, ’det er ikke okay’", konstaterer han.

Han fremhæver først og fremmest maskinens evne til at levere en fantastisk renvare. Det har betydning, fordi over 90 procent af SP-Agros areal bruges som foderafgrøder til bedriftens omfattende svineproduktion.

"Vi accepterer ikke spild. Når vi alligevel kører, kan vi lige så godt få det hele med hjem og få det fodret op", forklarer han.

En anden væsentlig ting er, at den kan snitte halm til pulver i den fulde arbejdsbredde på 40 fod.

Sidst, men ikke mindst er komforten høj, hvilket også bælterne bidrager markant til, og den daglige service let. Det ses også af, at selv efter to sæsoner, hvor IDEALen har klaret hovedparten af høstarbejdet, har det endnu ikke været nødvendigt at blæse køler på den.

Han forventer derfor, at IDEALen kan høste seks-otte år mere.

Faktaboks

Kapaciteten

  • Med 40 fods Powerflow-skærebord, en kapacitet på 750-800 tønder hvede i time på regulære marker og plads til 17.100 liter i korntanken kræver det tre kornvogne at holde den bornholmske IDEAL T9 kørende.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.