Første dom om John Deeres nye stortærsker: Det er jo vanvittigt

Maskinernes egen mandag morgenpost tager der bl.a. rundt om en af de første prøvekørsler med John Deeres nye stortærsker X9 – og en dugfrisk konklusion fra Hjallerup Maskinforretnings konkursbo.

God mandag morgen,

Det er jo helt skørt så godt høstvejr, det har været på det sidste – og i øvrigt som det ifølge DMI peger ind i de kommende dage.

Sådan er det også lidt med John Deeres nye stortærsker, X9.

Vores venner fra tyske Profi har været i en 40 hektar bygmark med maskinen – og det hører du straks mere om i maskinernes faste morgenpost med stort og små på sædvanlige tid, mandag morgen. 

Vi skal lige rundt om nyt om konkursboet for forliste Hjallerup Maskinforretning.

Efter fire måneder skal kurator ifølge konkursloven lave en redegørelse om status for konkursboet. Det er helt standard og altså også tilfældet for Hjallerup Maskinforretning. 

Her fremgår det, at det skrider stærkt fremad med salget af bygninger, reservedele og maskinerne. I slutningen af juli havde boet således stående 15 mio. kr. på en klientkonto efter, at der var udbetalt knap 20 mio. kr. til virksomhedspanthaver.

Opsigtsvækkende er det dog, at der stadig er tvivl om ejerskabet af hele 40 nye landbrugsmaskiner i boet.

Kuratellet – Advokatfirmaet Børge Nielsen, Aalborg og Advokatfirmaet Poul Schmidt(Kammeradvokaten) skriver således i redegørelsen:

”I relation til særligt en af de anmeldte separatistrettigheder bemærkes, at finansieringsselskabet til en af selskabets hovedleverandør af maskiner har gjort gældende, at mere end 40 stk. nye landbrugsmaskiner skal udleveres af konkursboet, fordi de er leveret på konsignationsvilkår. Som anført ovenfor under punkt 8.1 har kuratellet foreløbigt holdt disse maskiner udenfor salgsprocessen, indtil adkomsten herover er endeligt afklaret.”

Dermed er der et også et væsentligt usikkerhedsmoment for den samlede opgørelse af, hvad boet egentlig er værd. Status netop nu for anmeldte krav er 143 mio. kr.(heraf 19 mio. kr. i lønkrav), og det er sikkert en historie, som vi kommer til at høre mere til i de kommende dage.  

Stortærsker: Kan den virkelige klare 100 ton i timen?

Og så til dagens overskrift.

John Deere lover, at deres nye supertærsker, X9 1100, klarer 100 ton korn i timen med under en pct. spild.

Først lige et par hurtige fakta: Med et soldareal på 7 m2 er arealet markedets største, og så er den på flere parametre vokset markant i forhold til den ”gamle” John Deere topmodel, S790. Sluget er eks. 23 pct. bredere og tærskearealet er 45 pct. større.

Det anerkendte magasin Profi har været ude og prøvekøre den i en bygmark, og konkluderer, at der er noget om snakken i forhold til den store kapacitet.  Prøvefeltet bestod af en mark med et udbytte på ca. 10 ton/ha og blev indstillet til at køre lige under det røde felt. Konklusionen blev, at den kunne godt kunne komme derop i byggen, om end den i den afgrøde ikke var helt nede på det spildniveau i den fart. Om den så klarer de 100 ton i timen med under 1 pct. spild i hveden er endnu ikke bevist, men Profis prøvekører er imponeret over kapaciteten og kalder det ”vanvittigt”.

I prøvekørslen er Profi i det hele taget imponeret over maskinen, selvom det sker uden skelen til prisen, der endnu ikke blevet oplyst.

Profi er dog ikke imponeret over hele pakken. Der peges bl.a. på udfordringer med rensningen, når maskinen kører på (meget) bratte skråninger. John Deeres nye skærebord får til gengæld flotte roser. Profi havde prøvekørt HDX-varianten, som ifølge John Deere også egner sig særdeles godt til rapsmarker. Skærebordet er udstyret med sidefløje, der ifølge Profi er meget velfungerende og følger jorden perfekt, selvom vi kommer ud på mange fods bredder.

Den nye John Deere fås med flere typer skæreborde og bredder på mellem 30 og 50 fod. Naturligvis kan mange af maskinens features vælges til og fra i forskellige udstyrspakker og niveauer. Toppen af poppen hedder Ultimate og leveres bl.a. med lædersæde med varme, luftkøling og massage og et læderrat i kabinen. Teknologimæssigt er denne version bl.a. udstyret med John Deeres nye Combine Advisor, der selv kan ændre på maskinens indstillinger under kørslen. I år har John Deere sendt få enheder i marken – ja faktisk kørte den første allerede i Danmark sidste år. Den kan dog bestilles til 2021-sæsonen. Det bliver selvfølgelig ekstremt spændene at følge efterspørgslen og prissætningen. X9’eren skal ind og konkurrere på et dansk marked, hvor der også er god efterspørgsel efter stormejetærskere fra primært Claas, New Holland, Case IH og også Fendt/MF Ideal-maskiner.

Hele prøvekørslen, som på sædvanlig tysk vis, er meget grundig og kan læses på profi.de.   

Men den gode gamle Dronningborg

Så vil den vakse læser straks indvende. Hvorfor skriver vi egentlig om så store maskiner, som så relativt få landmænd i virkeligheden køber?

Det er jo udviklingen, kan vi svare. Men vi gør skam også det modsatte. Vores trofaste læsere har nok opdaget, at vi har bragt flere interviews med ejeren af Samsø Landbrugsmuseum det seneste år. Ivan Laursen udgav nemlig sidste år et digert (og udsolgt!) værk om den danske traktorproducent Bukh. Han er nu også lidt fascineret af Dronningborg. Forleden sendte han en lille video ind til vores konkurrence Skyd Høsten med en Dronningborg D-900 fra 1972. Ifølge Ivan skal den ud og høste hvert år, så den ikke bare står og sygner hen. Efter et hurtigt kig, så kan det nok slås fast, at den ikke når en brøkdel af de 100 ton i timen – til gengæld er der mange, som klikker sig ind på videoen.  

Se her:

 

 

Peter Ingemmans knallert kom i marken

Det er ikke kun os, som er imponeret af, hvad de kære mejetærskere præsterer i marken for tiden. I sidste uge kørte TV2's Peter Ingemann Lolland rundt på sin Puch-knallert. Et af besøgene blev en stor New Holland-tærsker, kunne man pludselig se på de sociale medier.

Den lokale maskinhandler kunne få timer senere berette om mødet tv-optagelsen.

TV-stjerne kørte Puch-knallert i marken for at prøve mejetærsker

Højre hand tager et skridt op hos Valtra

En af sidstes uges større overraskelser i branchen var uden tvivl, at Valtra får en ny mand i spidsen. Jimmi Ravnborg tager dermed et skridt op hos Valtra efter, at Arne Spejlborg har sagt sit job op.

Ny mand i spidsen for Valtra i Danmark

Mr. Deutz går på pension

Hos Deutz-Fahr og HCP sker der også ændringer. Efter en karriere i front for mærket siden 1982 går Kristian Dalum få måneder før sin 68 års fødselsdag på pension.

I ugens profil-interview fortæller han, hvordan en 24 fods mejetærsker i midten af 80’erne føltes lige så astronomisk stor som en 50 fods John Deere gør det i dag. Fænomenet med stadig større maskiner og en kæmpe forandring på Deutz anno 1995 og meget andre interessante pointer får du her:

 Mr. Deutz: Vi mente, at et 24 fods bord kun kunne køre i Australien

Godt gang i traktorsalget

Trods corona og følgende fabrikslukninger i foråret så er traktorsalget ikke helt underdrejet i år. Juli bød på ganske mange indregistreringer med Case IH som det mest indregistrerede mærke efterfulgt af John Deere. I årets første syv måneder lå indregistreringerne ca. syv procent under niveauet året før.    

Årets mest indregistrerede traktormodel er en Case IH's Puma 240 CVX med 44 styk foran Fendt 724 med 34 enheder, kan du læse i sidste uges historie:

Mange nye Case IH og John Deere fik plader på i juli

Ny New Holland skal i marken

Høst, høst og atter høst bliver uden tvivl den store aktivitet fra nord til syd. New Holland viser fredag sin nye hybridmejetærsker  CH7.70 frem for pressen på en mark i Sverige.

Som jeg berettede om før, så står Arne Spejlborg ikke længere i spidsen for Valtra. Han er dog langt fra arbejdsløs. Indenfor kort tid forventes en ny arbejdsgiver indenfor branchen at annoncere hans næste job.

Således er vi allerede i gang med en nyhedsrig uge på maskinfronten. God høst derude.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.