Flere traktorer stjæles - færre entreprenørmaskiner

Tal fra Rigspolitiet og Forsikring & Pension viser, at tyverier af traktorer fortsat er et problem hos danske landmænd. Entreprenørerne har derimod færre efterlysninger end tidligere.

Tyverier af traktorer er fortsat et problem for danske landmænd. Til gengæld er der et stort fald i antal stjålne entreprenørmaskiner.

Det viser tal fra Rigspolitiet og brancheorganisationen Forskring & Pension.

Sidste år blev 105 traktorer efterlyst, viser tal fra Rigspolitiet. Det er to mere end året forinden.

Det står i kontrast til udviklingen inden for entreprenørmaskiner, hvor tyverierne er raslet ned. I 2016 blev der efterlyst 103 entreprenørmaskiner. Året efter blev der efterlyst 59. Altså tæt på en halvering. Tendensen bekræftes af Forsikring & Pensions indberetninger fra forsikringsselskaberne.

Entreprenører sikrer sig

Søren Christensen, konsulent ved Danske Maskinstationer og Entreprenører, oplever, at entreprenørvirksomhederne efterspørger sikring af byggepladser og chipsporing af maskiner.

"En ting er jo omkostningen ved, at der forsvinder en maskine, men en mindst lige så stor omkostning er jo, at de går i stå på byggepladsen", pointerer han.

En tendens er, at stjålne landbrugs- eller entreprenørmaskiner bliver dyrere. I 2016 ydede forsikringsselskaberne i Østdanmark i snit 110.540 kr. i erstatning. Det var steget til 139.812 kr. i 2017.

Køres til Østeuropa

Det er sjældent, maskinerne bliver fundet igen.

"Mange af de genfundne kommer fra Østeuropa, men et par enkelte er dukket op i Tyskland og Holland. Men det er ret pauvert, hvad vi finder igen", beretter Tommy H. Hansen, chefkonsulent hos Forsikring & Pension.

"Man kunne fristes til at sige, at enhver havejer i Østeuropa med respekt for sig selv efterhånden graver blomsterbede med en Takeuchi og klipper græs med en John Deere – så slemt står det naturligvis ikke til, men alligevel", lyder det tørt.

Undgå tyverier

Gode huskeregler fra chefkonsulenten:

  • Bedre opsyn. Lad være med at stille maskinen på den mark, der ligger længst væk.
  • Bedre aflåsning – efterlad ikke nøgler i køretøjet.
  • Sporing: Invester i et Sporingsmodul – gerne ét, der ikke behøver tilslutning til køretøjets strømforsyning.
  • Mærkning: Er også vejen frem ved mange af vore medlemsselskaber, et mærket køretøj har meget større chancer for at komme hjem igen, selvom et stelnummer måtte være blevet forfalsket.
  • Mærkning af udstyr inde i køretøjet, så som dyrt GPS-grej, øger også chancerne for at det finder hjem igen.
  • Sidst men ikke mindst, find, skriv ned og gem stelnumre og serienumre på køretøjerne, og på perifert udstyr som skovle osv. Sammen med en evt mærkning øger det chancerne for, at man får det retur ved en evt. genfinding.
  • Ved tyveri: Altid melding til stedligt politi først, derefter til forsikringsselskabet.

Nedenstående tabeller er tal fra Rigspolitiet, trukket af Forsikring & Pension for Landbrugsavisen.dk.

Nedenstående tabeller er tal fra Forsikring & Pension, trukket for Landbrugsavisen.dk. De viser udelukkende kaskoforsikrede køretøjer, og derfor er tallet anderledes end dem ovenfor.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.