Fra TraktorTech: Enormt soldareal i X9’eren og klipper op til 50 fod

Hvis John Deeres X9 super-tærsker holder, hvad koncernen lover, så kommer selv den nuværende topmodel S790 til at blegne mod det nye flagskib.

Denne artikel er et eksempel på god kvalitetsjournalistik for traktor- og maskininteresserede i vores traktormagasin TraktorTech. Vil du læse flere af den slags artikler, så kan du købe en fast leverance af TraktorTech til din dør ved at gå ind på www.landbrugsmedierne.dk/abonnement.

John Deere har løftet sløret for detaljerne på X9-serien - koncernens nye super-mejetærsker, der fik for-premiere på Agritechnica for otte måneder siden.

639 og 700 hestekræfter byder de to modeller X9 1000 og X9 1100 på, og selvom det er mange heste for en mejetærsker, så bliver X9 faktisk slået af både Fendt og Claas, der lander på næsten 800 af slagsen i deres to topmodeller.

Men nu er mængden af hestekræfter ikke alt. Det handler i høj grad om, hvordan de udnyttes, og det er netop, hvad Deere har haft fokus på med X9.

X9 1100 har ifølge John Deere i gennemsnit 45 pct. højere kapacitet end den nuværende topmodel S790. Til sammenligning har den kun 11 pct. flere hestekræfter og skærer samtidig 20 pct. af dieselforbruget pr. ton høstet afgrøde.

John Deere har brugt 10 år på at udvikle sin nye super-mejetærsker. I dag i midten af 2020 står koncernen med en færdig udgave, der ifølge koncernen selv er i stand til at høste 100 ton i timen med under én pct. spild.

Faktisk er John Deere så sikre på maskinens formåen, at de udlover en præmie på 25.000 euro til den, der slår en X9 i direkte konkurrence på samme mark, men hvordan kan X9 skille sig så meget ud?

Først og fremmest har John Deere formået at udvikle en ny mejetærsker, hvor drivlinje og konstruktion er tilpasset til at give mest mulig plads til tærskeværket. Målet har været at høste mere, men samtidig reducere brændstofforbruget.

Det betyder, at X9 for eksempel har markedets største soldareal på 7,0 kvm. Til sammenligning har Fendts Ideal 10T 5,4, Claas Lexion 8900 6,2 og New Holland CR10.90 6,5 kvm.

De to langsliggende XDS rotorer i X9 er 3,51 meter lange. De er dermed ikke helt så lange som Ideals 4,8 meter, men det skyldes til dels, at X9 har en tværliggende valse bag ved rotorerne til at sende materialet videre med, mens Ideal dropper halmen direkte fra rotorerne og ud gennem bagenden. Hos New Holland er de to rotorer blot 2,64 meter lange.

Det samlede tærske- og udskillelsesareal på X9 er 5,65 kvm, mens Ideal 10 har et areal på 4,54 kvm, og selvom tallene ikke betyder alt for høstkapaciteten, så har vi altså med en maskine at gøre, der på papiret ser ret så voldsom ud.

Markant lavere energitab

I forhold til John Deeres egen S-serie skiller X9 sig også ud. Sluget er 23 pct. bredere, og tærskearealet på 4,0 kvm er 45 pct. mere end S790-topmodellen kan præstere. Det skyldes naturligvis de to rotorer i X9 mod blot én af slagsen i S’eren, men det betyder i tal, at X9’s samlede udskillerareal er 80 pct. større end S790. Det er ret markant!

Som nævnt på de forrige sider er styrkeforholdet mellem S og X kun 11 pct. i X’erens favør, men, at den høster 45 pct. mere - og helt op til 60 pct. mere i småkernede afgrøder - skyldes det lave energitab.

Med den nye konstruktion af drivlinje og tærskeværk har John Deere formået at skære 120 hestekræfter af det totale energiforbrug til at drive maskinen med. Det er den væsentlige årsag til, at X9 kan høste mere og samtidig bruge mindre brændstof pr. ton afgrøde.

Skæreborde op til 50 fod

Fordi X9 har så stor kapacitet, har John Deere sideløbende udviklet et helt nyt skærebord. Det er et sejlskærebord, som kommer i udgaver fra 30 til hele 50 fod - selv i Europa.

Det skiller sig ud ved at være opdelt i to sektioner - en til hver side og så en fast midte, hvor indføringen sidder.

De to sektioner kan vinkle uafhængig af hinanden lidt som bommen på en sprøjte, og på den måde kan skærebordet bedre tilpasse sig marken.

Til særligt lave afgrøder kan skærebordet også fås med fleksibel knivbjælke, så bordet stort set tilpasser sig 100 pct. efter underlaget.

Sejlbordet har i øvrigt en smart detalje, som John Deere har taget patent på.

Gummibælterne på bordet har små, mønstrede forhøjninger, der holder på kerner og frø, så de ikke triller forud af bordet. Det må siges at være en stor fordel for eksempelvis danske frøavlere.

Stærke konkurrenter

John Deere er dog ikke alene i feltet. X9’eren skal konkurrere mod New Holland, Case IH, Claas og Fendt/MF.

Til høsten 2020 har Claas lanceret sin helt nye Lexion-serie med Lexion 8900 som den største af dem alle. Ligeledes har Fendt lanceret en ny topmodel i form af Ideal 10.

Begge yder 790 heste og er på flere punkter en ’ny’ mejetærsker. Claas har ændret på en hel masse parametre for at opnå højere kapacitet, og hos Fendt har man slet ikke udnyttet maskinens kapacitet før nu med den nye 10’er.

Det skyldes, at Fendt indtil nu har haft blændet en af broelementerne af, som nu altså åbnes op og tillader større kapacitet.

Til høsten 2020 sender John Deere et begrænset antal enheder af X9 i marken. Planen er, at mejetærskeren og det nye skærebord kommer på salgslisten her i sommer - med levering af maskiner til høsten 2021.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.