Fremtidens traktor får samme komfort som din bil

Steyr skal være CNH’s premiumbrand og præsenterer eldrevet hybridtraktor med høj komfort og konstant netadgang.

Valgfri motor producerer strøm via en generator til fire hjulmotorer og en kraftudtag med 100 kW. Totalt klimaneutral batteridrift op til en time. Kabinen byder på hidtil uset komfort og internetadgang ligesom moderne personbiler, så landmanden kan passe sin bedrift med samme effektivitet, som sad hun hjemme på kontoret. Og som prikken over i’et flyver en drone foran traktoren og sender løbende data hjem om jorden og afgrøden og mulige forhindringer der, hvor traktoren skal køre om lidt.

Med Steyr Konzept har den østrigske traktorfabrikant og del af CNH-gruppen lyttet intensivt til sine kunder og samlet hele CNH-gruppens udviklingskompetencer i det første bud på, hvad der fremover skal være CNH-gruppens premiumbrand.

Derfor var blandt andre CNH Industrial adm. direktør Hubertus Mühlhäuser også tilstede ved præsentationen på Agritechnica.

»Vi har set et stort, urealiseret potentiale i Steyr, som er et ikonisk brand og skal være CNH’s nye tekniske premiumbrand og markedsledende i sektoren til de kunder, der ganske enkelt ønsker den bedste traktor«, sagde han.

App-styret traktor

De mange forskellige nye løsninger er udviklet forskellige steder i CNH-gruppen, hvor motorproducenten FPT har spillet en central rolle med blandt andet en avanceret styring, der konstant sender kræfterne derhen, hvor der er mest brug for dem. Batteriet giver desuden en boostmulighed.

Selve hybridkonceptet muliggør ikke bare op til en times ren batteridrift, men betyder også, at der med eldrift opnås større præcision, hurtigere reaktion og et ca. 30 procent lavere effektforbrug. Der lades på batteriet, når der bremses og køres ned ad bakke.

I første omgang drives generatoren af en kompakt firecylindret dieselmotor, men vil i takt med udviklingen af motorteknologier kunne erstattes med for eksempel en gasmotor.

Eldriften betyder også trinløs transmission, firehjulsstyring og uafhængig affjedring hele vejen rundt.

Traktoren er naturligvis app-styret, så den holder klar med lyset tændt, førersædet indstillet til dig og driftsvarm kabine, når du skal bruge den. Når du nærmer dig traktoren, åbner kabinedøren, sædet drejer, og trinene op til kabinen skyder frem og belyses.

Ukendt ankomstdato til Danmark

Der er dog et par enkelte tidsler i buketten fra Steyr, set med danske øjne.

Steyr er aktuelt ikke til stede på det danske marked. Steyr etablerede sig forrige år på det spanske marked og i Letland og er også på vej til Skandinavien, men hvornår det sker, kunne Steyrs brand manager Caroline Hager ikke sige.

Desuden er Steyr Konzept, som navnet antyder, en koncepttraktor, hvor CNH har samlet det bedste fra hele gruppen hvad angår miljøvenlighed, højeffektivitet og funktionalitet. Den færdige, salgsklare løsning kan meget vel se anderledes ud.

Endelig viste en rundtur på Agritehnica et nærmest ikke-eksisterende udbud af eldrevne redskaber. De store udfordringer her er vand og sikkerhed.

Emneord Agritechnica

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.