Gamle gutter har fået sliddelsgigant op i nye omdrejninger
På et par kolde februar-dage fik tre kendte profiler i agro-industrien skubbet nyt liv i Mølbro. Dansk landbrugs store plage i 2018 hjalp paradoksalt godt til.

Tænker man plovskær, så leder tankerne naturligt hen på Mølbro.

Men sliddelsproducenten fra Sorø med mere end 70 år på bagen var i nogle kolde vinterdage for halvandet år siden snublende nær at blive nedlagt for altid.

Virksomheden gik konkurs og i 12. time gik en rutineret trio bestående af Peter Pedersen, tidligere Agrometer, Peter Hansen, Cormall og Kaj Pedersen fra Dal-Bo ind og købte virksomheden fra boet og satte straks produktionen i gang igen.

Her halvandet år efter er det tid til en status. Peter Pedersen følger ikke bare med som en tredjedel af en ejerskabet i virksomheden. Fra hjemmet i Thyregod pendler han en gang om ugen til Sorø for at være med som eksportdirektør, der ellers passes hjemmefra og med et heftigt rejseprogram med rejser rundt i Europa og til Fjernøsten.

Egentlig kunne han nyde sit otium efter et succesrigt salg af Agrometer. Men et nyt arbejdseventyr var for fristende.

”Jeg havde lige solgt Agrometer, og så mødte vi hinanden til Sport 2017 i Herning, og så tog vi beslutningen. Jeg havde aldrig fulgt deres op- og nedture i regnskaberne, men vi havde altid set dem som et godt navn”, husker han tilbage og nævner, at de første hektiske dage blev afgørende.

”Der var en pæn ordrebeholdning, da vi overtog den. Men det var vigtigt, at vi lynhurtigt fik gang i produktionen. Kunder og leverandører kigger meget hurtigt andre veje, hvis du ikke kan levere. Her var det medarbejderne, som var helt centrale. Vi kunne ikke stå dernede os tre uden dem. Der var endda et par vigtige folk, som egentlig havde fået nyt job, som kom tilbage, og så var vi i gang indenfor en uge”, siger han.

I alt kostede konkursen seks ugers efterslæb i produktionen, men det blev opvejet hen over året.

Tørken gjorde godt

Ifølge Peter Pedersen udviklede 2018 sig faktisk positivt på flere fronter. Mens rigtig mange i branchen led under tørken i Nordeuropa, så kom der et spin off for Mølbro, der i ny udgave går under det formelle navn Mølbro Production.

”Et tørt år giver alene en 15 procent meromsætning”, fortæller han.

Regnskabsmæssigt endte året med et resultat før skat på 7,2 mio. kr. – i øvrigt også godt hjulpet af en engangsindtægt fra negativ goodwill på 5,4 mio. kr.

Han oplyser, at Mølbro i øjeblikket er på toppen af sin produktivitet med fuld power på to-mandsskiftet hos de 35 ansatte, der håndterer 3.500 tons stål om året.

Virksomheden værger sig dog ved at gå op i tre-holdsskift, da det bliver en dyrere løsning. I stedet skal produktionen sættes op med investeringer i robotter.

”Vi får første robot til Danmark om halvanden måned og har tre robotter mere i pipelinen. Det kan godt være, at en yngre mand kan håndtere det samme, men over en hel dag, så øger det produktiviteten og skåner vores medarbejdere, der så kan lave noget andet”, forklarer han og oplyser, at budgetterne i 2019 er blevet hævet med 25 pct.

Resultatmæssigt forventer han, at driften lander på nogenlunde samme niveau som året før – eller en spids bedre.

”Det afhænger rigtig meget af, hvad vi kan få ind af ordrer i de sidste to måneder. Driftsresultatet bliver på niveau eller sandsynligvis lidt over. Når du går ind og køber en virksomhed, så kan du ikke lige se, hvor meget maskinerne trænger til at blive renoveret. Der har været noget større omkostninger til det, end vi troede. Det var en chance, vi tog. Men det er vi ved at være igennem, og vi har været glad ved det. Det har været en fin investering” siger han.

”Vi er jo ikke 70 år allesammen”

Hvor længe han og resten af trioen bliver ved, har han ikke et skudsikkert bud på.

Foreløbig har Peter Pedersen arbejdet 52 år med landbrugsmaskiner. Og han er sådan set frisk på mere endnu.

”Vi har ikke lagt et fast mål, om at det skal sælges efter 3-5 eller otte år. Vi skal bevise, at der kan køre en rigtig, sund fabrik her”.

I vil ikke lægge Mølbro sammen med noget fra jeres andre ejerinteresser?

”Ikke i øjeblikket. Men du har fat i en tendens, som der sker mere og mere af. Hvis mindre firmaer skal være interessante for finansielle investorer, så skal der være en kritisk masse. Vi har ikke nogle konkrete planer, men først skal vi vise, at vi kan køre en sund virksomhed. Der er kun én af os, der er over 70 år, så der er mange år i os alle. Vi kan ikke lade være. Man skal have noget at give sig til. Og den glæde vi ser hos medarbejderne over, at de igen kan se, at det går godt, det er en fornøjelse, siger han.

Dropper nedskæringer i december

Tidligere var det kutyme, at fabrikken skar ned i personalet under stille vintermåneder. I år planlægger Peter Petersen og co. at køre videre med fuldt mandskab.

”Nu må vi se, om vi kan holde salget oppe i december. Skulle det svigte, så begynder vi at køre lager op. Med os som nye ejere har vi fået nogle andre forhold hos bankerne og en anden likviditet, der gør, at vi har de muligheder”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.