Godt nyt for Fiat-entusiaster: CNH genskaber ikonisk traktormærke

Den specielle terrakottafarve og designelementer fra 90-serien. Det hele er med i den begrænsede produktion af Fiat-traktorer, som CNH sætter i værk som følge af mærkets 100 års jubilæum.

På den italienske Eima-udstilling, der åbner i dag onsdag, kan man opleve noget ret unikt. I hvert fald hvis man har et stort hjerte for de tidligere hæderkronede Fiat-traktorer.

I anledning af at det er 100 år siden den første Fiat-traktor blev lanceret, præsenterer CNH Industrial Fiat Centenario. Modellen er en koncept-traktor, der er inspireret af den nærmest legendariske 90-serie og skabt af CNH Industrials designcenter.

Samtidig er traktoren tilsat et snus blødere linjer fra dagens moderne traktorer og et buet chassis, der minder om den metanedrevne koncepttraktor, der blev præsenteret sidste år, og som også vil blive vist på Eima-messen.

Stærkt begrænset produktion

For at fejre hundrede-året med Fiat sætter CNH en produktion igang af Fiat Centenario-modellen. Det bliver en såkaldt Limited Edition-serie af traktorer med blot 100 producerede styk af hver model, der vil have en særlig lakering med elementer fra Fiats traktorarv. Den karakteristiske terrakottafarve, der i årtier er blevet forbundet med Fiats traktorer, er blevet opdateret og fået en metallicbehandling.

Jubilæumstraktorerne vil kunne fås i seks modeller i det lidt mindre segment og med basis i nuværende New Holland-modeller: Tre styks med kabine (T5.120 EC, T5.115 og T4.110F) og tre styk uden (T4.110LP ROPS, T4.110FB ROPS samt TK4.110 ROPS).

Hver enkelt traktor har en nummereret plade, der identificerer den som en af de 100 specialmodeller i de seks serier.

Skulle afhjælpe mangel på arbejdskraft

Det hele begyndte med Fiats Model 702, som blev lanceret 14. 2018. Traktoren blev udviklet til at afhjælpe manglen på arbejdskraft inden for landbruget, da Første Verdenskrig gik ind i sin sidste fase. Der var stort behov for at øge produktiviteten, og mekanisering var én af måderne til at klare manglen på arbejdskraft med.

Modellen gjorde straks indtryk ved at vinde den første pløjekonkurrence, hvor den overhalede veletablerede konkurrenter. Det følgende år underskrev Fiat leveringsaftaler med landbrugskonsortier i hele Italien og påbegyndte produktionen af 1.000 traktorer. Den første masseproducerede Fiat-traktor var født.

Model 702 var den første i en lang række traktorer, der blev udviklet til at dække et specifikt behov, men som kom til at forme landbruget verden over. Model 700C var den første bæltetraktor i Europa, og den var banebrydende med en trækkraft, stabilitet og sikkerhed på skråninger, som man ved lanceringen i 1932 ikke havde set magen til.

I de følgende 10 år kom Model 40, endnu en bæltetraktor, som kunne køre på forskellige brændstoffer. Model 50 var traktoren i efterkrigstidens år, og den placerede Fiat som førende inden for bæltetraktorer.

Med Diamante-serien i 1960’erne lanceredes konceptet med en traktorserie med fire modeller fra 22 til 70 hestekræfter.

Nummeret alle husker

De mest bemærkelsesværdige Fiat-traktorer skal vi uden tvivl op i 1980’erne for at se. Her kommer 90-serien til verden. Med den kommer et helt nyt niveau af førerkomfort med den affjedrede kabine, klimaanlæg og et støjniveau i kabinen på bare 80 dBA, hvilket var bemærkelsesværdigt lavt på det tidspunkt.

Serien blev med årene videreudviklet, indtil den sidste 110-90 Tradition-model blev lanceret i 2002. Med sin lange succes opnåede 90-serien ikonisk status, der fortsatte efter lanceringen i 1990 af en anden serie, der skabte historie.

Winner-serien løftede kabinens design ved at hente inspiration fra bilbranchen. Kabinens glasdøre og smalle sidestolper gav et hidtil uset udsyn hele vejen rundt. Og den havde også silentblok-affjedring for at få lydniveauet så lavt som 75 dBA.

Desværre, vil nogle sige, dalede popluariteten i årene der kom, og omkring år 2000 forsvandt Fiat-mærket helt sammen med Ford og blev erstattet af New Holland.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.